MANGE HELTER: Mange frivillige kom til og bidro til å redde beboerne på Høyanger Sjukeheim under brann i går kveld. Foto: Rune Sviggum, Ytre Sogn Avis / SCANPIX
MANGE HELTER: Mange frivillige kom til og bidro til å redde beboerne på Høyanger Sjukeheim under brann i går kveld. Foto: Rune Sviggum, Ytre Sogn Avis / SCANPIXVis mer

- Det var en kamp mot klokka

Even-Asle Eide Simonsen (24) er blant heltene etter branndramaet i Høyanger i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Flere medier har siden den dramatiske brannen på Høyanger Sjukeheim i går omtalt en ukjent brannhelt som reddet ut fem personer.

Helten heter Even-Asle Eide Simonsen fra Høyanger. Han er 24 år og jobbet i går på den lokale pizzarestauranten like ved brannstedet.

- Jeg alene er ikke noen helt. Alle som var med å redde folk ut er helter, fastslår 24-åringen overfor Dagbladet.no.

Reddet fem
Mannen, som til vanlig jobber på felgfabrikken i bygda, forteller om dramatiske minutter.

- Jeg var på jobb på Nobel pizza da jeg så det brant. Jeg ringte brannvesenet og løp til omsorgshjemmet for å hjelpe til, sier han.

24-åringen klatret opp via verandaene til tredje etasje.

- Jeg så ingen oppe på verandaene, men bestemte meg for å klatre opp for å finne folk. Etter en stund fikk jeg fem personer ut, sier han.

Han forteller at flere av personene var vonde til beins, men at to eldre personer klarte å klatre i stigen og ned i trygghet.

- De tre andre måtte jeg ta med makt. Da det var én person igjen så eksploderte verandavinduet bak henne og jeg skjønte at hun måtte ned nå, og det måtte skje fort. Det var en kamp mot klokka, forteller han.

Kvinnen i 80-årene tok han tak i med begge hender og klatret ned den bratte stigen.

Lite søvn i natt
- Jeg er utrolig glad for at vi fikk berga alle. Jeg hadde hatt vanskeligheter med å tilgi meg selv dersom noen hadde blitt værende der oppe, sier Simonsen.

24-åringen sier han ikke var noen helt, men at han gjorde det han følte var riktig der og da.

- Jeg var ikke alene. Vi var to personer der oppe etter hvert. En kamerat av meg og en brannmann var med å redde dem ned. Jeg hadde aldri klart det alene, sier han.

Han sier han fått lite søvn i natt.

- Jeg er like shaky som jeg var da det pågikk i går. Jeg tror det var adrenalinet som dro meg opp på den verandaen. Nå er jeg bare glad for at det gikk bra med alle sammen. Jeg håper aldri jeg får oppleve noe lignende igjen, sier mannen til Dagbladet.no.

Til sammen ble 62 personer evakuert ut fra den brennende bygningen. Tolv personer ble sendt til sykehus med røykskader. Tilstanden for en av de er ustabil og livstruende.

- Nytt for oss
Jan Kristian Milde er med i Høyanger Røde Kors sitt hjelpekorps. Han ble oppringt av AMK like etter at meldingen om brannen kom.

Sammen med en rekke frivillige og andre fra hjelpekorpset var han med å redde åtte personer fra flammene.

- Vi arbeidet på baksiden av bygget. Alt så egentlig ganske oversiktelig ut, men så plutselig blusset flammene opp på taket. Da ble det plutselig veldig varmt og hektisk, sier Milde til Dagbladet.no.

Samtidig som redningsoperasjonen i stigen, forsøkte brannvesenet å slukke brannen med vann. Sammen med kuldegrader i lufta skapte det en ekstra utfordring for heltene.

- Stigen ble islagt og derfor veldig glatt. Vi håpet vi kunne fire dem ned med tau og seler, men vi måtte nøye oss med å bære dem ned selv, sier han.

Milde forteller at branner er ikke vanlig kost for hjelpekopset til Røde Kors.

- Dette var helt nytt for oss. Vi er vant til å redde folk i fjellet som er i god form. Her var det svake, eldre mennesker som måtte ha hjelp. Heldigvis klarte vi å få ut alle, sier han.

- INGEN HELT: Even-Asle Eide Simonsen (24) ønsker ikke å ta æren for redningsbragden i går kveld. - Alle er helter, sier han. Foto: PRIVAT
- INGEN HELT: Even-Asle Eide Simonsen (24) ønsker ikke å ta æren for redningsbragden i går kveld. - Alle er helter, sier han. Foto: PRIVAT Vis mer