Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var dårlig skiføre ute, så da måtte jeg finne noe annet å drive med

Olav Thon om hvorfor han gir bort hele formuen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mangemilliardæren Olav Thon (90) annonserte i dag at han ikke vil ta med seg noe av formuen i døden - men har opprettet en stiftelse som skal fordele hele formuen hans til «allmennyttige formål».

- Jeg har sykkel, jeg har ski og jeg er sparsom med kosten, så jeg tror dette skal gå bra, sier den spreke 90-åringen da Dagbladet møter ham på kontoret midt i Oslo sentrum.

Der er det travelt i kveld. Thons telefon ringer ustanselig.

- Hvorfor velger du å gjøre dette akkurat nå?

- Det var litt dårlig skiføre ute, så da måtte jeg finne noe annet å drive med, spøker 90-åringen.

Han smiler bredt i rutete blazer, slips og det som er blitt «varemerket» hans: den røde lua. Det er ikke hver dag en kan gi bort over 26 milliarder kroner.

- Selv om jeg forhåpentligvis ikke ser ut som jeg har tenkt til å pensjonere meg, så skal man ikke glemme at det jo tross jeg er kommet noe opp i åra. Men det har jeg ikke tenkt til å ta hensyn til, sier han.

- Til inspirasjon  Olva Thon Stiftelsen skal blant annet utøve et «stabilt og langsiktig lederskap» i Olav Thon Gruppen, som i 2012 hadde en omsetning på omtrent åtte milliarder kroner, og driver virksomhet innen eiendomsutvikling, hotelldrift, industri og varehandel.

Stiftelsen kan støtte følgende formål:

• Formål innen det matematisk-naturvitenskapelige og medisinske fagområde.
• Fremme av fremragende entreprenørskap i Norge.
• Allmennyttige formål i de lokalsamfunn der Olav Thon Gruppen driver virksomhet.
• Erverv/oppføring av fast eiendom til bruk i allmennyttige formål.

- Blir ikke kvitt meg Thon vil at pengene skal gå til forskning. Han mener det fortsatt er mye som må gjøres, blant annet innenfor medisinforskning. 

- Jeg tenker blant annet på skjelettskader. Det er en av de største grunnene til sykefravær. Og selvfølgelig også demens.

Selv er 90-åringen titt og stadig ute i marka på skiturer. Han mener flere bør opp og ut, og håper pengene kan bidra.

- Jeg er imponert over medisinsk forskning, men jeg er ikke så veldig imponert over alle oppfinnelser som gjør at folk sitter ved bordet og driver med spill, i stedet for å trene opp kroppen. En sånn oppfinnelse tror jeg ikke jeg ville gi så veldig mye for å utvikle, sier han.

STOR DAG: Det er travelt for 90 år gamle Olav Thon i dag. Han forteller at han har valgt å gi bort hele formuen sin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STOR DAG: Det er travelt for 90 år gamle Olav Thon i dag. Han forteller at han har valgt å gi bort hele formuen sin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Selv om forretningsmannen nå gir bort formuen sin, betyr ikke det at Thon skal ligge på latsiden.

- Jeg kommer fortsatt til å gå rundt i gangene her - de blir nok ikke kvitt meg så lett.

- Blir det penger igjen til deg selv nå, da?

- Absolutt nok, sier Thon.

Gitt bort før Forretningsmannen Thon har lenge vært en av Norges rikeste personer, og hadde i 2010 ligningsformue på omtrent 5,5 milliarder kroner. Han er eier av Olav Thon Gruppen, som i 2004 blant annet eide 320 eiendommer i Norge, 18 i utlandet, 15 kjøpesentre og 47 hoteller. I 2006 ga Thon bort 26 millioner til 26 unge slektninger.

- Dette har jeg gitt til ungene til dem jeg er onkel til. De er alle i den alderen der en slik gave kan gjøre god nytte for seg. De som jeg er onkel til, nærmer seg pensjonsalderen og trenger ikke pengene på samme måte, sa Thon til NTB den gangen.

Han fortalte videre at flere av de 26 hadde studielån, og ikke noe sted å bo. Den yngste som mottok en million var 13 år gammel, mens den eldste var 30.

I 2005 ga milliardæren bort 15 millioner til Den Norske Turistforening (DNT), og skulle blant annet brukes til bedre senger og bedre sanitære forhold på foreningens mange hytter.

Thon selv håper gavmildheten vil inspirere andre til å gjøre det samme.

- Hvis noe av det jeg gjør i dag kan være til inspirasjon for andre, tror jeg det vil utgjøre en stor forskjell for samfunnet. Det er sikkert mange som kan gi bort to eller tre millioner, og det hjelper jo også, sier han til Dagbladet.

HALVPARTEN TIL FORSKNING: Olav Thon (90) gir bort hele formuen sin. Halvparten vil han gi til forskning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HALVPARTEN TIL FORSKNING: Olav Thon (90) gir bort hele formuen sin. Halvparten vil han gi til forskning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media