Det vanskelige puslespillet

Politiet mener at DNA-avklaringen ikke svekker siktelsene mot Per Kristian og Veronica Orderud, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød. Den halvannen måned lange etterforskningen har gitt politiet et omfattende indisiemateriale, men politiet mangler tekniske bevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det beslaglagte pistolmagasinet og spor etter et mulig vådeskudd i stua hos ekteparet Orderud er politiets beste kort.

Her er Dagbladets oversikt over hva etterforskerne så langt har samlet av indisier og bevis mot de enkelte siktede.

Kristin Kirkemo (26)

TEKNISKE BEVIS:

 • På Kristin Kirkemos hemmelige bosted i en nedlagt flyhangar på Fornebu fant politiet en elektrisk fenghette, ammunisjon og en luftpistol.
 • Politiet tok også beslag i klær og sko som tilhører 26-åringen, og som undersøkes opp mot spor på åstedet. Funnet av fenghetten kobles mot attentatforsøkene mot Per og Anne Orderud Paust.
 • På propanbeholderen som ble funnet utenfor leiligheten til Per og Anne Orderud Paust ved det andre attentatforsøket, ble det funnet rester av maling. Dette sammenholdes med at Kristin skal ha malt en traktor på Orderud gård i fjor sommer.

TAKTISKE BEVIS:

 • Kristin Kirkemo var direkte årsak til at hennes halvsøster Veronica og ektemannen Per Kristian ble varetektsfengslet av lagmannsretten. Hun bekreftet nemlig Lars Grønnerøds historie om at de to hadde skaffet våpen til Per Kristian og Veronica.
 • Hun hevder hun kjøpte de to pistolene av kaliber 22 på oppdrag fra Veronica og Per Kristian. Hun har forklart at hun satt sammen med søsteren om ettermiddagen, før juleselskapet - da våpenet gikk av ved et uhell. Kula skaddeø et salongbord og et Nerdrum-litografi.
 • I tillegg har Kristin Kirkemo forklart at ekteparet Orderud om kvelden satt med en skisse over kårboligen. Under et politiavhør rekonstruerte hun denne skissen, og påsto at ekteparet snakket om å ta Per Kristians foreldre av dage.
 • Politiet mener at Kristin Kirkemo har vært bindeleddet mellom ekteparet Orderud og det kriminelle miljøet.

Lars Grønnerød (41)

TEKNISKE BEVIS:

 • Under ransaking i boligen til Lars Grønnerød, fant etterforskerne et pistolmagasin fra en pistol av kaliber 22. Magasinet hadde en defekt, som etterlater en karakteristisk stripe på alle hylser som har sittet i magasinet.
 • Åtte hylser som ble funnet på åstedet for drapet hadde dette sporet, og de har ifølge kriminalteknikerne sittet i dette magasinet på et eller annet tidspunkt. Magasinet sammenholdt med hylsene fra åstedet er politiets viktigste bevis i saken.
 • Hos Lars Grønnerød ble det også funnet en pistol av kaliber 22. Prøveskytingen av denne viser at den ikke ble brukt under trippeldrapene.
 • Lars Grønnerød har påvist for etterforskerne stedet hvor han prøveskjøt en revolver av kaliber 38, et våpen han hevder at han solgte til Per Kristian Orderud for 4000 kroner, mot å få en pistol av kaliber 22 i retur. Etterforskere har lett i et tre etter et prosjektil fra våpenet, og lett på bakken etter patronhylser. Det er ikke kjent om de har funnet noe.
 • Politiet har funnet spor som kan stamme fra et skudd avfyrt inne på Orderud gård. Dette styrker historien som Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød har fortalt om vådeskuddet lille julaften.

TAKTISKE BEVIS:

 • Lars Grønnerød har forklart at Kristin Kirkemo overleverte to 22-kalibrede pistoler til Per Kristian og Veronica Orderud.
 • Han var til stede i juleselskapet da pistolene ble overlevert, og har bekreftet overfor politiet at det skal ha blitt avfyrt et vådeskudd på Orderud gård lille julaften. Grønnerød har flere ganger endret forklaring om denne episoden, noe som kan svekke hans troverdighet.
 • Han har erkjent at han i månedsskiftet mars/april kjørte til Orderud for å bytte en av pistolene mot en grovkalibret revolver. Grønnerød hevder at det var Per Kristian Orderud som ringte og ba om denne revolveren.
 • Grønnerød hevder å ha alibi for drapsnatta, og politiet undersøker blant annet hans bruk av mobiltelefon, som kan gi et svar på hvor han var.
 • Grønnerød hevder at han brukte mobiltelefonen flittig på vei hjem etter våpenoverleveringen på Orderud i mars/april. Utskrifter fra hans mobiltelefon vil vise om han var der han sa når han ringte.
 • Etterforskerne forsøker også å finne bevis for at han mottok 4000 kroner fra Per Kristian Orderud som betaling for revolveren. Dagbladet vet at politiet sjekket ekteparets konti for å finne et slikt uttak.

Per Kristian (45) og Veronica Orderud (27)

TEKNISKE BEVIS:

 • Ett av politiets sikreste kort er et mulig skuddspor i våningshuset til ekteparet Per Kristian og Veronica Orderud. Dette skal ha blitt avfyrt på lille julaften.

Veronica Orderud skal ha forklart at hun var inn og ut av huset, fordi hun passet Kristins vesle barn. Hun sier hun kom inn og fant litografiet ødelagt. Kristin sa, ifølge Veronica, at det hadde ramlet ned. Om gropen i salongbordet skal Veronica ha forklart til politiet at Kristins barn kan ha forårsaket den. Det er antydet at søsteren var deprimert denne dagen. Dette fordi hun ikke fikk feire julaften alene sammen med barnet sitt. Veronica skal ha antydet at hun i fortvilelse kan ha skutt med et for henne ukjent våpen.

Per Kristian Orderud sier at ethvert hendelsesforløp - uansett hva - er ham ukjent. Han var i fjøset og tok kveldsstellet. Da han kom inn, skal Veronica ha sagt at bildet var skadd. Ikke noe mer. Skaden på salongbordet har Per Kristian lurt på om kan ha vært der siden bordet ble kjøpt brukt for fire- fem år siden.

 • Kriminalteknikerne fant skoavtrykk ved åstedet. Politiet har beslaglagt flere par sko fra ekteparet Orderuds bolig i Sørumsand. Det er fremdeles usikkert om avtrykkene og skobeslagene kan koble ekteparet til trippeldrapet.

TAKTISKE BEVIS:

 • Kristin Kirkemo og Lars Grønnerøds forklaringer om våpenoverleveringene var politiets hovedgrunnlag for begjæring av fire ukers varetektsfengsling av ekteparet.
 • I et seks timer langt politiavhør i Drammen kretsfengsel for tre uker siden tegnet Kristin Kirkemo en detaljert skisse av åstedet, den moderne kårboligen til ekteparet Kristian Magnus og Marie Orderud. Veronica Orderuds halvsøster tegnet skissen på bakgrunn av at ekteparet, eller bare en av dem, tegnet en tilsvarende skisse i juleselskapet på Orderud gård. Kristin Kirkemo hevder også at ekteparet allerede da begynte å planlegge drapet av det pensjonerte ekteparet. Det drapssiktede ekteparet nekter for at de har tegnet en skisse og planlagt drapet.
 • Per Kristian og Veronica Orderud var, ifølge dem selv, i huset sitt da drapet skjedde. Dermed har ikke ekteparet alibi - utenom hverandre - drapsnatta. Leietaker Henrik Bjarne Bruun blir stadig mer overbevist om at ekteparet ikke var hjemme drapsnatta.
 • Etterforskerne setter også spørsmålstegn ved hvem som kunne vite at Anne Orderud Paust kom for å hente sine foreldre fredag den 21. mai? Og hvem visste at de ikke dro til Risør som planlagt fredag kveld?
 • To dager etter trippeldrapet kom den bosniske gardsgutten tilbake til Orderud gård etter å ha sittet i avhør. Per Kristian Orderud spurte ham hva politiet ville vite, og odelsgutten skal ha utstøtt et «huff» og begynt å skjelve ukontrollert på hendene da han fikk høre hva gardsgutten fortalte.
 • Politiet mener Per Kristian Orderud også har et økonomisk motiv. Han vil arve sine foreldre og søsteren Anne Orderud Paust. 45-åringen lå også i en årelang konflikt med faren om hvem som eide familiegarden.
 • Per Kristian Orderud stiller et motspørsmål: «Hvorfor skulle jeg drepe faren min dagen etter det forelå forslag til et forlik i striden?»