Det uunngåelige

Norske Skog gir globalisering et dårlig navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det virket som uvanlig dårlig timing. Midt i en opphisset valgkamp annonserer Norske Skog planer om å nedlegge papirfabrikken Union og dermed 380 arbeidsplasser. Konsernledelsen måtte ha glemt å sjekke kalenderen før den serverte politikerne ferdigpakket valgflesk. Nyheten var knapt ute før Børge Brende trev på seg anorakken og dro til Skien for å handle med pressen på slep. Det ble etter hvert så folksomt i Grenland at to finansinvestorer så et nytt marked. Men, nei da, almanakken i Norske Skog var oppdatert. Der sto det 2005. Det er mange år siden toppledere og eiere har vært nødt til å ta hensyn til lokalvalg i hjemlandet. Hva norske politikere måtte mene om deres disposisjoner er dem etter hvert revnende likegyldig. De skjønner likevel ingenting av markedet norske bedrifter opererer i. Dessuten har de ikke lenger noen makt til å gripe inn. Konsernsjef Jan Oksum registrerte derfor oppstyret med en viss stoisk overbærenhet. Han tok seg bryet med å forklare det uunngåelige i globaliseringens tidsalder, selv om det ante ham at det var en tapt sak. Hele nasjonen syntes å ha meldt seg inn i «hug-a-tree»-bevegelsen. Denne Børge Brende oppførte seg slett ikke som en rasjonell Høyre-mann, der han ønsket å oppheve tyngdekraften med statlige subsidier. De to investorene gjorde det heller ikke enklere. Folk der ute innbilte seg at Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen visste hva de snakket om bare fordi de hadde tjent noen millioner kroner på aksjer.

Det var i det hele tatt irriterende mye innblanding fra egne rekker. Folk som burde visst bedre. Sistemann ut før dagens bedriftsforsamling var Leopold Løvenskiold. Skogeieren med et navn som hentet ut av en adelskalender, refset Oksum for å mangle samfunnsansvar. I Dagens Næringsliv var Leopold avbildet mellom to elgskrotter på eget slakteri, som en synlig illustrasjon på hvor langt Norske Skog har fjernet seg fra sine røtter. Selskapet ble startet av norske skogeiere for å sikre avsetning av trevirke. Nå er det snart bare navnet igjen av den forretningsideen. I ettertid vil Norske Skog helt sikkert få en pris for katastrofalt dårlig informasjonsstrategi. Ekspertene vil harselere både med timing og Jan Oksums arroganse. I beste fall skyldes det inkompetanse. Men mer trolig er det en kalkulert risiko. Konsernet er ikke lenger avhengig av samfunnets eller norske politikeres velvilje og kan ture fram som det vil uten engang for syns skyld å legge ansiktet i triste folder. Argumentasjonen er alltid den samme. Utviklingen er uunngåelig, og mot det uunngåelige kjemper alle forgjeves.

Dette sesam sesam er ikke Norske Skog alene om å tro blindt på. Konsernsjefen i halvstatlige Hydro, Eivind Reiten, er skremt av politikernes engasjement i Union og håper de vil slutte med å blande seg bort i det uunngåelige. Den tidligere senterpartisten mener staten som eier til nød kan få ha en formening om hvem som skal sitte i styrende organer, men så er det slutt. Hva som skal selges og kjøpes, er ikke statens business. Det var vel derfor ledelsen i Hydro og Statoil for ei tid tilbake snakket sammen om en mulig sammenslåing, uten å informere eierne.Det er konsernsjefer som Oksum og Reiten som gir globaliseringen et dårlig navn. De får det til å høres ut som en dødelig epidemi. Næringslivets fuglevirus som ingen vaksine virker mot. Den uunngåelige globaliseringen er blitt deres ukritiske svar på alle kritiske spørsmål. Norske Skog har for eksempel ennå ikke gitt noe god forklaring på hvorfor man vil hindre en fortsatt lønnsom produksjon av bokpapir ved Union, og dermed overlate markedet til konkurrentene i nabolandene. Det slipper konsernet unna med.For Oksum har selvfølgelig all grunn til å være arrogant. Til tross for uker i mediestorm, til tross for protester fra skogeiere, politikere og ansatte, kan Norske Skog i dag rolig nedlegge Union, som varslet. Debatten har ikke rikket ledelsen en tomme.Skogeier Leopold Løvenskiold får gå ut og skyte en elg i stedet.