LIVREDDER: Eirik Høie Mortensen (16) satte sitt eget liv på spill og reddet to mennesker fra å dø på Utøya.  Foto: Arthur Halseid
LIVREDDER: Eirik Høie Mortensen (16) satte sitt eget liv på spill og reddet to mennesker fra å dø på Utøya. Foto: Arthur HalseidVis mer

- Det var bedre å dø i forsøket, enn å leve med vissheten om at jeg ikke reddet henne

Eirik Høie Mortensen (16) reddet to fra å drukne på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND/OSLO (Dagbladet): Mange enkeltpersoner viste et enestående mot under terroraksjonen på Utøya. 16 år gamle Eirik Høie Mortensen er en av heltene, som satte sitt eget liv på spill for å redde andre.

I 20 minutter kjempet han mot det kalde vannet og Anders Behring Breiviks kuler mens han holdt to andre personer flytende — den ene alvorlig skadeskutt. Da hadde han allerede svømt for livet i 45 minutter.

- Jeg gikk bare på adrenalin. Det eneste jeg tenkte var at jeg måtte klare det, sier Mortensen.
Fikk øyekontakt Den fatale fredagen, 22. juli: Eirik Høie Mortensen sto i yttergangen til hovedhuset da han hørte de første smellene. Med ett var Utøya forvandlet fra paradis til helvete. Mortensen løp først inn i hovedhuset.

- Jeg lå en stund inne i storsalen. Fra den delen av øya kan man få ganske god oversikt, så jeg tok hodet litt opp og så ut av vinduet. Da så jeg ham skyte folk i teltene. Så så han plutselig opp, og på meg. Vi fikk øyekontakt.

Ringte politiet Da gjerningsmannen fortsatte videre nedover teltplassen, hoppet Mortensen ut av vinduet og løp ned mot strømhuset.

- Vi hørte skuddene komme nærmere. Jeg ringte politiet og fortalte hva som skjedde. Etter jeg hadde lagt på, hørte jeg mannen rope at det var trygt å komme fram, og at gjerningsmannen var tatt. Folk reiste seg og gikk fram til ham, og igjen begynte han å skyte.
Tok farvel 16-åringen var sikker på at han skulle dø, og ringte foreldrene sine for å ta farvel og fortelle dem hvor mye han elsker dem.

- Tårene var nær, men jeg gråt ikke. Hvis jeg gråt ville jeg bli svakere, og da ville jeg bli et lettere offer for drapsmannen, tenkte jeg. Jeg måtte bli i situasjonen og holde hodet kaldt, sier Mortensen
Søkte ly Skuddene kom stadig nærmere, men Mortensen klarte å søke ly i en fjellsprekk sammen med flere. Det var da han fikk øye på en mann som holdt på å drukne.

- Han sprellet i vannet, og det var tydelig at han måtte ha hjelp. Da stoppet skytingen en liten stund. Jeg stakk hodet ut for å se hvor han var. Da så han på meg og skjøt. Han traff et tre bare tjue centimeter fra hodet mitt.
Skutt i lysken Etter en stund signaliserte en av de andre at gjerningsmannen hadde forflyttet seg. Mortensen sprang da mot vannet for å redde mannen.

- Han hadde mye tjukke klær på seg, så jeg rev dem av ham. Da så jeg at han var skutt i låret og lysken. Jeg fikk lagt ham på brystet mitt, og holdt ei hånd på skuddsårene og en på kjeven slik at han fikk puste, forteller den tapre 16-åringen.
Englevakt Mens de svømte for livet haglet kulene rundt dem. Da Breivik ikke traff med pistolen, tok han opp geværet. —Hele tiden ble vi beskutt. Jeg prøvde å dykke oss under vann, men vi måtte jo opp for å trekke pusten. Jeg så kulene treffe rundt oss. Vi hadde englevakt. Etter cirka 45 minutter i vannet fikk de øye på ei jente, som ropte at hun holdt på å drukne. Hun hadde fått kramper i hele kroppen, ifølge 16-åringen:

- Jeg tenkte at det var bedre å dø i forsøket på å redde henne, enn å leve med vissheten om at jeg ikke reddet henne. Jeg svømte oss bort dit, og tok tak i henne.

Svømte i 20 minutter I 20 minutter skal Mortensen ha svømt for livet med de to på slep før redningsbåten kom. 16-åringen var fullstendig utmattet og kollapset i det han kom på land. Han ble først fraktet til en kafé og deretter Sundvollen Hotell, men han spydde og besvimte om hverandre. Til slutt ble han fraktet til Ringerike sykehus.

- Jeg hadde veldig mye vann i lungene og smerter i magen. De trodde jeg kanskje hadde fått indre blødninger, men det hadde jeg ikke.

- Gjør det man må 16-åringen aner fortsatt ikke hvem jenta er, eller hvordan det har gått med henne. Mannens tilstand skal være stabil, men han ligger fremdeles på sykehus. Mortensen ønsker ikke å avsløre hans identitet. Selv ønsker han ikke å framstå som en helt.

- Jeg gjorde bare det jeg måtte gjøre, og det jeg følte var riktig. Jeg ser ikke på meg selv som en helt, sier han.

Han er klar på at han aldri ville klart prestasjonene i vannet, hadde det ikke vært for overlevelsesinstinktet.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg ville klare å legge ut på svøm med to stykker på en så lang tur. Men det er helt annerledes når det handler om liv og død. Man må klare det.