Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erics mor til Dagbladet om tapet av sønnen:

- Det var en ren henrettelse

I går morges kom politiet hjem til Katarina Söderberg og sa at sønnen var skutt av politiet. Siden har hun ikke fått noen informasjon om hva som skjedde da politiet drepte Eric (20).

SKUTT: 20 år gamle Eric Torell bar på en lekepistol, så ble han skutt og drept av svensk politi. I dette intervjuet snakker mora til Eric, Katarina Söderberg, ut om den forferdelige hendelsen. Video: Expressen TV / Reporter: Gusten Holm Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katarina Söderberg er på gråten. Det er et litt over et døgn siden hun fikk den vondeste beskjeden en mor kan få - at sønnen hennes, Eric (20), var død.

- Politiet kom hit i går morges og fortalte at Eric var skutt og drept av tre politibetjenter. De sa at deres oppgave var å varsle oss, og at de ikke hadde noen annen informasjon om hva som hadde skjedd, sier Söderberg til Dagbladet.

- Så dere vet ingenting mer om hva som faktisk skjedde?

- Nei, men de informerte om at det skulle starte en granskning av hendelsen, og jeg ser på nyhetene nå at den har startet.

- Har noen fra politiet kontaktet dere etter at dere i går fikk dødsbudskapet?

- Nei. Det ringte bare en person i går som ga meg noen numre til personer jeg kan ringe, om jeg har informasjon.

Lekepistol

Sønnen, Eric Torell, hadde Downs syndrom og autisme, og han kunne ikke snakke.

Da han rømte hjemmefra natt til torsdag tok han med seg en lekepistol han hadde fått i gave.

Han ble observert på en adresse i Stockholm, og politiet ble tilkalt. Betjentene på stedet skal ha oppfattet situasjonen som truende, og løsnet skudd mot 20-åringen.

Eric ble erklært død på Karolinska-sykehuset i 06.00-tida torsdag morgen.

Politiet har ikke sagt at Eric bar på en lekepistol, men uttalte i går at det 20-åringen bar på var en replika.

Politiets håndtering av situasjonen vil bli gjenstand for gransking hos svenskenes spesialenhet for politisaker.

Påtalemyndighetene skriver fredag ettermiddag at politiet opplevde at mannen hadde en våpenliknende gjenstand, og da de oppfattet situasjonen, avfyrte de skudd.

- Det har i ettertid framkommet at det ikke var et skarpladd våpen, skriver påtalemyndighetene.

- En ren henrettelse

I formiddag uttalte politiets regionpolitisjef, Ulf Johansson, seg om hendelsen.

- Med all respekt for familien til den avdøde, går mine tanker også til de politibetjentene som var innblandet i denne hendelsen, skrev han blant annet i pressemeldinga.

- Det er kjemperart at de tenker på politibetjentene, sier Katarina Söderberg.

- De valgte å skyte ned og drepe min sønn. Det var en ren henrettelse, kan man si - der tre menn skjøt ham ned fordi han bar en lekepistol.

BLE SKUTT: Ved 04.00-tida natt til torsdag ble Eric Torell (20) skutt av politiet i Norrbackagatan i Vasastan i det sentrale Stockholm. Foto: Peter Nilsson/ Expressen
BLE SKUTT: Ved 04.00-tida natt til torsdag ble Eric Torell (20) skutt av politiet i Norrbackagatan i Vasastan i det sentrale Stockholm. Foto: Peter Nilsson/ Expressen Vis mer

Hun mener det må ha vært umulig for politiet å unngå å se at sønnen var handikappet.

- Politiet har sagt at det var mørkt, men dette skjedde i 04.00-tida, og da var det lyst, og uansett er det umulig å ikke se at han har Downs syndrom. Det synes til og med på måten han beveger seg på, mener moren.

- Forferdelig

Hun fortsetter:

- Og om de hadde snakket med ham ville han svart på baby-språk, og de ville forstått at han ikke var som alle andre. Han var som en tre-åring.

- Hvordan går det med deg og resten av familien?

- Det er forferdelig. De har drept sønnen min.

Pressetalsmann Lars Byström ved Stockholmspolitiet sa tidligere i dag til Dagbladet at politiet vil kontakte de pårørende.

- Om vi ikke har vært det, vil vi ta kontakt. Det er et anstendig krav etter en slik hendelse, sier han.

Ingen suspendert

Byström kunne også fortelle at ingen av betjentene som skjøt og drepte Eric, er suspendert. Utover dette ønsket han ikke å svare på spørsmål knyttet til hendelsen.

- Det er beklagelig og svært ulykkelig at en person er skadet eller drept, som i dette tilfellet, sa Byström.

GRANSKES: Politiets håndtering av situasjonen vil bli gjenstand for gransking hos svenskenes spesialenhet for politisaker. Foto: Leserbilde / Expressen
GRANSKES: Politiets håndtering av situasjonen vil bli gjenstand for gransking hos svenskenes spesialenhet for politisaker. Foto: Leserbilde / Expressen Vis mer

Ifølge pressetalsperson Karin Rosander ved de svenske påtalemyndighetene har granskningen av hendelsen startet.

- Vi etterforsker dette nå. Det vil bli foretatt avhør av de involverte politibetjentene, og vitner på stedet. I tillegg vil vi gjennomføre tekniske undersøkelser blant annet av ammunisjon og våpen, sier Rosander hos påtalemyndigheten.

Hun sier også at ingen personer er mistenkt, siktet eller pågrepet i forbindelse med saken.

- Minst to på stedet

Politiet har ikke bekreftet at det var tre politibetjenter som avfyrte de dødelige skuddene mot Eric.

- Mer enn én politibetjent skjøt på Eric, svarte Rosander ved de svenske påtalemyndighetene da Dagbladet tidligere i dag spurte om antall skyttere.

Hun sa også at hun ikke vet ikke hvor mange politibetjenter som rykket til stedet der Eric befant seg denne natta, men at «det var minst to».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!