Det umuliges kunst

Landsmøter i et valgår blir lett verksteder for hjertesaker som ikke kan gjennomføres. Det er bare Ap som aldri kan love seg bort, skriver Stein Aabø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med SVs landsmøte friskt i minne og Senterpartiets under oppseiling blir det tydelig for alle: Støttepartier i regjering og opposisjonspartier kan kraftfullt eller ved uhell gå inn for saker de vet de ikke vil få gjennomslag for.

SV vil bestemt ikke få flertall for å avvikle privatskoler med alternativt religiøst eller pedagogisk innhold. Partiet vil ikke få trukket de norske styrkene ut av Afghanistan. SV vil heller ikke kunne forby bensindrevne biler fra 2015. Det måtte i så fall skje ved at partiet får rent flertall ved valget. Og det får ikke et parti som sjelden tar populære standpunkter, bare slike som harmonerer med partiets sjel, opprinnelse og verdensanskuelse.

SV kan utmerket ha rett i enkelte av sine standpunkter, men partiet får ikke rett. Ingen vet det bedre enn partiledelsen, som trygt kunne la rødfargen flomme i byen til Brann.

Målt i spaltemillimeter eller antall innslag og oppslag i mediene var SV-landsmøtet en suksess. I tillegg til overraskende og kontroversielle standpunkter, som minnet oss om at det svermeriske, urealistiske, himmelstormende SV ikke var dødt, fikk partiet stor framgang på Dagbladets partibarometer for mars. Derfor var det ikke rart partileder Kristin Halvorsen hadde ekstra dype smilehull i mandagens RedaksjonÉn, der Viggo Johansen hadde forberedt en inkvisisjon fra Siv Jensens og Lars Sponheims side. Halvorsen kunne både ufarliggjøre landsmøtets umulige og intolerante skolevedtak, forklare hvorfor hun selv hadde stemt imot det («det var litt klønete formulert») og likevel forsvare intensjonen i det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer