- BEORDRET DRAP OG RAN: Aktor mener Berit Thorstensen (52) ga ordre om to drap og grove ran og vil ha henne dømt til forvaring. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
- BEORDRET DRAP OG RAN: Aktor mener Berit Thorstensen (52) ga ordre om to drap og grove ran og vil ha henne dømt til forvaring. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

- Det var en ren avretting. Han ble skutt på kloss hold i bakhodet

Aktor vil ha forvaring for tre av de fem tiltalte i «Dødens gård»-saken. I dag klokken 11 00 faller dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag klokken 1100 leser dommer Helle Rolstad opp dommen for de fem tiltalte i saken etter de to drapene på Vollheim gård.
Rolstad har brukt nærmere fire uker på å skrive dommen etter at saken ble avsluttet i Gjøvik tingrett 26. februar.

97 år i fengsel
Aktor Thorbjørn Klundseter la ned en påstand om straff på tilsammen 97 år for de fem. For tre av dem, Berit Thorstensen (52), Knut Arne Thorstensen (34) og Ole Kristian Bjørnsen (31) la aktor ned påstand om forvaring.

- Knut Arne har nok hatt et avhengighetsforhold til Berit. Oppvekstforholdene hans må beskrives som ganske dramatiske, og Berit har framstått som et fast punkt i hans tilværelse. For Knut Arne kan ikke jeg se at det er noe alternativ straff enn forvaring. Han vil ha høy risiko for tilbakefall. Han har et alvorlig rusproblem, og vil trenge lang tid for å få kontroll på dette, sa Klundseter i sin prosedyre, men understreket:

- Knut Arne har bidratt vesentlig til å opplyse saken, særlig rundt drapet på Jan Petter og hva som foregår inne på låven. Den uforbeholdne tilståelsen hans må tillegges vekt.

Storesøster nekter drap
Aktor Klundseter sa i sin prosedyre at storesøster Berit har hatt en sentral rolle i begge drapene, to grove ran samt trygdebedrageriet. Sistnevnte forhold har hun erkjent. Men hun nekter enhver befatning med drapene og ranene.

TO DREPT: To menn ble funnet drept på Vollheim gård i Søndre land i januar 2008. 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
TO DREPT: To menn ble funnet drept på Vollheim gård i Søndre land i januar 2008. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Klundseter ba også om forvaring når det gjaldt Ole Kristian Bjørnsen, som forklarte seg om drapet på Ragnar B. Abrahamsen i begynnelsen av februar. Han ble skutt og drept på låven på Vollheim gård romjulen 2007.

- Det er han som avretter Abrahamsen. Han skjøt Ragnar på kloss hold i bakhodet. Han hadde ingen mulighet til å forsvare seg. Etterpå skyter han tre skudd. Verken Knut Arne eller Ole Kristian kunne vite at livet ikke kunne reddes etter det første skuddet, men det gjør ingen forskjell. Det er en ren avretting, sa Klundseter - som han også framholdt under prosedyren dagen før.

Dumpet under vaskemaskiner
Berit Thorstensens ekskjæreste, Ronny Kjeldsen (43) er tiltalt for medvirkning til drapet på Jan Petter Aarstad. Han skal ifølge tiltalen fått en overdose heroin før han ble dumpet i brønnen på gården, under en eller flere vaskemaskiner, gressklippere, traktorkjettinger og annet skrot.

Politiet mener Aarstad ble drept så tidlig som i november 2006. Liket ble ikke funnet før 23. januar 2008. Da hadde politiet brukt flere dager på å tømme brønnen.

HEALEREN? Ronny Kjelden sa i retten at han aldri ville slått en han har healet.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
HEALEREN? Ronny Kjelden sa i retten at han aldri ville slått en han har healet. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Healet offeret
Kjeldsen nekter en hver form for medvirkning til drapet. I retten forklarte han at han healet drapsofferet.

- Jeg har sagt at jeg healet Jan Petter. Det kan ha en placebo-effekt. Han ble mye bedre etter disse samtalene, sa den energiske nordlendingen under sin forklaring.

Men aktor Klundseter avviste healingen som en bløff i sin prosedyre.

Ifølge tiltalen skal Kjeldsen ha blandet en sprøyte med heroin som Knut Arne Thorstensen skulle sette på Aarstad for deretter å forlate ham i et tomt hus slik at det skulle se ut som en overdose.

Kjeldsen nekter plent for å ha hatt noe med drapet å gjøre og hans forsvarer Espen Wangberg jobbet hardt for å bevise klientens uskyld under sin prosedyre.
Da Kjeldsen forklarte seg hadde han en helt spesiell grunn til å ikke gjøre noe mot Aarstad.
- Man slår da ikke en man har healet.

Wangberg protesterte under sin prosedyre mot det han mente var slengbemerkninger fra aktor.
- Aktor har slengbemerkninger mot Ronny i sin prosedyre. Han sa at Ronny var selvstendig næringsdrivende men at den eneste næringsdrivende virksomheten han hadde bedrevet var narkotikasalg.

Dermed viste forsvareren til Brønnøysundregisteret hvor den 43 år gamle klienten har registrert firmaet Råtass Bil.

Dagbladet.no følger domsavsigelsen i Gjøvik tingrett.