- Det var det siste Ingrid Aune gjorde politisk

Det tok ordfører Ingrid Aune (33) åtte år etter Utøya før hun klarte å holde 22. juli-appellen i Malvik. Ti varme sommerdager senere omkom hun i en tragisk båtulykke.

APPELL: Ingrid Aune (33) holdt ordførerens appell 22. juli i år, bare ti dager før hum omkom i en båtulykke. «Samle dine blomster. Samle våre medmennesker. Samle oss sammen. Aldri glemme», skrev hun i invitasjonen til arrangementet på Facebook. Foto: Finn O. Fosmo / Malviknytt
APPELL: Ingrid Aune (33) holdt ordførerens appell 22. juli i år, bare ti dager før hum omkom i en båtulykke. «Samle dine blomster. Samle våre medmennesker. Samle oss sammen. Aldri glemme», skrev hun i invitasjonen til arrangementet på Facebook. Foto: Finn O. Fosmo / MalviknyttVis mer

HOMMELVIK (Dagbladet): - Ingrid kunne nådd så langt hun selv ville. Men hun trivdes i Malvik og var veldig glad for å være ordfører, sier Anne Synnøve Mostervik, leder i Malvik Arbeiderparti og representant i kommunestyret.

Hommelvik er i sorg. Den populære ordføreren Ingrid Aune (33), hun med det gode humøret, som hadde så god utdannelse, så mye erfaring fra Oslo, så stort kontaktnett, som satte bygda på kartet, er død i en tragisk båtulykke sammen med kjæresten Eivind Olav Kjelbotn Evensen (43).

MANGE TÅRER: Anne Synnøve Mostervik, leder i Malvik Arbeiderparti, er i dyp sorg over tapet av partikamerat og ordfører Ingrid Aune. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MANGE TÅRER: Anne Synnøve Mostervik, leder i Malvik Arbeiderparti, er i dyp sorg over tapet av partikamerat og ordfører Ingrid Aune. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Politikerne i Malvik samlet seg i går kveld på rådhuset. Der ble de enige om at de ikke skal drive valgkamp eller legge politiske kabaler før etter bisettelsen av Aune.

SE TV: Torsdag døde ordfører i Malvik kommune, Ingrid Aune, i en båtulykke. Hun beskrives av Dagbladets kommentator Andreas Økland som «gullstandarden for en Ap-politiker». Foto: Christian Roth Christensen. Video: Emilie Rydning Vis mer

Flyttet hjem

Arbeiderpartiet er også i sorg. Aune var aktiv i AUF fra tidlig ungdomstid. Listen over verv er lang, men hennes internasjonale engasjement førte henne til jobben som politisk rådgiver i både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet i den rødgrønne regjeringsperioden.

I 2015 flyttet hun hjem og gikk til lokalpolitikken. Med et valgresultat på over 40 prosent ble 29 år gamle Ingrid Aune Malviks yngste ordfører noensinne.

Aunes tidligere sjef, Espen Barth Eide, er også blant dem som er i sorg.

- Ingrid var et ualminnelig menneske. Fantastisk varm og omsorgsfull og et politisk talent av dimensjoner. Med et register som gikk over alle nivåer, sier Barth Eide.

SE TV: Varaordfører i Malvik kommune, Ole Herman Sveian, sørger over tapet av venn og kollega Ingrid Aune. Reporter: Jørgen Gilbrant. Foto/video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Kampen for heltid

Mostervik sitter på en benk i skyggen av rådhuset. Det er bare seks timer siden hun fikk den tragiske beskjeden.

- Ingrid var helt unik. Jeg har aldri hørt noen si noe stygt om henne. Hennes store mantra var heltidspolitikken. Der var hun den store pådriveren og reiste rundt i kommunene her og fortalte hva hun har gjort, fortelle Mostervik.

Innsatsen mot ufrivillig deltid ble trukket fram av Ap-leder Jonas Gahr Støre i landsmøtetalen i vår. En preget Støre omtalte i går Aune som et av Arbeiderpartiets største politiske talenter.

KONDOLANSEPROTOKOLL: I dag vil det bli lagt fram kondolanseprotokoll på rådhuset i Hommelvik. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KONDOLANSEPROTOKOLL: I dag vil det bli lagt fram kondolanseprotokoll på rådhuset i Hommelvik. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

22. juli 2019

Det er egentlig ordføreren som skal holde appell 22. juli, men for Ingrid Aune ble det for tungt og for nært. Aune var på Utøya, men dro sammen med Gro Harlem Brundtland bare noen timer før terroristen kom med MS «Thorbjørn».

Fetteren hennes Christopher, også fra Hommelvik, kom aldri hjem.

Utover kvelden 22. juli bemannet hun pårørendetelefonen og snakket med fortvilte foreldre som hadde mistet det kjæreste de hadde.

- Jeg har spurt Ingrid mange ganger om å holde appell 22. juli, men det var noe hun ikke ville. Det ble for nært. Men i år sa hun sa. «Nå vil jeg prøve», sa hun. Kjæresten hennes var også der, sier Mostervik.

- Jeg tok et bilde. Når jeg ser på det tenker jeg at det var det siste hun gjorde politisk.

«Samle dine blomster. Samle våre medmennesker. Samle oss sammen. Aldri glemme», skrev Ingrid Aune på Facebook og inviterte sine sambygdinger til markeringen.

- Ingrid snakket om samhold. At vi skal bry oss om hverandre. Det er det siste minnet jeg har. At hun endelig klarte å holde den appellen. Heldigvis gjorde hun det, sier Anne Synnøve Mostervik.