MÅ TIL: Ola Steen leder for Akutt psykiatrisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus forsvarer bruken av vektere i nødsituasjoner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MÅ TIL: Ola Steen leder for Akutt psykiatrisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus forsvarer bruken av vektere i nødsituasjoner. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Det var en nødsituasjon

Overlege ved Ullevål sykehus forsvarer bruken av vektere når psykiatriske pasienter skal legges i belter. Leder for Mental Helse raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Forrige gang vektere var innblandet i en farlig situasjon med en psykatrisk pasient, forsøkte ca. tolv ansatte å få kontroll på vedkommende. Da dette ikke hjalp, måtte vi tilkalle vektere, sier avdelingsoverlege ved akuttpsykiatrisk avdeling ved Oslo universitetssykehus Ole Steen, til Dagbladet.

Ole Steen svarer på kritikken fra Mental Helse etter at NTB avslørte at Ullevål sykehus har brukt vektere til å legge psykiatriske pasienter i belter.

- Det er en veldig uheldig situasjon. I dette tilfellet dreier det seg om en person som har kommet fullstendig ut av kontroll. Men det skal være sagt at det er uhyre sjeldent at vekterne er innblandet i situasjoner med pasienter, sier Ola Steen.

- Fullstendig uakseptabelt Leder for Mental Helse er kritisk til hvordan akuttpsykiatrisk avdeling har jobbet.

- Når du er på et sykehus skal du bli møtt av helsepersonell og når en situasjon er så krevende så skal du bli møtt av kompetente mennesker, sier generalsekretær i Mental Helse, Bjørn Lydersen, til Dagbladet.

Gry Strand er sikkerhetssjef ved Oslo Universitetssykehus, og hun mener at vekterne som blir tilkalt til slike situasjoner er forberedt slik de bør være.

- Dette er kompetente mennesker som jobber ved sykehuset. De har tilrettelagt kursing og alle er ansatte ved sykehuset. Og vekterne har lov til å gripe inn når det står om liv og helse, sier Strand til Dagbladet.

- Prat med oss Lederen for Mental Helse mener at det blir helt feil å hente inn vektere i slike situasjoner.

- Blir de brukt fordi de har muskler eller fordi de har uniform? En urolig pasient vil reagere enda sterkere i en slik situasjon. Det er mange som sitter igjen med en ganske traumatisk opplevelse. At folk blir dårlig når de blir møtt med mekanisk tvang av personer i uniform er ikke bra, sier Lydersen.

Overlegen mener at Mental Helse ikke har grunnlag å snakke om akkurat denne situasjonen.

- Mental Helse var ikke innblandet i akkurat denne situasjonen, så jeg mener de har svakt grunnlag til å uttale seg om dette. Men de er hjertelig velkomne til å prate med oss, sier Steen.

Saken NTB avslørte er nå under behandling hos Helsetilsynet.

MÅ TIL: Ola Steen leder for Akutt psykiatrisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus forsvarer bruken av vektere i nødsituasjoner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MÅ TIL: Ola Steen leder for Akutt psykiatrisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus forsvarer bruken av vektere i nødsituasjoner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer