Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen-saken:

- Det var en god venn, men jeg følte samtidig en form for svik

Gjermund Cappelen sier han var forbanna på Eirik Jensen etter at han ble tatt.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva tenkte jeg om Jensen da jeg satt på cella? Det var en god venn, men jeg følte samtidig en form for svik. Det var en merkelig tankegang. Jeg var forbanna for at jeg var blitt tatt. Han var betalt av meg for å sørge for at jeg ikke skulle bli arrestert, sier Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett.

Hasjbaronen fra Bærum er dømt for innførsel av over 16 tonn hasj, og har anket straffeutmålingen mot ham på 15 år.

Følg saken direkte her.

- Tidkrevende for Jensen

Han sier til retten at Jensens oppgave var «å passe på ham».

- Den viktigste oppgaven var å passe på at det ikke ble beslaglagt transport fra utlandet.

- Dette har vært en tidkrevende oppgave for Eirik, sier Cappelen.

Gjermund Cappelen forklarte seg for retten i nesten to timer onsdag. Han har fastholdt sin forklaring fra tingretten om at Eirik Jensen fikk 500 kroner per kilo importerte hasj.

Det endte i full krangel mellom Cappelen og Jensens advokater i retten i dag. Reporter: Trym Mogen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Jensen nekter straffskyld.

- Ikke truet

I Oslo tingretts dom ble det konkludert med at Cappelens motivasjon for å snakke inn Jensen ikke har noe å si for straffen mot ham. Cappelen sier i dag at motivasjonen for ham selv var å kjøpe seg ut av knipa han satt i.

Cappelen ble pågrepet i sitt hjem den 19. desember i 2013.

- Det var ikke slik at jeg meldte meg og hadde Jensen i lomma eller at noen truet meg til å fortelle om Jensen. Politiet stormer inn i huset mitt. De pågriper meg og kona mi. Min eldste sønn, som nå er 30 år, blir også arrestert.

Cappelen ble fengslet i full isolasjon, og sier han flere ganger ba om å få snakke med sin kildefører.

- Korrekte detaljer

Han sier han ringte en etterforsker på nyåret 2014.

- Jeg satt der og det var katastrofetanker. Jeg var fengslet, kona mi og sønnen min fengslet. Barna var tatt fra meg. Jeg vil snakke med noen som driver etterretning. Da dukker to tjenestemenn opp som jeg har Ila-samtalene med, sier Cappelen.

Cappelen sier at han i disse samtalene i korte trekk fortalte det samme som han seinere har forklart til Spesialenheten, og legger til at han aldri har hatt innsyn i deres etterforskning.

- Jeg gir en forklaring uten å ha bevis å støtte oppunder. Jeg har gitt detaljer som de kan se i etterforskningen at er helt korrekt, sier han.

FØRSTE DAG: - Man blir preget av stunden, sier Eirik Jensen på vei inn i rettssalen før ankesakens første dag. Reporter: Sindre Meldalen / Video: Nina Hansen Vis mer

Ønsket amnesti

I Ila-samtalene ble Cappelen spurt om hvorfor han ikke var blitt tatt tidligere.

- Da gikk det kaldt nedover ryggen min. Jeg tenkte tilbake på en sekvens i 2000. Da jeg var under spaning av Oslo-politiet hvor jeg etterpå ringte politiet og ba dem holde seg unna meg.

- Jeg gikk i forhandlinger med dem. Jeg ville ikke fortelle at det var Eirik Jensen, men skjønte på dem da de spurte hvorfor jeg ikke var tatt før. Jeg forlangte at kona mi og sønnen min skulle ut og jeg skulle få tilbake beslag. Jeg ville ha amnesti. Men jeg bekreftet på en måte det de tror om at en møkkete politimann er involvert, sier han.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Cappelen sier at han «alltid prøver å deale seg ut av det om han står overfor problemstillinger».

- Slik var jeg bestandig før. Så kan man spørre seg hvorfor Jensen og bare han. Når jeg først tok det valget, og først skal fortelle historien med Jensen kan jeg ikke gi en røverhistorie, men fortelle faktum, sier Cappelen.

- Påstandene fra Eirik Jensen har gjort det vanskelig. Uansett valgte jeg å stå løpet ut og det kommer jeg til å fortsette å gjøre, sier Cappelen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!