Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ungdommer omringet politiet

- Det var en massesuggesjon

Politiet går igjennom videoer etter at patrulje ble omringet og trakassert av 40-50 ungdommer.

AMPERT: Stemningen blant de 40-50 ungdommene var amper, og patruljen på stedet måtte be om forsterkninger. Foto: Kjetil Østhus
AMPERT: Stemningen blant de 40-50 ungdommene var amper, og patruljen på stedet måtte be om forsterkninger. Foto: Kjetil Østhus Vis mer

- Vi har fått inn masse videoer, og går nå igjennom disse for å se hvem som var mest aktive, og identifisere dem. Flere ungdommer vil bli anmeldt ut fra atferd, sier Robin Olaisen, politioverbetjent og leder for avsnitt for forebyggende patrulje på Stasjon Sør i Trondheim, til Dagbladet.

Politiet ser svært alvorlig på at en patrulje lørdag kveld ble omringet og trakassert av 40-50 ungdommer ved Hestsjøen på Heimdal, ei mil sør for Trondheim sentrum.

- Vi tar dette på største alvor; at betjenter føler seg utrygge på jobb, er noe vi ikke finner oss i, sier overbetjenten.

Olaisen ønsker at foreldrene til ungdommene, som var i 14- til 19-årsalderen, nå kommer på banen.

- Vi oppfordrer dem til å ta en prat om politiets rolle, og ha oppsyn med hva ungene driver med på kveldstid, sier han.

Høy musikk

I utgangspunktet rykket patruljen til badestedet Hestsjøen etter meldinger om høy musikk. Framme på stedet møtte de mange alkoholpåvirkede ungdommer.

«Bakre rekke bidro med psykisk støtte.» Robin Olaisen, leder for avsnitt for forebyggende patrulje på Stasjon Sør

- De be dem dempe nivået, og sjekke at alt sto bra til; dette er et stort vann langt fra folk, og vi var bekymret for at farlige situasjoner kunne oppstå, forteller Olaisen.

En av guttene var ifølge overbetjenten «veldig ute etter oppmerksomhet», sjikanerte betjentene og nektet å oppgi identiteten. Dermed ble han tatt unna for en en-til-en-prat. Men nå eskalerte situasjonen, med massiv spytting og truing.

- Ungdommene fikk pålegg om å trekke seg unna, men fortsatte å stå der. Noen forsøkte å provosere fram en handling, og blåste røyk i ansiktet på betjentene, forklarer Olaisen.

VOLD I OSLO: Det har vært en helg med et tosifret antall tilfeller av blind vold. Mandag ettermiddag skal justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) møtes for å diskutere ungdomsvold i Oslo. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

- Noen var også så frekke at de åpnet dørene og satte seg inn i politibilen, forteller han.

- Psykisk støtte

Ovebetjenten beskriver at patruljen nå hadde sluppet opp for virkemidler overfor den unge forsamlingen, som til dels hadde inntatt mye alkohol.

- Det var en massesuggesjon, der bakre rekke bidro med psykisk støtte, sier han.

De bekymrede betjentene tilkalte nå forsterkninger.

- Det tok 13 lange minutter, det var en veldig ugrei situasjon for dem, sier Olaisen.

Han framholder at situasjonen ikke eskalerte ytterligere takket være betjentenes lange erfaring.

- Ikke spesielt miljø

Ei 17-årig jente og en 15-årig gutt ble tatt med til politistasjonen etter opptrinnet, for så å bli kjørt hjem til foreldrene.

På sosiale medier har det vært påstander om at «utenlandsk» ungdom sto bak trusselsituasjonen. Dette stemmer ikke overens med Olaisens inntrykk.

- Det dreier seg ikke om noe spesielt miljø eller en spesiell gruppering - dette var helt vanlig ungdom fra hele Trondheim, med både norsk og utenlandsk bakgrunn, sier politimannen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!