LOT TITUSENER DØ: Spillet er over for SS-kommandant Josef Krämer - her fotografert i Bergen-Belsen et par dager etter at britiske styrker frigjorde leiren. Foto: Imperial War Museums
LOT TITUSENER DØ: Spillet er over for SS-kommandant Josef Krämer - her fotografert i Bergen-Belsen et par dager etter at britiske styrker frigjorde leiren. Foto: Imperial War MuseumsVis mer

Det «uskyldige beistet fra Bergen-Belsen»

Josef Krämer var ansvarlig for Anne Franks død, og han drepte personlig Frank Sachnowitz fra Larvik. Men han var - i egne øyne - et skikkelig menneske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERGEN-BELSEN (Dagbladet): Helvetet som fangene ble utsatt for i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen, gjorde at de døde som fluer - mens britiske styrker kom stadig nærmere. Synet som ventet befrierne var ubeskrivelig. Tusenvis av lik lå i stabler - mange hadde ligget der lenge. Stanken var forferdelig.

Men absolutt verst, var møtet med de overlevende.  Utsultede, avmagrede og syke stavret rundt på jakt etter noe å spise.

Av de 60 000 sterkt medtatte fangene, døde 1500 bare i løpet av første døgn som «frie». Magene deres tålte rett og slett ikke mat - framfor alt ikke soldatenes sjokolade. På et par uker, var ytterligere 11 500 døde.  Også 20 av de totalt 60 norske som var i Bergen-Belsen, døde i leiren.  De som ble hentet ut av de Hvite Bussene, var i så dårlig forfatning at de måtte fraktes på bårer - og stort sett ble brakt strake veien til sykehus i Sverige. Flere av dem døde enten i Ramløsa, eller kort tid etter hjemkomsten til Norge.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn