Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var en bløff, et pr-stunt

Ballongfamilien avslørt etter løgndetektortester og konfronterende avhør.

- RENT SKUESPILL: Richard Heene har ifølge politiet ført redningsmannskaper, politi og media bak lyset fra første minutt. Hva rollen til stakkars Falcon (6) var er foreløpig uklart. Foto: RICK WILKING / REUTERS / SCANPIX
- RENT SKUESPILL: Richard Heene har ifølge politiet ført redningsmannskaper, politi og media bak lyset fra første minutt. Hva rollen til stakkars Falcon (6) var er foreløpig uklart. Foto: RICK WILKING / REUTERS / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): På en pressekonferanse klokka 19 i kveld slo politiet i Colorado fast det mange har mistenkt de siste dagene: Dramaet rundt ballongferden som startet i familien Heenes bakgård sist onsdag var et planlagt pr-stunt der flere i familien skal ha vært involvert.

- Disse folkene prøvde å få nasjonal oppmerskomhet for å få en avtale med et tv-selskap eller et eget realityshow, uttaler Earnie Hudson i politiet.

- Det var en bløff. Planen vår å skape en situasjon der det så ut til at Falcon (6) var ombord og i livsfare, for slik å få masse oppmerksomhet og fremme karrierene deres. Alt virket veldig troverdig, supplerer sheriff Jim Alderden, som medgir at også politiet ble lurt av ekteparets skuespill i starten av etterforskningen.

Ekteparet Heene har de siste dagene flere ganger nektet for at det dreide seg om et pr-stunt og har framstått som forurettet over spekulasjonene.

Lurt til tøft avhør
Etterforskerne lurte i helga Richard Heene, faren til seks år gamle Falcon, til å komme til politistasjonen under påskudd av at han skulle få tilbake ballongfarkosten. I stedet ble han ledet inn i et avhørsrom, og har også gjennomført en løgndetektortest.

- I samme minutt gikk etterforskere inn i familiens bolig og snakket med fru Heene, fortalte Alderden i kveld.

På grunn av lovgivningen i Colorado kan ikke politiet gå ut med resultatene fra løgndetektoren, men de mer enn antyder at disse sammen med de mer konfronterende avhørene ledet fram til konklusjonen om at alt var en bløff.

- Den eneste måten å komme til bunns i denne saken på var å få noen til å tilstå, og vi la opp en strategi for at det skulle skje.

Politiet har også ransaket familiens bolig og gjennomgår blant annet datamaskiner de har disponert. Ekteparet Heene vil trolig bli siktet for flere forhold, blant annet for å ha avgitt falske forklaring. De risikerer også erstatningskrav etter de store ressursene som ble brukt på saken.

- A-ha-opplevelse
Politiet bekrefter nå at de for alvor begynte å skjønne at noe var galt da de så seksåringens reaksjon på et spørsmål under et intervju med CNN.

- Du sa vi gjorde det for showet, sa lille Falcon da faren spurte hvorfor han ikke kom ut fra skjulestedet hjemme selv om foreldrene ropte på ham.

DIREKTESENDT DRAMA: Millioner av tv-seere over hele USA og mange andre land fulgte direktesendingene mens man ennå trodde at seksåringen var ombord i ballongen.
DIREKTESENDT DRAMA: Millioner av tv-seere over hele USA og mange andre land fulgte direktesendingene mens man ennå trodde at seksåringen var ombord i ballongen. Vis mer

- Dette var vår første a-ha-opplevelse, fortalte politiets talsmann i kveld, og påpekte at både den spesielle kommentaren og kroppsspråket i tv-intervjuene var med på å dreie etterforskningen.

Direktesendt drama
TV-seere over hele USA og en rekke andre land verden over så torsdag dramaet utspille seg på direkten da fortvilede redningsmannskaper prøvde å få ned den hjemmelagde luftballongen de trodde seks år gamle Falcon Heene satt om bord i.

Da ballongen til slutt landet på et jorde utenfor Denver, viste det seg at gutten ikke var om bord. Politiet og redningsmannskapene fryktet at gutten hadde falt ut, blant annet fordi døra på innretningen ikke var lås, og fortsatte med omfattende søk.

Det viste seg at Falcon hadde gjemt seg hjemme, ifølge foreldrene i en eske på loftet. Nå tror politiet at til og med dette var løgn.

- For det vi vet kan ha vært to kvartaler lenger ned i gata og lekt på lekeplassen, sier sheriff Alderden.

Omstendighetene rundt det som er denne ukas desidert mest omtalte sak i amerikanske medier førte raskt til spekulasjoner om at ballongaffæren var et planlagt stunt, men det ble avvist på det sterkeste av familien.

- Jeg reagerer sterkt på det dere antyder etter det vi har vært gjennom, sa Falcons far på fredag.

Han og kona ble sluppet fri etter avhørene i går, og det er ikke ventet at forbrytelsene de skal ha begått kvalifiserer til fengselsstraff.

MEDIEHYSTERI: Alt som kan krype og gå av amerikanske medier har beleiret Heene-familiens hus de siste to dagene.
MEDIEHYSTERI: Alt som kan krype og gå av amerikanske medier har beleiret Heene-familiens hus de siste to dagene. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media