TETT TIL HJERTET: Thorbjørn Jagland er glad for endelig å kunne dele med omverdenen hvem som får Nobelsfredspris for 2011 fordi det ligger ham tett til hjertet. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
TETT TIL HJERTET: Thorbjørn Jagland er glad for endelig å kunne dele med omverdenen hvem som får Nobelsfredspris for 2011 fordi det ligger ham tett til hjertet. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

- Det var en befrielse å få delt dette med verden

- Hvis man glemmer kvinnene i den arabiske våren, så blir det ikke noen vår, det blir en ny vinter, mener Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For litt over en time siden delte Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, ut Nobelsfredspris til tre kvinner som på hver sin måte har jobbet for å styrke kvinners rettigheter i Afrika og for den arabiske verden.

Til Dagbladet utdyper han hvorfor de har valgt å gi prisen til Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman.

- Hele poenget med prisen er at vi får heist opp det som er så dramatisk, nemlig det at kvinner nå blir brukt som våpen gjennom så mange konflikter, gjennom voldtekt, annen vold, påført svangerskap og ydmykelse.

- At vi får satt dette på dagsorden, som også FNs sikkerhetsråd har gjort, det er jeg veldig, veldig glad for. Det er et håndslag til kvinner over hele verden, sier Jagland.

- Befrielse Han forteller at han har gledet seg stort til denne dagen. Han sier han er personlig engasjert for denne prisen:

- Det var en befrielse å få delt dette med verden. Jeg har gledet meg veldig til dette, fordi det ligger meg veldig på hjertet. Det er en så dramatisk situasjon. Og du har Afrika, som av mange blir omtalt som det fortapte kontinent, men det er jo ikke det, for du ser så mange positive ting. Du ser det i Liberia og mange andre steder.

- Og den arabiske våren, hvis man glemmer kvinnene der, så blir det ikke noen vår, det blir en ny vinter, legger Jagland til.

Vil prøve å ringe i dag Thorbjørn Jagland har selv møtt Johnson Sirleaf tidligere. Her er Jaglands korte beskrivelse av de tre kvinnene:

Ellen Johnson Sirleaf har jo stått bak, bidratt til en fredelig utvikling i Liberia.

Leymah Gbowee var jo veldig viktig for å presse de som satt rundt bordet i Accra, under fredsforhandlingene i Liberia. Mobilisere kvinnene for at de virkelig skulle gå inn for fred.

Tawakkul Karman er en veldig modig kvinne, med tre barn, som har valgt å stå opp. Hun er samtidig muslim, men en person som ønsker at kvinnene skal bli kvitt undertrykkelsen og bli en del av demokratiet.

Jagland håper å snakke med prisvinnerne på telefon i dag, men Nobel-direktør Geir Lundestad understreker at det er veldig vanskelig å få det til.

VINNERNE: Jemenittiske Tawakel Karman, liberiske Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee. Foto: AFP PHOTO
VINNERNE: Jemenittiske Tawakel Karman, liberiske Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee. Foto: AFP PHOTO Vis mer