- Det var en ekkel opplevelse, i hvert fall når du reiser med barn

Målte 6,4 på Richters skala. Kunne kjennes på Rhodos, Kreta, Samos og Santorini.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder eller video? Send det på epost eller MMS til 2400 (virker også fra utlandet).

(Dagbladet.no): Et kraftig jordskjelv ble i natt registrert i havet ved den greske øya Rhodos. 

Skjelvet ble målt til 6,4 på Richters skala, ifølge AFP.

Episentret skal ligge 68 kilometer under havoverflaten, sør ved Rhodos, 147 kilometer sørvest for Mugla i Tyrkia.

- Vi ble vekket av at rommet gynget og det ristet, så da gikk vi ut. Alle ble samlet ute, og noen løp ut i bare underbuksa, forteller Lasse Kristoffersen til Dagbladet.no.

Han er på ferie med kona og deres åtte år gamle datter.

- Det var en ekkel opplevelse, i hvert fall når du reiser med barn. De har jo hørt om jordskjelv og tsunamier og snapper opp det de voksne snakker om.

Han synes de fikk lite informasjon fra de ansatte på hotellet.

- Det var en ekkel opplevelse, i hvert fall når du reiser med barn

- De visste ingenting, de sa at vi kunne mistet strømmen om det hadde vært et sterkere skjelv. Vi var ute en times tid på eget initiativ. Men det ble lite skader, så det er tydeligvis et solid hotell vi bor på.

Familien har valgt å holde seg oppe i natt, i likhet med de fleste andre på hotellet.

- Vi har vært oppe siden skjelvet, og det ser ut til at de fleste andre har gjort det samme. Nå er alle solsengene opptatt og frokostsalen er full.

Familien kom til Rhodos for to dager siden og har en to ukers ferie foran seg.

Vekket barna

Rune Søreide og familien ankom Rhodos i går. I dag tidlig våknet de av at hele hotellet ristet.

- Rundt klokka 7.30 våknet alle av at ting ristet noe helt vannvittig. Det holdt på sikkert et halvt minutt, sier Søreide til Dagbladet.no.

- Når det først stilnet, fortsatte bygningene å gynge. Vi kikket ut av vinduet og så at folk evakuerte ut av hotellet. Da vekket vi våre tre små og småløp ut.

EVAKUERTE: Gjestene gikk ut fra hotellet da jordskjelvet rammet. Foto: Rune Søreide
EVAKUERTE: Gjestene gikk ut fra hotellet da jordskjelvet rammet. Foto: Rune Søreide Vis mer

Familien bor på Sunving Resort fire kilometer utenfor Rhodos by. De første rapportene som sirkulerte blant hotellgjestene, som ventet på plassen utenfor hotellet, var at episentret lå i selve byen.

- Enkelte var selvfølgelig veldig engstelige. Folk som bodde høyere opp i hotellet, våknet av at de falt ut av sengene, så jeg skjønner at skjelvet kunne oppleves som veldig dramatisk, sier Søreide.

Søreide var innom lokalbutikken i dag tidlig, og sier at den nesten var helt rasert.

- Ting hadde ramlet ut av hyllene sine, så de får nok å gjøre med å rydde opp i dag.

Etter hvert fikk de omkring 1000 gjestene som bor på hotellet lov til å gå tilbake til rommene sine, med en advarsel om at det kunne komme mildere etterskjelv.

- Men vi får ikke lov til å gå ned på stranda. Man frykter at det kan oppstå en tsunami, men det er vel bare en forholdsregel, sier Søreide, som ikke tror at denne opplevelsen kommer til å legge en demper på ferien.

- Nå har vi jo fått all spenningen vi trenger, så det blir nok rolig framover. Men jeg er glad for at det god byggestandard på disse bygningene, eller så hadde de kunnet kollapse.

Oppdaget en sprekk

Ingrid Børslid har sin nest siste dag på Rhodos i dag.

Etter jordskjelvet oppdaget hun og familien et stor sprekk langs hele hotellet «Petit Palais».

- Vi har fått beskjed om at det er bygget for å tåle langt sterkere skjelv, men den sprekken ser jo virkelig ikke bra ut. Det går rundt hele bygget, sier Børslid til Dagbladet.no.

Børslid og familien har valgt å bli igjen på hotellet, siden de likevel reiser hjem i morgen.

- Det blir litt ekkelt å sove her i natt, men vi har blitt forsikret om at det er helt trygt.

Fått tilbud om å bytte hotell

«Petit Palais» er et av Apollos hotell i Rhodos by. Selskapets informasjonssjef, Helen Begby, forteller at sprekken i fasaden er foreløpig den eneste skaden etter jordskjelvet.

- Gjestene har fått tilbud om å bytte hotell. Noen har takket ja, andre har valgt å bli, sier Begby til Dagbladet.no og utdyper:

- Vi har vært rundt og fått oversikt nå. Mange har nok merket skjelvet, men det er ikke meldt inn om andre skader. Nå skal vi være tilgjengelige for gjestene våre, for det er nok noen som synes at dette var en ekkel opplevelse.

Godkjent av myndighetene

Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonsrådgiver ved Star Tour, forteller at spesielt fire hoteller i Rhodos by og Ixia har fått merke skjelvet. 

- Det har blitt noen sprekker i veggene. Myndighetene har vært og inspisert hotellene og godkjent disse for videre bruk, sier Larsen-Vonstett til Dagbladet.no. 

 Selskapet har for øyeblikket 621 gjester på Rhodos.

- Gjestene har fått lov til å flytte inn igjen. Det er ingen fare for sikkerheten, sier Larsen-Vonstett til Dagbladet.no.

Mange jordskjelv

Skjelvet kunne blant annet merkes på Rhodos, Kreta, Samos og Santorini, melder NTB.

Det skal ha fått flere tusen turister og fastboende til å løpe skremte ut i gatene.

Så langt er det meldt om at én person er omkommet på Rhodos i jordskjelvet.

- En kvinne snublet og ramlet ned trappene da hun skulle evakuere huset sitt i landsbyen Archangelos, sier viseordfører Christos Argyrou til den greske statlige tv-kanalen Net.

Hellas har flere jordskjelv enn noe annet europeisk land, og står for halvparten av Europas seismiske aktivitet, melder AFP.

- Jordskjelvet var sterkt nok til å lage en liten tsunami, men risikoen er mindre når episenteret er så dypt, sier seismiolog Efthymios Lekkas til Net.

To personer mistet livet, og rundt 140 ble skadd, da et jordskjelv rammet sørvestlige Hellas 8. juni i år.

SOLID: - Det ble lite skader, så det er tydeligvis et solid hotell vi bor på, sier Lasse Kristoffersen.
SPREKKER I FASADEN: Hotellet «Petit Palais» i Rhodos by fikk store sprekker langs hele fasaden etter jordskjelvet som fant sted i morgentimene i dag.
MANGE SKJELV: Denne oversikten fra US Geological Survey viser alle jordskjelv den siste uka. Rødt merke betyr at skjelvet har skjedd meget nylig, oransje er de siste 24 timer og gult er den siste uka.
RISTET: Slik så det ut på hotellet der Lasse Kristoffersen og familien bor.