Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det var en helt særegen følelse i Oslos gater»

Carl I. Hagens sønn, Carl Axel Hagen, har tjenestegjort i Afghanistan og på Balkan. Men 22. juli ble helt spesielt. Nå er han hedret med Gardemedaljen i sølv.

RASKT PÅ PLASS ETTER ANGREPET: Carl Axel Hagens innsats bidro til at Garden raskt kunne ha 700 soldater på plass etter angrepet 22. juli.
Foto: Berit Roald / Scanpix
RASKT PÅ PLASS ETTER ANGREPET: Carl Axel Hagens innsats bidro til at Garden raskt kunne ha 700 soldater på plass etter angrepet 22. juli. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er en stolt far nå, sier Carl I. Hagen til Dagbladet lørdag ettermiddag.

Litt uvventet for den politiske nestoren, hadde sønnen dagen før blitt hedret med Gardemedaljen i sølv. Den prestisjefylte fortjenestemedaljen ble delt ut av gardesjef Ole Anders Øie torsdag, og Carl Axel Hagen ble hedret for tre års arbeid som Gardens operasjonssjef.

- Det er den første medaljen jeg overrakte siden jeg begynte som gardesjef i desember. Det er alltid hyggelig å gi en utmerkelse til folk som fortjener det, han har vært en ledende og god offiser de årene han har vært i garden, sier Ole Anders Øie til Dagbladet.

- Major Carl Axel Hagen er en av hærens dyktige offiserer som i perioden 2008-2011 jobbet som operasjonsoffiser i Garden. Han ble av meg tildelt en medalje for den imponerende jobben han har gjort de tre årene, sier gardesjefen.

- Det står i tildelingen at det er for de tre årene jeg var operasjonssjef hvor jeg jobbet mye med beredskapsplaner og øvelser for å få sikkerheten på stell. Så fikk vi dessverre testet planverket 22. juli i fjor, sier Carl Axel Hagen til Dagbladet.

Hagen får mye ros fra Garden, og presseoffiser Lars Magne Hovtun går langt i å gi ham æren for måten 22. juli ble løst på fra Gardens side.

Kastet seg i bilen - Carl Axel har samarbeidet tett med politiet og Heimevernet, og det var takket være dette beredskapssystemet vi var i stand til å stille med 700 soldater såpass raskt etter angrepet 22. juli. Han har gjort en imponerende jobb, sier Hovtun til Dagbladet.

Hagen hadde egentlig fri den skjebnesvangre dagen.

- 22. juli fikk jeg en telefon på hytta i Sandefjord, jeg var egentlig på vei til en konsert, men slapp alt jeg hadde i hendene og var på plass på i underkant av en time, sier han.

Majoren, som i fjor sommer var operasjonsoffiser i Garden, vil ikke se på seg selv som en helt etter 22. juli.

- Jeg er yrkesoffiser og har som jobb å trå til for nasjonen når det kreves, mens de virkelig eheltene er de sivile i regjeringskvartalet og på Utøya. Vi som jobber med dette i det daglige må man jo forvente at skal trå til, sier Carl Axel Hagen.

Hva sønnen hadde gjort 22. juli var til en viss grad også ukjent for faren, Carl I. Hagen.

 FIKK MEDALJE:  Carl Axel Hagen fikk Gardemedaljen i sølv fredag. Foto: Garden.
FIKK MEDALJE: Carl Axel Hagen fikk Gardemedaljen i sølv fredag. Foto: Garden. Vis mer

- Han er tydeligvis en flink offiser som ikke går rundt og overdriver sin egen rolle. Han hadde ikke fortalt oss i familien så mye heller, sier den politiske nestoren.

- Enorm vilje Sønnen forteller at han allerede i bilen på vei til Oslo startet arbeidet med å sikre Slottet og området rundt, noe han gjorde fra telefonen. Da han var på plass var mye på stell, men Garden måtte i løpet av ettermiddagen og kvelden brukes til å sikre også flere steder i Oslo sentrum.

- Det som imponerer meg mest er viljen for eksempel gardistene hadde til å løse oppdraget. Da jeg gikk rundt lørdag morgen så jeg en gjeng som sto vakt ved et sted vi ikke hadde planlagt for. De hadde lagt seg ned på fortauet for å få litt søvn, i full uniform. Viljen til å bidra var veldig stor, sier Hagen.

Han har tjenestegjort både i Afghanistan og på Balkan tidligere. Likevel var det noe helt spesielt å oppleve 22. juli, sier han.

- Det var helt særegent. Når slike ting skjer så blir jeg så enormt fokusert, men når du kjører rundt i Oslo og det ikke er noen mennesker ute og du ser millitæret og politiet overalt, da blir det en veldig uhyggelig stemning. For du kjenner ikke igjen din egen by, sier han.

- Opplevde varme og omsorg - Men det var også veldig trygt og godt å se så mange som bidro og hjalp til. For å fortelle en annen historie, så hadde vi en gardist som møtte opp med dagslinsene sine. På andre døgnet sa han at han begynte å bli skikkelig plaget av dette. Da gikk de bort til en optiker som var i gang med å prøve å tette vinduene som hadde knust, og ba ham om å få kjøpe noe linsevæske. Da fikk gardisten plukke ut det han ville ha, og da han dro fram kortet var det ikke snakk om å motta noen betaling. Vi opplevde en veldig varme og omsorg i de dagene, sier han.

Hagen har ytterligere ett eksempel:

- Det var midt på natta utenfor Regjeringskvartalet, jeg tror det regna, og det sto to gardister på post i mørket. Da kom det en kar gående litt krobøyd med en pose i hånda, og de ble nervøse og ba ham om å stoppe og legge fra seg posen. Det gjorde han og dette var en av de i Oslo som ikke har hatt det så lett, og han kom bort og sa til soldatene: «Gutter, jeg har to halvliterflasker med Cola. Dere trenger dem mer enn meg». Sånne øyeblikk rører ved hjerterota, sier Carl Axel Hagen.

- Det var også veldig mange som kom bort og sa takk, og enkelte ganger fikk vi også applaus. Det gjør at soldatene ønsker å gi en ekstra innsats, samtidig som at man vet at det er nasjonen det står om. Nå tenker jeg litt sånn: «Er det jeg som fortjener å få denne medaljen?»

STOLT: Carl Ivar Hagen er stolt over sønnen som har fått medalje for sin innsats i Garden.
Foto: Åge Pedersen, Dagbladet.
STOLT: Carl Ivar Hagen er stolt over sønnen som har fått medalje for sin innsats i Garden. Foto: Åge Pedersen, Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling