- Det vanskeligste er at du ikke kan fortelle noen hva du gjør

På Harvard-«reunion» måtte CIA-spionen late som om hun hadde verdens kjedeligste jobb.

SA IKKE NOE: Lindsay Moran jobbet som spion for etterretningstjenesten CIA i seks år. Nå snakker hun ut. Bildet er hentet fra 2005. Foto: NTB Scanpix
SA IKKE NOE: Lindsay Moran jobbet som spion for etterretningstjenesten CIA i seks år. Nå snakker hun ut. Bildet er hentet fra 2005. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I seks år jobbet Lindsay Moran som spion for den amerikanske etteretningstjenesten CIA. Som agent for den hemmelige tjenesten, var det umulig å snakke om hva hun dreiv med.

- Jeg er den første til å innrømme at jeg ble tiltrukket av CIA på grunn av tanken på intrigene og glamouren ved det å være spion, sier Moran i et intervju med den engelske avisa The Telegraph.

Siden hun ga seg som spion, har Moran flere ganger uttalt seg kritisk til etterretningstjenesten og til Bush-administrasjonen, blant annet som skribent for The New York Times og Washington Post. Hun har også skrevet boka «Blowing my Cover».

Måtte være kjedelig Som i action-filmen basert på drapet på Bin Laden, «Zero Dark Thirty», som fikk en femmer av Dagbladets anmelder da den kom ut i 2012, jobbet Moran i en årrekke i den såkalte krigen mot terror. I 1998 var det derimot en annen hverdag i etterretningstjenesten enn den etter terrordagen i 2001, forteller hun.

- Etter 11. september endret CIA seg, og ble mer og mer avhengig av å samle informasjon gjennom avhøringer, fiendtlige avhøringer og tortur, sier hun. - Da jeg var der var våre hovedoppgaver å rekruttere kilder, få venner og å prøve å få dem til å gi oss informasjon.

Ifølge The Telegraph følte Moran avsky da hun hørte om torturmetodene som siden er tatt i bruk av spionene.

- Jeg hørte folk skryte om de i gangene.

Moran forteller at hun som spion og som informasjonsinnsamler var viktig å holde en god tone med alle. Enklest var det å omgås kvinnene, ifølge henne selv.

- Faktisk er CIAs største hemmelighet at de beste er kvinner, sier hun.

Eks-spionen synes det verste med jobben, var å måtte være «så kjedelig som mulig». Spionene ble oppfordret til å virke kjedelige, slik at de ikke skulle tiltrekke seg spørsmål og oppmerksomhet om hva de jobbet med.

På en «reunion» på det prestisjetunge universitetet Harvard, lot den daværende spionen som om hun jobbet i en «døfødt» jobb.

- Noe av det vanskeligste ved å være spion er at du ikke kan fortelle noen hva du gjør, sier hun.

I virkeligheten var Morans viktigste jobb å anskaffe informasjon i kampen mot terror. Hun mener kvinnene som jobbet sammen i CIA var gode på å samle sammen informasjonen.

- Du må legge vekk egoet ditt og alt av fordommer, og late som om du liker den personen. Du skal ikke ut og drepe og torturere folk. Du skal bli venn med folk, sier hun i intervjuet.

- Menn pleier å tro at de må være ordentlig macho, men jeg tror det handler mer om å være en kameleon.

Nå bor Moran i Washington DC med mannen og barna sine. Siden hun sluttet som spion for etterretningstjenesten, har mye blitt forandret i den amerikanske «spion-bransjen», ifølge Moran.