FØRSTE SVARTE KVINNE: Carol Moseley Braun skrev historie da hun ble første afroamerikanske kvinne i Senatet. I 2004 stilte hun som kandidat til demokratenes nominasjonsvalg. Dette bildet er fra året før, da hun lanserte sitt kandidatur som presidentkandidat. Foto: AP Photo/Seth Perlman/SCANPIX
FØRSTE SVARTE KVINNE: Carol Moseley Braun skrev historie da hun ble første afroamerikanske kvinne i Senatet. I 2004 stilte hun som kandidat til demokratenes nominasjonsvalg. Dette bildet er fra året før, da hun lanserte sitt kandidatur som presidentkandidat. Foto: AP Photo/Seth Perlman/SCANPIXVis mer

- Det var de seks verste årene av mitt liv

Carol Moseley Braun var første svarte kvinne i Senatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): 26 år etter at USA hadde fått sin første og til da eneste afroamerikanske senator, kom Carol Moseley Braun (61) inn i Senatet som den første afroamerikanske kvinne i 1993.

Den tidligere Illinois-senatoren, som kommer fra det samme politiske miljøet i Chicago som Barack Obama, forteller til Dagbladet.no i et åpenhjertig og sjeldent intervju om det hun oppfattet som en vanskelig tid som pioneer.

- På den ene siden var det en stor ære at folket i delstaten valgte meg. Jeg vil alltid være takknemlig og inspirert av det faktum at folket var innstilt på å se på mine kvalifikasjoner, uten å la rase og kjønn bli altoverskyggende, sier Moseley Braun til Dagbladet.no.

- Men: Det var de seks verste årene av mitt liv, svarer 61-åringen ærlig.

Kontroversiell
Ikke før hadde den bejublede advokaten ved statsadvokatens kontor i Chicago vunnet senatsvalget, før det kom beskyldninger om pengesnusk. 249 000 dollar i valgkamppenger var ikke gjort rede for.

Etterforskning fulgte, og selv om den føderale valgkomisjonen avdekket regelbrudd, og senatoren selv innrømmet regnskapsfeil, førte saken verken til ytterligere etterforsking eller tiltale.

Ryktet hennes var imidlertid ødelagt.

Bedre ble det heller ikke av at hun dro på besøk til Nigeria og møtte militærdiktatoren Sani Abacha. Visitten ble fordømt av såvel menneske-rettighetsgrupper, som av det politiske etablissementet i Washington.

I 1998 fyrte hun løs mot den konservative kommentatoren George Will, som hadde tatt for seg beskyldningene mot Illinois-senatoren. html,body { border: 0px; } «Jeg tror det er fordi han ikke kan si nigger, så sier han korrupt», sa Moseley Braun, og gikk enda et skritt lenger og sammenlignet ham med Ku Klux Klan.

- Det var en veldig vanskelig tid. Og jeg tror en del av årsaken skyldtes kultursjokk. Jeg hadde en vanskelig tid med media og den politiske opposisjonen var intens, forteller hun i dag.

- Alltid ute etter meg
Moseley Braun følte at både politikere og media var systematisk ute etter henne.

- Jeg tenkte: «Hvorfor går de alltid etter meg?». Ingen av disse kontroversene hadde rot i virkeligheten, sier hun til Dagbladet.no.

- Hvorfor tror du det var slik?

STILTE SOM KANDIDAT: Carol Moseley Braun rakk så vidt å være med i racet om å bli demokratenes presidentkandidat i 2004. I januar det året trakk hun seg og støttet Howard Dean. Her er de to sammen under et valgkamparrangement.  Foto: AFP PHOTO/Timothy A. Clary/SCANPIX
STILTE SOM KANDIDAT: Carol Moseley Braun rakk så vidt å være med i racet om å bli demokratenes presidentkandidat i 2004. I januar det året trakk hun seg og støttet Howard Dean. Her er de to sammen under et valgkamparrangement. Foto: AFP PHOTO/Timothy A. Clary/SCANPIX Vis mer

- Ingen i det politiske miljøet hadde ventet at jeg skulle gå hen og vinne valget. Begge valgene kom som en stor overraskelse. Det jeg lærte var at velgerne og folket er langt foran politikerne når det kommer til rase og kjønn. Det var lærdommen min. Og det var en lærdom som ble repetert med Obama. Den politiske eliten var overrasket over mottakelsen han fikk over hele landet. Det var ikke jeg.

- Tror du har vært annerledes å stille til valg i 2008 enn det var i 1992, da du stilte?

- Jeg tror det er en stor forskjell på veldig mange nivåer. Da jeg stilte til senatsvalg var det helt utenkelig at en kvinne - og en svart kvinne i tillegg - kunne vinne. Da Obama stilte var det ikke lenger utenkelig. Riktig nok var han den eneste svarte i Senatet, men stater som Massachusetts hadde valgt svart guvernør. New York har en nå. I det hele tatt hadde det politiske klimaet endret seg, til en atmosfære av muligheter.

- Banet veien for Obama og Hillary
På spørsmål fra Dagbladet.no om Moseley Braun føler at hun banet veien for Barack Obamas politiske karriere, svarer hun slik:

- Ja, og ikke minst håper jeg at jeg gjorde det samme for Hillary Clinton.  Jeg innså ikke på det tidspunktet at motstanden mot meg skyldtes at jeg var pioneer. Jeg tok ting personlig.

Etter at Moseley Braun tapte valget og forlot Senatet i 1999, sverget hun på at hun aldri mer skulle tilbake i politikken. Fire år senere lanserte hun seg selv som presidentkandidat. Men nominasjonskampen var så vidt i gang da hun hoppet av i januar 2004 og erklærte sin støtte til Howard Dean.

FØRSTEMANN: Ed Brooke fra Massachusetts var den første, folkevalgte afroamerikaner i Senatet. Foto: AP/SCANPIX
FØRSTEMANN: Ed Brooke fra Massachusetts var den første, folkevalgte afroamerikaner i Senatet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

I dag vil hun helst ikke kommentere amerikansk politikk. På kontoret i Chicago, i de samme kvartalene der Obamas politiske karriere en gang startet, handler det om å få biodynamisk mat ut til folket gjennom selskapet Ambassador Organics.

- Kjenner du Obama?

- Ja, selvsagt. Han er yngre enn meg og vi er ikke personlige venner. Men vi er naboer og vi omgås sosialt. Og han overtok etter meg i delstatssenatet. Vi kommer fra det samme miljøet, så vi har hatt mye med hverandre å gjøre.

- Hvordan vil du karakterisere ham?

- Jeg vil ikke gjøre det. Jeg liker ikke lenger å snakke politikk. Jeg kan bare si at hele landet har store forhåpninger til ham. For min egen del er jeg det jeg kaller en html,body { border: 0px; } «politiker på rehabilitering», det vil si omtrent det samme som en alkoholiker på avvening.

FRA SAMME KRETS: Barack Obama kommer fra samme politiske miljø i Chicago. Her er USAs påtroppende president under en tale i Wilmington, Delaware. Foto: EPA/KEVIN DIETSCH / SCANPIX
FRA SAMME KRETS: Barack Obama kommer fra samme politiske miljø i Chicago. Her er USAs påtroppende president under en tale i Wilmington, Delaware. Foto: EPA/KEVIN DIETSCH / SCANPIX Vis mer