- Det var en optimal tid å seile på

Skipper Jarle Andhøy sier han føler et ansvar for det som har skjedd med seilbåten Berserk.

FØLER ANSVAR: Jarle Andhøy og Samuel Massie ankommer flyplassen i Christchurch etter å ha blitt transportert fra McMurdo basen i Antarktis. I dag sier Andhøy at han føler et ansvar for det som skjedde med Berserk. Foto: Neil Macbeth / Dagbladet
FØLER ANSVAR: Jarle Andhøy og Samuel Massie ankommer flyplassen i Christchurch etter å ha blitt transportert fra McMurdo basen i Antarktis. I dag sier Andhøy at han føler et ansvar for det som skjedde med Berserk. Foto: Neil Macbeth / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til NRK sier Andhøy at han føler et ansvar overfor de pårørende og for prosjektet, men understreker at han ikke føler seg ansvarlig for avgjørelsene som ble tatt om bord på Berserk mens han var i land.

- Jeg kan ikke uttale meg om hva en annen kaptein og besetning tusen kilometer fra meg har gjort og hvilke avgjørelser de har tatt. Vi delte oss i to lag der jeg fikk ansvaret for landdelen og Tom Gisle Bellika for båtdelen, sier Andhøy og understreker at det ikke er slik at han som kaptein hadde forlatt skuta.

- Gisle hadde som hovedoppgave å få Berserk trygt hjem, og han satte alltid egen sikkerhet i fokus. Hva han har prøvd å gjøre vet jeg ikke, men det jeg vet er at disse gutta var de beste folkene til oppgaven. Vi hadde tett kontakt i hele perioden etter at vi gikk på land, men på et tidspunkt forsvant dialogen, og da ble de savnet, sier Andhøy.

Avviser kritikk Berserkskipperen avviser kritikken mot at ekspedisjonen ble gjennomført på et for sent tidspunkt og dermed satte ekspedisjonens medlemmer i fare.

- Sommeren i Antarktis er veldig kort og man må skille mellom polardelen og sjødelen. På land var vi kanskje noe sene, men på sjøen var det en optimal tid å seile på for den typen farkost. Det er fullstendig feil at det var for sent i sesongen til å bruke båten. Seilas med en slik type farkost må gjøres i januar-februar, mener Andhøy.

Anmeldelser betyr lite Norsk Polarinstitutt har anmeldt Berserkkaptein Andhøy for ulovlig å ha lagt ut på ekspedisjon i antarktiske farvann, men Andhøy er ikke opptatt av politianmeldelser og manglende tillatelser.

- Slike forhold blir trivielle i forhold til at jeg har mistet tre gode venner og familiene har mistet sine sønner på havet. Godkjennelsene har ingenting med vær og vind å gjøre. I praksis har vi gjort alt som er mulig å gjøre med båt, og forberedelser og sikkerheten har alltid vært i fokus, sier Jarle Andhøy til NRK.

Leteaksjon avsluttet Berserk med mannskapet Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og Leonard J. Banks har vært savnet siden tirsdag 22. februar. Da ble nødpeilesenderen om bord utløst etter svært dårlig vær i området.

Hvalfangstaksjonistene i organisasjonen Sea Shepherd befant seg i området med fartøyet Steve Irwin og gjennomførte i flere dager søk med helikopter. Også et marinefartøy fra New Zealand og et russisk cruiseskip deltok i letingen som ble formelt avsluttet for en ukes tid siden.
(NTB)

SAVNET: Seilbåten Berserk med besetningsmedlemmene Tom Gisle Bellika, Robert Skaanes og Leonard J. Banks er savnet Foto: Wildvikings.com/NRK
SAVNET: Seilbåten Berserk med besetningsmedlemmene Tom Gisle Bellika, Robert Skaanes og Leonard J. Banks er savnet Foto: Wildvikings.com/NRK Vis mer