- Det var en ukjent femte person i cockpiten

Taleregistratoren avslører en kvinnestemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I cockpiten om bord på det styrtede presidentflyet var det fire mann: Kapteinen, førstestyrmannen, navigatøren og en mekaniker.

Men utover samtalene mellom de fire besetningsmedlemmene, har etterforskerne avdekket at det var en femte person inne i cockpiten. Det viser undersøkelser av taleregistratoren på flyet. Den femte stemmen tilhører en kvinne, som ikke er identifisert, melder den polske TV-stasjonen TVN-24.

Det utelukkes ikke at dette kan ha vært en av flyvertinnene. Men siden den foreløpige rapporten fra den russiske havarikommisjonen ikke er offentliggjort, er det inntil videre uklart hvem denne femte personen er.

Flere teorier
En knapp måned etter at flyet med president Lech Kaczynski, hans kone og hele den politiske eliten i Polen styrtet i Smolensk 10. april, letes det fortsatt etter svar på hvordan ulykken kunne skje.

Dette er teoriene og svarene som etterforskningen har kommet til så langt:

• Teknisk svikt på flyet:
De tekniske undersøkelsene tyder på at flyet av typen Tu-154 var i orden, og besetningen rapporterte heller ikke om feil på instrumenter eller andre problemer med flymaskinen.

• Besetningen sviktet:
Kort tid etter at flyet krasjet ble det sagt fra kontrolltårnet i Smolensk at kapteinen hadde trosset deres advarsler og valgt å lande i den tjukke tåka.

Det ble også spekulert i at språkproblemer kan ha vært en av årsakene til at kapteinen ikke fulgte anbefalingen om å lande på en annen flyplass.

Lydopptakene fra cockpiten viser at både kapteinen og førstestyrmannen behersket russisk godt nok. Opptakene viser imidlertid også at de ble advart om de dårlige værforholdene.

• Bakkemannskapet sviktet:
Det er ikke lekket informasjon om hva etterforskningen har avdekket når det gjelder sikkerhet og organisering på flyplassen.

• Handlinger utført av en tredje person:
Dette vil i praksis si terrorhandling eller handling som kan ha påvirket besetningen. Det er ikke gjort funn som støtter denne teorien.

Uavhengig etterforskningDet som er klart er at flykrasjen inntraff 15 minutter tidligere enn først antatt. Nå tyder dataene på at flyet styrtet 08.41 lokal tid.

Hittil har polske etterforskere bistått den russiske havarikommisjonen. De har også fått hjelp fra amerikanske eksperter, for å analysere materialet fra flyets ferdskriver og taleregistrator.

Nå innleder militære etterforskningsmyndigheter i Polen egne undersøkelser.

De vil blant annet intervjue pilotene på et russisk militærfly som ga opp landingsforsøket i Smolensk en time før Tu-154 gikk inn for landing.

96 mennesker omkom da flyet fra Warzawa styrtet vest i Russland. President Kaczynski og hans kone ble begravet i Krakow uken etter.

STYRTET I DØDEN: På vei til minnemarkeringen for ofrene for Katyn-massakren, styrtet flyet av typen T-154 og alle 96 om bord omkom, deriblant Polens presidentpar. Foto: REUTERS/SCANPIX
STYRTET I DØDEN: På vei til minnemarkeringen for ofrene for Katyn-massakren, styrtet flyet av typen T-154 og alle 96 om bord omkom, deriblant Polens presidentpar. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer