Det urene idealet

Idealene vi bygger liv og samfunn på, skal være hevet over kritikk. Derfor når ikke ytringsfriheten opp, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

YTRINGSFRIHETEN har lav status i Norge. Den er omringet av reduserende lovparagrafer og er handelsvare i politikken. Derfor var det mulig for Senterpartiet å presse regjeringspartnerne til å foreslå endringer i straffeloven som skal gjøre det straffbart å krenke religioner. Riktignok arbeider justisminister Knut Storberget og Ap’s justispolitikere alt de kan for å gjøre paragrafen sovende allerede før den er vedtatt, men det dekker ikke over kompromissets grunnleggende feighet. Sannheten er at ytringsfriheten politisk har samme status som lokalisering av statlige arbeidsplasser, dvs. et spillkort som kan byttes med noe annet man ønsker seg. Ytringsfriheten er riktignok forgylt både i grunnloven og i FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, men har i vårt land aldri blitt anerkjent som en konstituerende rett, altså som forutsetningen for andre friheter vi tar som gitt.

DERFOR BETRAKTER politikere, byråkrater og jurister ytringsfriheten som en annenrangs frihet, omtrent på linje med retten til arbeid (som også er grunnlovsfestet). Det betyr at frie ytringer er en rett det er naturlig å regulere og gjerde inn slik at dens negative konsekvenser ikke får bre seg. Denne statusen har sammenheng med at ytringsfriheten ikke er en av de rene, skinnende menneskerettighetene. Ingen som higer etter sosial aktelse er mot fred eller likestilling mellom kjønnene. Bare selverklærte overmennesker mener det er greit å fengsle folk uten lov og dom, eller støte ut noen på grunn av etnisk bakgrunn. Ubehagelige ytringer er det enklere å sette håndjern på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer