Det var britisk politi som fant bevis mot Madeleines foreldre

Hemmelige dokumenter fra Wikileaks antyder at britisk politi var mer involvert i saken enn først antatt.

SAVNET: Britiske Madeleine McCann har vært savnet siden mai 2007 da hun forsvant fra familiens leilighet sør i Portugal. Foto: AFP PHOTO/HO
SAVNET: Britiske Madeleine McCann har vært savnet siden mai 2007 da hun forsvant fra familiens leilighet sør i Portugal. Foto: AFP PHOTO/HOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var britisk politi, og ikke portugisisk politi, som fant bevis mot Madeleine McCanns foreldre mens de ble etterforsket av portugisiske myndigheter. Det er Wikileaks som har publisert de hemmelige dokumentene fra september 2007, skriver The Daily Mail.

El País har lagt ut hele dokumentet på sine sider.

Storbritannias ambassadør i Portugal, Alexander Wykeham Ellis, fortalte USAs ambassadør, Alfred Hoffman, at politiet i Storbritannia jobbet sammen med portugisiske politi for å etterforske hva som hadde skjedd med Madeleine, og etterhvert rettet mistanken seg mot Kate og Gerry McCann.

Dette skrev Hoffman i en rapport hjem til Washington 29. spetember 2007. 20 dager senere forsvant foreldrene i all hast fra Portugal etter å ha blitt avhørt som mistenkte av politiet i Portimão.

To uker før dokumentene ble sendt hadde portugisisk politi utpekt McCann-paret som mistenkte.

- Uten å gå inn på detaljer i saken, har Ellis fortalt at det er det britiske politiet har funnet det nåværende beviset mot foreldrene til Madeleine McCann, og han understrekte at myndighetene fra begge landene jobber sammen, skriver Hoffman i den konfidensielle rapporten.

Potugisisk og spansk presse fortalte den gang at de britiske etterforskerene ved hjelp av hunder som de hadde med seg fra Storbritannia fant spor som kunne forklare det mulige dødfallet.

De fant lukt av lik, blod og rester av andre kropssvæsker på veggene i leiligheten hvor paret hadde bodd og i baggasjerommet på bilen som paret hadde leid. Britisk presse derimot anklaget portugisisk politi for partisk etterforskning, det samme gjorde parets innhentede pressetalsmann.

Kommentarene antyder imidlertid at det britiske politiet hadde en betydelig større rolle i etterforskningen enn det tidligere har vært antatt.

Madeleine ble meldt savnet etter at hun forsvant fra familiens leilighet på Algarvekysten i Portugal i mai 2007.

VAR MISTENKTE: Foreldrene til Madeleine, Gerry og Kate McCann ble mistenkt i saken. Her med datteren Amelia og sønnen Sean i 2007. Foto: REUTERS/Alban Donohoe/Pool
VAR MISTENKTE: Foreldrene til Madeleine, Gerry og Kate McCann ble mistenkt i saken. Her med datteren Amelia og sønnen Sean i 2007. Foto: REUTERS/Alban Donohoe/Pool Vis mer