Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var det fineste jeg har sett

Astronauter fikk oppleve fantastisk sørlys fra ISS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
VAKKERT: Astronauter om bord den internasjonale romstasjonen ISS tok dette bildet av sørlys (det samme som nordlys, men på motsatt halvkule) da de passerte over Australia sist torsdag. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX
ALDRI IGJEN: Romstasjonen har besøk av romferja «Atlantis», i det som er USAs aller siste tur før romferjeprogrammet avsluttes for godt. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX
HENTER SØPPEL: «Atlantis» sees her med åpne lasteluker, mot en bakgrunn bestående av strålende sørlys, jorda og det mørke, stjerneflekkede rommet. Også deler av det massive solcellesystemet som forsyner ISS med strøm er godt synlig. Romferja har brakt flere titalls forsyninger og utstyr til ISS. På hjemturen er dette lasterommet fylt av søppel og avfall. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX
HØYT OPPE: Dette bildet av oppskytingen ble tatt fra et Shuttle Training Aircraft, som blant annet brukes av astronautene for å simulere landinger. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX
SMIDIG: Romferja «Atlantis» i forkant av at den la til kai på romstasjonen 10. juli. Den tok da en baklengs salto slik at ISS-mannskapet kunne fotografere varmeskjoldet på undersiden. Dette materialet granskes på jakt etter skader som kan ha oppstått under oppskyting. Foto: AFP PHOTO/NASA/SCANPIX
SISTE GRUPPEBILDE: «Atlantis»-astronautene og medlemmer av ISS' Ekspedisjon 28 poserte nylig for et gruppebilde. Foto: AFP PHOTO/NASA/SCANPIX

(Dagbladet): Astronauter om bord Den internasjonale romstasjonen ISS tok dette bildet av strålende sørlys som flakket over jorda på torsdag, da den internasjonale utposten, som for øyeblikket har besøk av romferja «Atlantis», passerte over Vest-Australia.

- Vi så et fantastisk sørlys. Det var det fineste jeg har sett på mine to turer i rommet. Det var bare utrolig, sier Atlantis-pilot Doug Hurley.

Sørlyset, nordlysets slektning på motsatt halvkule, skyldes at jordas magnetiske feltliner leder høyenergiske partikler fra sola inn over polområdene, hvor de kolliderer med gasser i atmosfæren. Atomene får da tilført energi, som de raskt kvitter seg med i form av lys.

Forskere har lenge trodd at nord- og sørlys, som opptrer samtidig, er speilbilder av hverandre, men norske forskere viste i 2009 at det det kan være dramatiske forskjeller.

Fikset romdo «Atlantis»' 13 dager lange oppdrag STS-135 nærmer seg slutten, og markerer et punktum for USAs bemannede romfartsprogram på ubestemt tid. Romferjenes siste reis er en svært rutinepreget transportetappe, og går i stor grad ut på å frakte mat opp og søppel ned.

- Vi har levert 4200 kg last på stasjonen, og tar med oss 2600 kg i logistikkmodulen. Den er ren og alt er på plass og sikret for tilbaketuren senere denne uka, sier ISS' flygesjef Chris Edelen ifølge Spaceflightnow.com.

I tillegg har astronautene reparert et toalett som fylte romstasjonen med ubehagelige dufter. ISS-astronaut Ron Garan fikk æren av å finne fram rørleggerutstyret og flikke på stasjonens VVS-system til en verdi av 90 millioner dollar.

- Dette er det flotte med romfart. En dag er du ute på romvandringer, noe av det mest vanvittige mennesker noensinne har gjort, og en annen dag reparerer du toaletter og pakker ut av esker, reflekterte ISS-astronaut Mike Fossum, ifølge Space.com.

Må haike med russere Romferja skal etter planen legge fra kai og forberede hjemturen klokka 08.28, norsk tid, på tirsdag. Om været holder vil landing på Kennedy Space Center i Florida finne sted 11.57 på torsdag.

NASA håper at private foretak kan være i stand til å utføre standard «taxioppdrag» til lav jordbane og ISS innen tre til fem år, mens de selv konsentrerer seg om å fly mennesker til en asteroide rundt 2025. Etter 2030 håper de å sette fot på Mars.

Inntil videre må de betale russerne flere titalls millioner kroner for haik om bord Sojuz-fartøyene, dersom de ønsker å få astronauter opp fra landjorda.

Les også: Romferjeprogrammet er dødt. Hva nå?