Gikk gjennom isen

- Det var bekmørkt der nede

Tom Johnsen brøytet det som skulle bli skøytebane til barna i bygda, da alt plutselig ble vått og bekmørkt.

DRAMATISK: Tom Johnsen ble med hjullasteren ned i dypet da isen ga etter i Herefossfjorden ved Kjerkekilen. På lørdag ble hjullasteren løftet opp fra 12 meters dyp. Tom Johnsen kom seg utrolig nok opp ved egen hjelp. Foto: Privat
DRAMATISK: Tom Johnsen ble med hjullasteren ned i dypet da isen ga etter i Herefossfjorden ved Kjerkekilen. På lørdag ble hjullasteren løftet opp fra 12 meters dyp. Tom Johnsen kom seg utrolig nok opp ved egen hjelp. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg hadde flaks. Skikkelig flaks, sier Tom Johnsen.

På kvelden forrige mandag var han på isen for å lage skøytebane til ungene i bygda i Birkenes kommune i Agder. Dette har han gjort i årevis, og i år var intet unntak.

Erfaren som han er, sjekket han istykkelsen ved land og flere steder utpå. Han måler isen til 18 cm, en tykkelse han anser for å være robust nok til å tåle vekten av hjullasteren han bruker for å måke.

OPPLAND: Både fallviltgruppa og brannvesenet rykket ut da et rådyr satt fast i isen. Video: Lunner-Gran Brann og Redning. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Skøytebane

Han var godt i gang med å anlegge den nye skøytebanen da isen plutselig forsvant under ham.

- Jeg hadde kjørt mange ganger frem og tilbake. Jeg antar at jeg var ferdig med 1/3 av banen, da alt med ett ble vått og iskaldt. Det må ha vært en luftlomme eller noe sånt som gjorde isen skjør akkurat der, sier Tom Johnsen til Dagbladet.

Det var Birkenesavisa som omtalte saken først.

SÅ INGENTING: Utrolig nok fikk ikke Tom Johnsen panikk under isen. Men bedyrer at panikken helt sikkert hadde grepet ham om han ikke hadde funnet veien opp. Foto: Terje Modal, Birkenesavisa
SÅ INGENTING: Utrolig nok fikk ikke Tom Johnsen panikk under isen. Men bedyrer at panikken helt sikkert hadde grepet ham om han ikke hadde funnet veien opp. Foto: Terje Modal, Birkenesavisa Vis mer

12 meter dypt

Hjullasteren er tung og synker raskt. Tom Johnsen blir med ned.

- Det gikk fryktelig fort. Jeg fikk ikke noe forvarsel, og gikk plutselig rett i gjennom, sier han og fortsetter:

- Det var så kaldt. Og så var det bekmørkt der nede. Jeg så absolutt ingenting. Det var som om jeg lukket øynene.

Utrolig nok fikk ikke Johnsen panikk. Men han bedyrer at panikken helt sikkert hadde grepet ham om han ikke hadde funnet veien opp.

En ting er å finne frem til hullet i isen når det enda er dagslys. En annen ting er å finne igjen åpningen når det er kveld og alt lys er borte.

- Hjullasteren er åpen, men har veltebøyle. Jeg har klare minner av hvordan hodet mitt stanget i den. Gjentatte ganger. Den dro meg så himla ned. Antakelig var det derfor jeg ble med så langt nedover også.

HENTET: Hjullasteren ble lørdag hentet på 12 meters dyp. Foto: Privat
HENTET: Hjullasteren ble lørdag hentet på 12 meters dyp. Foto: Privat Vis mer

Ble med ned

Johnsen tror de mange lagene med varme klær som han hadde på seg kan ha hjulpet ham med å få oppdrift. Han forteller at hjullasteren ville én vei, mens kroppen hans ville den andre veien - opp.

- Jeg antar at jeg ble med ned 3-5 meter, før jeg kom meg løs og opp. Det er bare flaks at jeg traff hullet igjen, som var om lag 1,5-2 meter bredt. Det gikk så ufattelig greit alt sammen, forteller han.

En mann og sønnen hans bivånet det hele, og fikk satt bilen sin slik at billysene lyste utover mot isen.

HEVET: Lokale dykkere hjalp til i arbeidet med å få hjullasteren hevet. Foto: Privat
HEVET: Lokale dykkere hjalp til i arbeidet med å få hjullasteren hevet. Foto: Privat Vis mer

- Da jeg kom meg opp igjen, var det bare å gå inn mot land. Han som sto på land virket nesten å være mer satt ut enn meg. Jeg har vært heldig. Det er klart dette fort kunne blitt mer dramatisk enn det ble.

Tom Johnsen bedyrer at han, til tross for den dramatiske hendelsen, har taklet det hele fint.

På lørdag ble hjullasteren hevet. Den ble hentet opp fra 12 meters dyp med mange av bygdas innbyggere til stede.

- Bygda er litt preget, så vi har foreløpig ikke kommet lenger med skøytebanen. Men det blir nok en skøytebane her igjen, sier Johnsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer