Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg letter på sløret:

- Det var da opposisjonen ikke godtok Listhaugs unnskyldning, at jeg bestemte meg

Statsministeren sier hun var klar for å gå av og forklarer hvorfor Sylvi Listhaug kan gjøre et spektakulært comeback i regjeringen.

VILLE IKKE OFRE LISTHAUG: Erna Solberg sier hun var klar for å ofre regjeringen, og at Knut Arild Hareide fikk beskjed om det. Nå håper hun KrF er klar for å bli en del av det borgerlige regjeringssamarbeidet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VILLE IKKE OFRE LISTHAUG: Erna Solberg sier hun var klar for å ofre regjeringen, og at Knut Arild Hareide fikk beskjed om det. Nå håper hun KrF er klar for å bli en del av det borgerlige regjeringssamarbeidet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Torsdag kveld bestemte jeg meg. Vi skulle være tydelige på at vi kom til sette foten ned, forteller Erna Solberg til Dagbladet.

- Og med «foten ned», da mener du å stille kabinettsspørsmål?

- Ja.

Statsministeren tar en slurk kaffe fra porselenet. Hun sitter i Paris, på en designsofa eid av Norges ambassade i romantikkens by. For første gang siden landet nesten ble kastet ut i en regjeringskrise, forteller Solberg hva som skjedde i kulissene før Sylvi Listhaug (Frp) gikk av.

Vendepunktet

Listhaug beklaget det omstridte Facebook-innlegget fire ganger i Stortinget. Det var da opposisjonen likevel ikke var fornøyd, at Erna Solberg sier hun forsto hun måtte ta affære - hun måtte sette hardt mot hardt.

- Onsdag kveld, etter jeg ba om unnskyldning på vegne av regjeringen, var jeg bekymret for hvordan dette skulle gå dersom Listhaug ikke ga en tydelig unnskyldning i Stortinget. Men når Sylvi gjorde det, selv om hun måtte gå noen runder, og opposisjonen likevel ikke var fornøyd, var det klart at jeg ville støtte min statsråd.

- Du var villig til å gå av med Listhaug?

- Ja.

- Hvorfor det?

- Fordi opposisjonen drev en selektiv mistillit mot én statsråd, de blandet seg langt inn i det som er mitt ansvarsområde som statsminister. I tillegg er det viktig for det borgerlige samarbeidet at vi stiller opp for hverandre. I dette tilfellet handlet det om å stille opp for Frp, sier statsministeren rolig.

ROSA: - Jeg skulle hatt mange rom hjemme før jeg malte ett av dem i denne fargen, sier Erna Solberg og ler. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ROSA: - Jeg skulle hatt mange rom hjemme før jeg malte ett av dem i denne fargen, sier Erna Solberg og ler. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Unnskyldningen

Erna Solberg avviser også at det var hun som pisket Listhaug opp på talerstolen for å forbedre unnskyldningen sin i håp om å blidgjøre Jonas Gahr Støre og co.

- Jeg tror Sylvi forsto situasjonen selv. Men Jan Tore Sanner og Listhaug hadde flere samtaler underveis, for å være sikker på at ting gikk som de skulle, sier Solberg.

PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE: Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger for å unnskylde seg for Facebook-innlegget sitt under debatten på Stortinget. Video: Stortinget Vis mer

- Var Listhaugs første unnskyldning en annen enn den dere hadde blitt enig om?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Kontakten

Statsministeren var i fortløpende dialog med Knut Arild Hareide i løpet av helgen før Listhaug, med all verdens brask og bram, kunngjorde sin avgang.

Trolig fikk Hareide beskjed om at Solberg var villig til å gå av heller enn å kaste Listhaug ut av regjeringen. Trolig fikk hun beskjed i retur om at KrF ikke kom til å vike. De to gamle regjeringskompisene var på kollisjonskurs, og Erna Solberg hadde ingen planer om å feige ut, forteller hun.

- Knut Arild og jeg hadde kontakt i løpet av helgen for å høre hverandres vurderinger av saken. Da var jeg også tydelig overfor ham på hvor vi sto, på at vi var enige om å stille kabinettsspørsmål, dersom det kom til det, sier Solberg.

Signalet

Det var ønsket om å sende «et klart signal til opposisjonen» som blant annet lå til grunn for Solbergs beslutning om å stille kabinettsspørsmål. Støre og Lysbakken måtte se at samarbeidet på borgerlig side ikke kunne splittes.

- Er det større eller mindre sjanse for at KrF går inn i regjering nå?

- Jeg har ikke gitt opp å få KrF med i regjeringen. Det er alltid et mål for meg. Og så synes jeg det er vanskelig å komme med prognoser på vegne av andre partier. KrF ser nok både plusser og minuser ved å gå inn i regjeringen med oss.

- EN FJÆR BLE TIL FEM HØNS: Frp-veteran Carl I. Hagen var ikke imponert over Erna Solbergs håndtering av Listhaug-saken. Video/reporter: Emilie Rydning / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

Et men

Solberg er klar på at hun kunne gjort ting annerledes, som å beklage Listhaugs Facebook-post tidligere. Det tok statsministeren fem dager å si unnskyld, noe hun blant annet skylder på budsjettkonferansen regjeringen satt imens stormen raste rundt Listhaug.

Her hun sitter i Paris er Solberg klar på at Listhaugs nå verdensberømte Facebook-post var «for konfronterende, for preget av spissformulering og for splittende».

- Jeg lukter et men?

- Men hvis du leter etter spissformuleringer i norsk politikk, så finner du mange statsråder som har sagt mye rart opp igjennom, før de ble statsråder, sier Solberg.

- Så ved å peke på hva andre har sagt, så blir Listhaugs utspill mer greit?

- Nei, men jeg mener det ligger et ansvar på politikere i opposisjonen også. De må også la være å tillegge andre motiver de ikke har, sier Solberg.

PARIS JE T'AIME: Statsministeren på vei til OECD-møte i Paris. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
PARIS JE T'AIME: Statsministeren på vei til OECD-møte i Paris. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Motivene

Hun nevner Jonas Gahr Støres tale til Aps landsstyre 13. mars som et eksempel på at andre enn Listhaug også har «tillagt motstandere motiver de ikke har», noe hun mener er en uting i norsk offentlig debatt for tiden.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

I talen hevdet Støre blant annet at Norge har «en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli.».

- Det er likevel forskjellig med en statsråd, som representerer hele landet?

- Både ja og nei. Jeg mener det ligger et tydelig ansvar på begge sider. Vi kan ikke frikjøpe folk fordi de sitter i opposisjon. Det er usunt for norsk politikk å ha en så spisset politisk debatt, der vi tillegger hverandre motiver vi ikke har, sier hun.

Comebacket?

Statsministeren, som altså omtalte Listhaugs Facebook-innlegg som «for konfronterende, for preget av spissformuleringer og for splittende», vil likevel ikke utelukke at den populære Frp-eren kan få en ny statsrådsjobb seinere.

- Mener du det?

- Ja, sier Solberg rolig.

Hun retter på jakka. Blikk fra rådgiverne forteller henne at dette intervjuet snart er omme, hun må videre.

- Men Listhaug har jo, i likhet med opposisjonen, bidratt til nettopp det debattklimaet du sitter her og sier du ikke ønsker i Norge?

- Ja, men da må vi huske at hun ikke står alene om det, sier Solberg og reiser seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling