Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var en usedvanlig brutal mediekampanje. Ingen kommer umerket igjennom noe sånt

Men SV-leder Audun Lysbakken tror fortsatt at han kan gjenreise partiet.

TOG FOR STATSRÅDSBIL: Audun Lysbakken har ikke lenger sjåfør, men må reise rundt på egen hånd. For SV-lederen starter valgkampen nå, og i løpet av året fram til valget i 2013, har han en formidabel oppgave foran seg med å reise partiet som ligger tilsynelatende urørlig på sperregrensa. Foto: Christian Roth Christensen
TOG FOR STATSRÅDSBIL: Audun Lysbakken har ikke lenger sjåfør, men må reise rundt på egen hånd. For SV-lederen starter valgkampen nå, og i løpet av året fram til valget i 2013, har han en formidabel oppgave foran seg med å reise partiet som ligger tilsynelatende urørlig på sperregrensa. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Audun Lysbakken kommer løpende bare få minutter før toget skal forlate Grefsen stasjon i Oslo, i retning sommerleiren til Sosialistisk ungdom på Hadeland i Oppland. Kledd i jeans og skatesko dumper 34-åringen ned i et sete, og knoter fram togbilletten han har bestilt via mobilen.

For under et halv år siden ble han fraktet rundt i en av regjeringens svarte biler, som regel i følge med en rådgiver. Hverdagen har forandret seg for den tidligere statsråden.

BLD-rotet I kjølvannet av det katastrofale kommunevalget i fjor høst, og Kristin Halvorsens overraskende partiledersorti, reiste Audun Lysbakken seg som den selvfølgelige nye lederen.

Før han deiset pladask i bakken.

Jenteforsvarssaken, ukulturen rundt pengebevilgninger i barne- og likestillingsdepartementet, og til slutt millionene til organisasjonen Reform hvor en Lysbakken-venn satt sentralt, tvang ham til å trekke seg fra regjeringen - bare seks dager før han skulle klappes inn som ny partileder. Den tunge oppgaven med å løfte et parti som allerede lå nede, ble enda tyngre.

- Brutal mediekampanje Det var Dagbladet som avslørte pengestøtten til Jenteforsvaret, et underbruk av SU. Etter hvert kom de andre mediene etter. Presset økte. Gjennom uka som gikk fra dagen han trakk seg til dagen han stilte til ledervalg uten motkandidater, ulmet det på grasrota i partiet.

- Det var en usedvanlig brutal mediekampanje mot meg i vår. Ingen kommer umerket igjennom noe sånt. Men det avgjørende for meg, var at partiet fikk bestemme. Jeg trodde, og tror, at jeg kan lede SV til ny vekst etter hvert. Og selv om jeg visste at det ville bli tøft for meg og for familien min, ble det umulig for meg å ikke gjøre det når jeg følte at det var meg det store flertallet i partiet ønsket, sier han.

Men det store flertallet i SV har stadig færre velgere bak seg. 12,5 prosents oppslutning i 2001 har stupt til 4,1 prosent i fjor. Imidlertid ser Lysbakken et lyspunkt i skyggen av sperregrensen.

- Det var selvfølgelig ikke vår plan at jeg skulle gå ut av regjeringen, men sånn situasjon ble var dét det beste alternativet. Og det gir oss også noen muligheter. I den situasjonen partiet er i, trenger det ikke være noen ulempe å ha en partileder som har mer tid til å være partileder, sier Lysbakken, før han kjapt legger til:

- Nå høres det ut som om det som skjedde var en lur idé vi fikk. Det er ikke det jeg sier.

Skal breie seg ut - Du har sagt du skal breie ut SVs politikk på arbeidsliv, på helse og omsorg, og du vil ha et tettere forhold til fagbevegelsen. Hvorfor ikke fokusere knallhardt på kjernesakene?

- Jeg tror at det er fullt mulig å gjøre det uten å svekke vår profil på kjernesakene, miljø, skole og fordeling. Jeg mener at kampen for en solidarisk velferd og et godt arbeidsliv er veldig SV. Men vi har ikke vært nok på banen på de sakene de siste årene, sier Lysbakken.

- Hvilke saker du skal gjenreise partiet med?

- Utfordringen er å snu tendensen slik at vi kan gå nok fram ved valget neste år til å berge flertallet. Det å gjøre SV til et stort parti igjen, er noe som vil ta år. Et viktig spørsmål blir boligpolitikk. Og vi ønsker en skolereform med satsing på en helhetlig skoledag. Lekser, fysisk aktivitet, mat og kulturaktiviteter bør legges inn i skoledagen. Jeg tror det går an å lage en skole der ungene våre både lærer mer og trives bedre. Og det vil komme et nytt slag om å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting. SV er garantisten for at det ikke skjer.

SUPER-SU: På SUs sommerleir på Hadeland, hadde partileder Audun Lysbakken følge av utviklingsminister Heikki Holmås, som lenge var en inbitt utfordrer til partiledervervet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SUPER-SU: På SUs sommerleir på Hadeland, hadde partileder Audun Lysbakken følge av utviklingsminister Heikki Holmås, som lenge var en inbitt utfordrer til partiledervervet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vil SV ta til orde for å øke skattene?

- Det er en av de tingene vi skal diskutere når vi laget nytt program. Før valget skal vi være konkrete, og si noe om hvem som må betale mer, og hvem som bør betale mindre. Så er spørsmålet: Skal vi også øke det generelle skattenivået for å finansiere velferden? Da må vi begynne i andre enden, og diskutere hvilke velferdsreformer som er nødvendige å gjennomføre de neste årene. Økt skatt er et middel, ikke et mål.

- Kjøttvekta teller SVs valgresultat kan bli den avgjørende faktoren for en tredje periode med rødgrønt flertall. Ap synes å holde stø kurs, og Sp har fått et løft etter at partiet klarte å lokke populære Marit Arnstad tilbake til rikspolitikken.

SV har valgt ny leder, skiftet partiledelse og fornyet statsrådslaget, men vaker fortsatt rundt sperregrensa på målingene. Lysbakken er åpen på at partiet nå står på grunnfjellet. Men han mener potensialet er betraktelig større, uten at han vil si et tall. Og han er villig til å slåss med Jens Stoltenberg for å få det realisert.

- Skal vi få en ny rødgrønn regjering, må SV reise seg. Min ambisjon for partiet er ganske enkel: Det handler om at det skal være like naturlig for oss som for Ap å være alternativet til høyresiden på alle politikkens felter, sier han.

- Velgerne skal ta to valg: Det ene er hvilken regjering de vil ha. Og de velgerne som ligger mellom Ap og SV må ta et valg knyttet til styrkeforholdet innad i det rødgrønne samarbeidet, det er store forskjeller på oss. Er det én ting jeg har lært gjennom årene i regjering, er det at kjøttvekta teller. 

Statsråd igjen? Og statsrådsambisjonene? Da han gikk av, ble det spekulert i om han kunne være tilbake allerede denne høsten. Forslaget fikk kritikk, og nå har Lysbakken skiftet ut nær hele regjeringslaget.

- Det er meningsløst å diskutere sammensetning av av regjeringen etter valget nå. Først får vi vinne på nytt. Nå har vi et lag i regjering ut denne perioden som jeg er veldig godt fornøyd med, sier Lysbakken.

TROR: - Jeg trodde, og tror, at jeg kan lede SV til ny vekst etter hvert. Og selv om jeg visste at det ville bli tøft for meg og for familien min, ble det umulig for meg å ikke gjøre det når jeg følte at det var meg det store flertallet i partiet ønsket, sier Audun Lysbakken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TROR: - Jeg trodde, og tror, at jeg kan lede SV til ny vekst etter hvert. Og selv om jeg visste at det ville bli tøft for meg og for familien min, ble det umulig for meg å ikke gjøre det når jeg følte at det var meg det store flertallet i partiet ønsket, sier Audun Lysbakken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media