- Det var det jeg ble spurt om!

Karita Bekkemellem hørte ikke telefonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De nye ministrene strålte i dag fornøyd med sine nye jobber. Blant de som tar over stafettpinnen var det også noen gamle travere, med erfaring som statsråder fra tidligere regjeringer.

Trond Giske har vært utdanningsminister tidligere. Nå er han  Kultur- og kirkeminister.

På spørsmål om hvorfor Giske havnet i dette departementet svarer han humoristisk:

- Det var det jeg ble spurt om!

Likevel er ikke Giske misfornøyd. Den ambisiøse kultursatsningen som partiene har blitt enige om på Soria Moria står han fast ved.- Vi har laget en plan om et stort kulturløft, det står ved lag og skal gjennomføres, sier Giske, som med dette lover at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur.

Drømmejobb

Familie- og likestillingsminister Karita Bekkemellem innrømmer at hun har fått drømmejobben.

- Jeg vasket gulv da Jens ringte på lørdag, jeg må lære meg å passe telefonen bedre, for det skjedde sist han ringte også!

Stoltenberg la igjen beskjed på Bekkemellems svarer, og det var ikke særlig tvil om hvorfor han ringte. Karita ringte tilbake og takket ja. Hun sier at hun har fått drømmejobben fordi hun har vært engasjert i saksområdet i mange år.

- Ja, det må jeg innrømme. Jeg er veldig glad for at jeg ble spurt.

Jurist på plass

Justismininster Knut Storberget har tidligere ikke vært i regjering, men har erfaring som Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann i Stortinget.

- Om jeg skal velge departement ville Justisdepartementet være riktig, sier juristen Storberget til NRK. Om oppgavene han står foran sier han følgende:

- Jeg er ydmyk og ikke rent lite spent i forhold til en svært utfordrende oppgave.

Storberget legger vekt på å skape trygghet for folk i forhold til dagens trusselbilde. Han vil også fortsette å kjempe mot kriminalitet, og nevner ting som soningskø og oppklaringsprosent.

- Jeg er klar over at dette er et minefelt til tider, håper at jeg klarer å løfte debatten og se de generelle trekkene og de lange linjene, og ikke bli hengt opp i enkelttilfeller. I Norge finnes det så lite kriminalitet i forhold til mange andre land, og det er noe vi skal hegne om.

Ønskejobben

Helse - og omsorgsminister Sylvia Brustad, er statsråden som er husket godt for Brustad-bua, altså åpningstidsloven. Nå skal hun prøve seg på et nytt, konfliktfylt område.

- Det blir krevende, dette er et viktig område, sier Brustad, som på forhånd var en av dem alle var sikker på skulle i regjering, det var bare diskusjon om hvilket departement hun skulle få. Selv var hun ikke i tvil.

- Jeg ønsket dette departementet, sier Brustad til NRK.

Nå nevner Brustad rus og eldreomsorg som viktige område hun skal ta fatt på, og hun vet at hun havner midt i vepsebolet i kampen om ressursene.

Lover å ta vare på alle

Fiskeriminister Helga Pedersen stilte i samenes drakt utenfor Stortinget i dag.

- Det viktigste blir å fære en fiskeripolitikk som tar hensyn til lokalsamfunnene langs kysten og får til en rettferdig fordeling av ressursene, sier Pedersen til NRK.

Bonde på landbruksplassen

Landbruksminister Terje Riis Johansen har ikke vært i regjering, men har vært politisk rådgiver i Finansdepartementet under Bondevik 1.

- I dag er det litt rart mest av alt, å oppleve det som skjer og være midt oppi det sjøl er en veldig spesielle følelse, sier den nye landbruksministeren som også er medlem i styret i Norges Bondelag. Der er han WTO-ekspert.

- Jeg satser på å jobbe aktivt for å sikre norske interesser, det blir en knalltøff kamp, sier Riis Johansen, som ikke er i tvil om at det internt i Norge ikke er noen uenighet på at vi vil ha landbruk i Norge.

- Jeg tror vi skal bruke litt tid på å utforme den konkrete politikken, virkemidlene skal jeg bruke noen flere dager på, sier Riis Johansen som er meget fornøyd med Soria Moria-erklæringen, og vil bygge videre på den, selv om han innser at det blir tøft, er han etter eget utsagn veldig entusiastisk.

Lærer nytt

Forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen har lite erfaring fra forsvarspolitikk, men ser fram til den nye utfordringen.

- Dette ser jeg på som en stor utfordring, både omstillingen og økonomien. Jeg skal bruke tid på å sette meg inn i dette, og satser på at det går bra.

BRUSTAD:</B> På Helse- og omsorgsposten.
VASKET GULV:</B> Karita Bekkemellem.
GISKE:</B> Kultur- og kirke var det han ble spurt om.
<B>TERJE RIIS JOHANSEN</B>
<B>KNUT STORBERGET</B>

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer