Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var eksplosiver i pakkene

President Barack Obama opplyste på en pressekonferanse i kveld at det likevel var eksplosiver i pakkene som ble funnet på fly på vei til USA.

BEKREFTER BOMBETRUSSEL: USAs president Barack Obama bekreftet på en pressekonferanse i dag at det likevel var eksplosiver som ble funnet på et fly på vei til USA. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/Scanpix
BEKREFTER BOMBETRUSSEL: USAs president Barack Obama bekreftet på en pressekonferanse i dag at det likevel var eksplosiver som ble funnet på et fly på vei til USA. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De to pakkene som ble undersøkt på en flyplass i England og i Dubai, inneholdt eksplosivt materiale, gjorde USAs president Barack Obama klart på en pressekonferanse i kveld, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tidligere har tjenestemenn uttalt at ingen av pakkene inneholdt eksplosiver, etter at en mistenkelig pakke ble oppdaget i ettermiddag. Pakken som ble funnet på flyplassen East Midlands-flyplassen sentralt i England skal det ha ligget en blekkpatron for en skriver. Ifølge bilder CNN har publisert er den dekket av hvitt pulver. Et kretskort er koblet til den.

Troverdig terrortrussel Han slo fast at amerikanske myndigheter hadde avslørt en troverdig terrortrussel mot USA, og sa at begge pakkene hadde vært adressert til jødiske organisasjoner i Chicago-området.

Han opplyste også at amerikanske myndigheter fortsetter å undersøke flyfrakt på grunn av trusselen. Omtrent samtidig uttalte en anonym tjenestemann i De forente arabiske emirater at pakken fra Jemen som ble oppdaget i Dubai, inneholdt bombeutstyr, og at denne pakken var lik pakken som ble funnet om bord på et transportfly på en britisk flyplass, skriver NTB.
Fra Jemen Obama bekrefter at begge de mistenkelige pakkene var sendt fra Jemen. Han opplyser at myndighetene i Jemen har lovet å samarbeide om saken, og at al-Qaida i Jemen fortsatt planlegger angrep mot USA.

Amerikanske myndigheter ønsker ikke å kommentere hvilken type eksplosiver det er snakk om. Obamas antiterror-rådgiver John Brennan sier bombematerialet «var laget for å utføre en form for angrep», men ønsket ikke å gi flere detaljer om funnet.

- Man jobber nå med å analysere eksplosivene. Det er klart at det er gjort en foreløoig analyse, og konklusjonen er at den var laget for å gjøre skade, sier Brennan.

Det har den siste tida vært en økende bekymring rundt bruken av pakker og frakt i eventuelle angrep, ifølge CNNs terrorekspert Fran Townsend, som var sikkerhetsrådgiveren til tidligere president George W. Bush

- Amerikansk etterretning har fokusert på dette, og de siste 24 timene har etterretningen fått svært spesifikk informasjon fra en svært troverdig amerikansk alliert om pakker som skulle komme fra Jemen, sier Townsend.

EKSPLOSIVER: Her er eksplosivene som skaper terrorfrykt i USA. Foto: AFP/Scanpix
EKSPLOSIVER: Her er eksplosivene som skaper terrorfrykt i USA. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

• Fikk bombetrusler mot synagoge i Chicago før det ble slått alarm

En mistenkelig pakke er konfiskert i et lokale tilhørende fraktselskapet FedEx i Dubai. Pakken var sendt fra Jemen og skulle til USA. Selskapet opplyste fredag at de har stanset alle forsendelser av pakker som kommer fra Jemen, det samme har UPS, som eide lasteskipene som ble undersøkt.

Mistenker al-Qaida al-Qaida på den arabiske halvøy, forkortet på engelsk til AQAP, er pekt ut som hovedmistenkt bak terrortruslene.

AQAP har den siste tida kommet stadig mer i søkelyset til amerikansk etterretning, som de mener er den farligste og mest aktive fløyen i al-Qaida. Spesielt amerikaneren Anwar Al-Awlaki, som er en av nøkkelpersonene i AQAP, er av interesse for amerikansk etterretning. Han er av amerikanske myndigheter knyttet til 11. september-kaprerne, i tillegg til andre planlagte angrep, som blant annet trusebomberen 1. juledag.

Les også: Denne amerikaneren kan CIA drepe uten dom

Det har også blitt kjent at al-Awlaki har hatt kontakt med Nidal Malik Hasan, som sto bak massakren ved Fort Hood. Fra Jemen kontrolleres også al-Qaidas magasin Inspire, der de oppfordrer til drap av amerikanske sivile.

BLE ORIENTERT: Her blir Barack Obama orientert om pakkebombe-situasjonen i Situasjonsrommet i Det hvite hus. Foto: AP Photo/Det hvite hus, Pete Souza/Scanpix
BLE ORIENTERT: Her blir Barack Obama orientert om pakkebombe-situasjonen i Situasjonsrommet i Det hvite hus. Foto: AP Photo/Det hvite hus, Pete Souza/Scanpix Vis mer

• Les også: Slik råder al-Qaida folk til å utføre angrep i Vesten

Sikkerheten på amerikanske flyplasser skal nå bli enda strengere, melder CNN. Myndighetene i Jemen har startet en etterforskning i forbindelse med bombetruslene.

Saken oppdateres.

LAGET FOR Å GJØRE SKADE: Obamas antiterror-rådgiver John Brennan opplyste at det var klart at eksplosivene hadde blitt satt sammen på en måte som gjorde det klart at man ønsket å gjøre skade. Foto: EPA/Brendan Smialowski/Scanpix
LAGET FOR Å GJØRE SKADE: Obamas antiterror-rådgiver John Brennan opplyste at det var klart at eksplosivene hadde blitt satt sammen på en måte som gjorde det klart at man ønsket å gjøre skade. Foto: EPA/Brendan Smialowski/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!