- Det var du som drepte med giftgass, og det må få konsekvenser

Obama hardt ut mot Assad i natt.

IKKE I TVIL: President Barack Obama sier rett ut at han er sikker på at det var Bashar al-Assads styrker som sto bak giftangreptet i Syria i forrige uke. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB Scanpix
IKKE I TVIL: President Barack Obama sier rett ut at han er sikker på at det var Bashar al-Assads styrker som sto bak giftangreptet i Syria i forrige uke. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag fastslo FN-eksperter at det etter alt å dømme er brukt kjemiske våpen i Syria. Det er foreløpig ikke fastslått om det er president Bashar al-Assads styrker eller opposisjonen som står bak angrepene. De skylder på hverandre.

Flere hundre er døde, trolig over tusen.

Flere nasjoner presser nå på for en militær aksjon mot de syriske myndighetene, mens andre er mer avventende. Utenriksminister Espen Barth Eide sa i går kveld at det foreløpig er uaktuelt for Norge å aksjonere (og Norge er enn så lenge heller ikke spurt), siden det ikke er etablert et FN-mandat.

Skreddersydd angrep USAs president Barack Obama vil nødig inn i nok en internasjonal konflikt, men er i ferd med å bli presset av andre vestlige land til å ta styring og lede an.

Da han ble intervjuet om situasjonen i Syria i natt, ville han ikke spekulere i hva som kunne komme til å skje, men han la ikke skjul på at USA ikke kommer til å starte en krig «uten ende».

- Hvis vi kan gå inn i et skreddersydd angrep, og ikke bli dratt inn i en lang konflikt - sånn at det ikke blir en reprise av, du vet, Irak - hvis vi bare kan sende en beskjed om at de skal stoppe med dette, da kan det være positivt for vår nasjonale sikkerhet på sikt, sier Obama til PBS Newshour.

Selv om presidenten er varsom med å snakke seg inn i ordkrigen, mener han en slik inngripen vil ha noe for seg.

- Det vil sende Assad-regiset et sterkt signal, om å ikke gjøre noe slikt igjen, sier Obama.

- Presidenten sto bak «Noe slikt» er giftangrepet som kan ha tatt over 1000 liv utenfor hovedstaden Damaskus. Det er ikke fastslått at det er syriske myndigheter som står bak angrepet forrige uke, selv om opposisjonen hevder dette.

Amerikansk etteretning mener en panikkaktig telefonsamtale foretatt kort tid etter angrepet er blant bevisene som peker mot presidentstyrkene.

- Vi har konkludert med at de syriske myndighetene faktisk gjorde dette. Og hvis det stemmer, da må det få internasjonale konsekvenser. Jeg har ingen interesse av en langvarig konflikt i Syria, men vi må sørge for at når nasjoner bryter internasjonale konvensjoner om våpen - som kjemiske våpen som kan true oss - da må de ble holdt ansvarlige, sier Obama.

Statsminister Jens Stoltenberg snakket i går kveld med FNs generalsekretær Ban Ki-moon om den alvorlige situasjonen.

- Dette er en av de mest alvorlige konfliktene siden 2. verdenskrig. Hundretusenvis er drept, og millioner er på flukt, sa Stoltenberg til Dagbladet.