Dobbeltdrap i retten

- Det var en helt ubeskrivelig grusom dag

Hun gikk rank og modig inn i rettssal 102, mammaen til den drepte Reza Alizada (17). Men der startet marerittet.

FAMILIE I SORG: I 2015 kom Reza Alizada til Norge, hvor familien håpet han skulle leve et liv i fred. I stedet ble han én av de to som ble drept i dobbeltdrapet i Trondheim i september i fjor. Nå er rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett i gang. - En grusom dag, sier mora Zia Gol (midten). Bak er Rezas storebror Qazim og ektemannen Mohammed Baqer Alizada (40). Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FAMILIE I SORG: I 2015 kom Reza Alizada til Norge, hvor familien håpet han skulle leve et liv i fred. I stedet ble han én av de to som ble drept i dobbeltdrapet i Trondheim i september i fjor. Nå er rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett i gang. - En grusom dag, sier mora Zia Gol (midten). Bak er Rezas storebror Qazim og ektemannen Mohammed Baqer Alizada (40). Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat et halvt år har gått siden Trondheim ble rystet av et dobbeltdrap. 19-årige Nasratullah Hashimi ble drept av 18-åringen han delte leilighet med. Også Nasratullahs kamerat, Reza Alizada ble drept.

Bestekompisen til de to klarte å flykte fra den lille leiligheten i Prinsens gate i Trondheim. Blodet fosset fra hodet hans, som akkurat hadde blitt slått med hammer av drapstiltalte.

Hva som skjedde i den lille leiligheten i Prinsens gate 12 i Trondheim i september i fjor ble detaljert gått gjennom i retten i går. Mens mor, far og storebroren til den drepte Reza Alizada satt og hørte og så på.

- Det var en helt ubeskrivelig grusom dag, sier mora Zia Gol (35) til Dagbladet.

Psykotisk - eller ikke?

Sammen med ektemannen og storebroren Qasim Alizada hadde mora en utfordrende dag i tingretten i går. Familien satt bare fire-fem meter unna drapstiltalte, De fikk overvåkningsbilder av sønnen sin, vist på en videoskjerm, de siste timene han var i live.

- Tenk deg sjøl. For en mor å se min kjære sønns aller siste timer i live. Og når han blir båret ut av leiligheten, livløs. Og så ser du drapsmannen gå ut fra samme sted. Han så helt vanlig ut. Slang genseren sin over skuldra og gikk rolig ned til byen. De sier han er sinnssyk, men jeg tror ikke det. Jeg tror han drepte med vilje, sier mora til Dagbladet.

FØRER SAKEN: Statsadvokat Kaia Strandjord har akkurat gått gjennom tiltalen mot den 18-årige dobbeltdrapstiltalte. Her sammen med medaktor Eli Nessimo (t.h).
FØRER SAKEN: Statsadvokat Kaia Strandjord har akkurat gått gjennom tiltalen mot den 18-årige dobbeltdrapstiltalte. Her sammen med medaktor Eli Nessimo (t.h). Vis mer

Statsadvokat Kaia Strandjord startet med å gå gjennom tiltalebeslutningen, hvor de la fram påstanden om at den drapstiltalte 18-åringen skal bli overført til tvungent psykisk helsevern om han blir dømt.

- Men det er opp til dere i retten og vurdere om tiltalte var psykotisk under og etter drapet, eller om han ikke var det, understreket Strandjord overfor dommer og meddommere.

- Stille og beskjeden

Fakta dobbeltdrapene:

  • En 18-åring er tiltalt for drapene av Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19) i Trondheim 17. september i fjor.
  • Tiltalen omfatter også drapsforsøk på en tredje ung mann, som klarte å flykte fra leiligheten der drapene skjedde.
  • Alle fire som var involvert i hendelsen, har bakgrunn fra Afghanistan og var enslige asylsøkere.
  • Drapstiltalte sier at han ikke husker noe av det som skjedde i leiligheten.
  • En rapport av to rettssakyndige slår fast at den drapstiltalte var psykotisk under og etter drapene.
  • Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.
  • Rettssaken startet i Sør-Trøndelag tingrett mandag. Det er satt av sju dager til saken.
  • Kilder: Dagbladet / NTB

Tore Angen er bistandsadvokat til den drapstiltalte 18-åringen, og har hatt en rekke samtaler og møter med ham de siste månedene.

- Medisinske spesialister har vurdert 18-åringen i flere måneder. For meg er det umulig å trekke slike konklusjoner, sier Angen.

Han viser til at alle prater godt om den drapstiltalte 18-åringen.

- Både i retten i dag og fra andre har vi hørt at 18-åringen beskrives som en snill og god gutt. En beskjeden og stille gutt. Det er ingen som kan forklare hva som skjedde inne i leiligheten i september, sier Angen.

- Husker ingenting

18-åringen som overlevde angrepet den 17. september i fjor, fortalte at drapstiltalte var en stille person som gikk mest alene. Men at han og de to nå avdøde kameratene flere ganger ba ham bli med dem på ting. For at han ikke skulle være alene.

Drapsdagen i september i fjor, var 18-åringen og de to drepte inne i leiligheten og så på tv. Plutselig hørte han at vennen, Nasratullah, sa «hva gjør du?». Så blir han sjøl slått, før han til slutt klarer å rømme ut av leiligheten.

- Jeg husker ikke. Jeg reiste meg og sprang ut. Men jeg husker ikke helt. Det var litt vanskelig fordi jeg besvimte nesten. Det kom masse blod, forklarte 18-åringen i retten i går.

18-åringen mistet sine to beste venner den 17. september i fjor, og er naturlig nok voldsomt preget av hendelsen. Mens han før pleide å være ute med vennene sine og på skole, liker han helst å være hjemme hos sin vertsfamilie i Trondheim nå, «og game».

Rettssaken er berammet for sju dager i Sør-Trøndelag tingrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer