Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var en godt bevart hemmelighet

Men styreleder i Ugland-konsernet, Jørgen Lund, visste at Knut Ugland (24) kom til å arve alt.

FLERE BALLER I LUFTA: Knut Nikolai Tønnevold Ugland (24) er melkebonde og fotballkeeper på FK Jerv i 3. divisjon. I løpet av kort tid har han også arvet hele Ugland-konsernet, med en beregnet egenkapital på rundt tre milliarder kroner. FOTO: KRISTIN ELLEFSEN/ Fedrelandsvennen.
FLERE BALLER I LUFTA: Knut Nikolai Tønnevold Ugland (24) er melkebonde og fotballkeeper på FK Jerv i 3. divisjon. I løpet av kort tid har han også arvet hele Ugland-konsernet, med en beregnet egenkapital på rundt tre milliarder kroner. FOTO: KRISTIN ELLEFSEN/ Fedrelandsvennen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ellen Ugland var enke etter skipsreder Johan Jørgen Ugland og en av Norges rikeste kvinner. Ektemannen Johan Jørgen Ugland døde i mars i år, 88 år gammel. Da han døde, overtok enken 45 prosent av verdiene i det Grimstad-baserte rederiet, i et kontroversielt arveoppgjør.

Resten av verdiene ble testamentert til dattersønnen Knut Nikolai Tønnevold Ugland.

Ellen Ugland ble funnet død i sin leilighet på Lysaker i Bærum mandag denne uka. Politiet betegner dødsfallet som mistenkelig. Nå er det klart at Knut Nikolai Tønnevold Ugland også arver Ellen Uglands aksjer i selskapet.

Dermed arver 24-åringen en eierpost som i dag har en verdi på rundt tre milliarder kroner.

- Visste det fra før Jørgen Lund, som er styreleder i de store selskapene i Ugland-konsernet, visste at 24-åringen kom til å arve eierposten på 45 prosent etter Ellen Ugland.

- Jeg visste det fra før. Men det var en godt bevart hemmelighet, forbeholdt noen få personer, sier Lund.

Han mener testamentet etter Ellen Ugland er i tråd med Johan Jørgen Uglands ønsker for selskapet.

- Det er som forventet etter at Johan Jørgen Uglands testamente ble kjent. Han ville at dette skulle gå videre i familien, sier Lund.

ETTERFORSKES: Det førte til splittelse i familien da Ellen Ugland arvet 45 prosent av Ugland-konsernet etter Johan Jørgen Uglands død i mars. Mandag denne uken døde Ellen Ugland, 57 år gammel. Politiet etterforsker dødsfallet som mistenkelig. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
ETTERFORSKES: Det førte til splittelse i familien da Ellen Ugland arvet 45 prosent av Ugland-konsernet etter Johan Jørgen Uglands død i mars. Mandag denne uken døde Ellen Ugland, 57 år gammel. Politiet etterforsker dødsfallet som mistenkelig. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Er Knut Nikolai Tønnevold Ugland glad for det store ansvaret han nå har arvet?

- Han har gitt uttrykk for at han skal påta seg den oppgaven, sier Lund.

- Inne for å lære 24-åringen hadde allerede før Ellen Uglands død arvet en kontrollerende eierpost i selskapet på 55 prosent. Han sitter i dag som styremedlem eller varamedlem i ti av selskapene i Ugland-konsernet.

- Han deltar noen ganger, og er inne for å lære. Veien framover nå vil vi avtale med ham. Han må bli ferdig med utdanningen sin. Deretter venter praksis. Så vil han, hvis han utvikler seg slik, kunne gå inn og overta toppverv i konsernet, sier Lund.

- Hvordan har nyheten blitt mottatt i selskapet i dag?

- Nyheten ble sluppet etter kontortid. Men det er en fin avklaring for selskapet. Det gir ro og stabilitet i lang tid framover, sier Lund.

Om Ellen Uglands død, som nå etterforskes av politiet, sier Lund:

- Det er uvirkelig at hun skulle gå bort så tidlig. Ut over det har ikke vi noe mer informasjon enn det som kommer fram i mediene.

Melkebonde og keeper 24 åringen som har arvet milliardverdiene har holdt en svært lav profil siden det ble kjent at han overtar en av Norges gamle shippingformuer. Knut Nikolai Tønnevold Ugland vil først få full kontroll over arven når han blir 35 år, altså i 2021, men er allerede tungt involvert i Ugland-systemet.

BLIR I FAMILIEN: Johan Jørgen Ugland døde i mars, og har hoppet over et ledd i arverekkefølgen ved å overlate selskapet tilKnut Nikolai Tønnevold Ugland.
BLIR I FAMILIEN: Johan Jørgen Ugland døde i mars, og har hoppet over et ledd i arverekkefølgen ved å overlate selskapet tilKnut Nikolai Tønnevold Ugland. Vis mer

24-åringen er også melkebonde: Han står som heleier av et selskap under sitt eget navn som driver med melkeproduksjon. Selskapet har fire ansatte.

Han er svært engasjert i fotballaget Jerv, der han er keeper og styremedlem. I fjorårssesongen måtte han ta til takke med rollen som andrekeeper, med bare syv kamper. Han beskrives likevel av treneren som «en viktig del av Jerv-kulturen».

Knut Nikolai Tønnevold Ugland er eneste barn av Johan Jørgen Uglands eneste datter Gerd Jorun Ugland. Han tok etternavnet Ugland rett etter han ble myndig.

Som ungdom gikk han på Norges Toppidrettsgymnas og prøvde seg i klubbene Lyn, Skeid og Korsvoll.

Ifølge Jervs hjemmesider er han singel. På fotballklubbens nettsider blir han også spurt om hva som er hans jobb utenom fotballen. Der har milliard-arvingen svart: «Litt av hvert».

Ifølge hjemmesidene til Frigg IF, er Knut Nikolai Tønnevold Ugland singel, og «en viktig del av Jerv-kulturen». FOTO: JANICKE YTTERVIK/ Grimstad adressetidende.
Ifølge hjemmesidene til Frigg IF, er Knut Nikolai Tønnevold Ugland singel, og «en viktig del av Jerv-kulturen». FOTO: JANICKE YTTERVIK/ Grimstad adressetidende. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!