Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var en veldig tung beskjed. Atle var først og fremst en veldig god venn

Atle Kjartan Husby (42) omkom i snøraset i Longyearbyen. Kollegaen Håvard Tjora var en av de siste som snakket med ham.

 MISTET VENNEN:  Håvard Tjora var en av dem som gravde etter Atle Kjartan Husby (42) etter lørdagens raskatastrofe i Longyearbyen. Her fotografert på Oslo Skolemuseum som ligger i Møllergata skole i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MISTET VENNEN: Håvard Tjora var en av dem som gravde etter Atle Kjartan Husby (42) etter lørdagens raskatastrofe i Longyearbyen. Her fotografert på Oslo Skolemuseum som ligger i Møllergata skole i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag ble Longyearbyen på Svalbard rammet av snøras der to menneskeliv gikk tapt.

Det første dødsfallet som ble offentliggjort var læreren Atle Kjartan Husby (42).

Var bekymret for seilbåten Trebarnsfaren jobbet ved Longyearbyen skole og en av de siste som snakket med ham var lærerkollega Håvard Tjora.

- Vi snakket sammen kvelden før. Han var bekymret på grunn av stormen og hvordan den ville ramme havna der båten min står. Vi har seilt sammen i to sommere, sist gang rundt Spitsbergen. Vi avtalte at vi skulle møtes på lørdag , sier Tjora som også er spaltist i Dagbladet.

Dagen etter hadde raset tatt store deler av bebyggelsen i Longyearbyen. Kort tid etter ble det igangsatt hjelpemannskaper, der blant annet Tjora var med, som skulle lete etter de som var meldt savnet.

Gravde etter vennen Etter intens graving ble det klart at Husby hadde omkommet.

- Det var en veldig tung beskjed. Atle var først og fremst en veldig god venn. Han var en entusiastisk og initiativrik person som betydde veldig mye for det tette samfunnet vi har her. Og så tenker jeg selvfølgelig på familien og barna hans. Han vil bli dypt savnet, sier Håvard Tjora om vennen han jobbet sammen med i to og et halvt år.

Ved siden av å være far og lærer var Husby en sentral del av kulturlivet i Longyearbyen. Dette gjennom sitt engasjement som aktiv korsanger og som medlem av bandet Blåmyra Bluegrass.

Etterlater seg tre barn Han etterlot seg tre barn.

- Mest av alt sørger vi for de små barna han etterlater seg. Det er det aller vondeste, sier Sveinung Lystrup Thesen, musiker i Blåmyra Bluegrass.

Både han og Tjora mener at Husbys dødsfall har ført til et tomrom blant Longyearbyens 2 075 innbyggere.

- I Longyearbyen blir ressurspersoner som regel dratt med på det meste som skjer, og Atle var den ypperste vi hadde av den typen, sier Sveinung Lystrup Thesen.

 BAND I SORG:   Longyearbyens Blåmyra Bluegrass har mistet mandolinist Atle Husby (til venstre) i snørastragedien. Foto: PRIVAT
BAND I SORG: Longyearbyens Blåmyra Bluegrass har mistet mandolinist Atle Husby (til venstre) i snørastragedien. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media