Kraftig eksplosjon på Manhattan

- Det var en villet handling

En kraftig eksplosjon har rystet nabolaget Chelsea på Manhattan. 29 skal være skadd, og en tredje mistenkelig  gjenstand skal være funnet.

ÅSTED: En kraftig eksplosjon rystet Manhattan natt til søndag norsk tid. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅSTED: En kraftig eksplosjon rystet Manhattan natt til søndag norsk tid. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Den antatte eksplosjonen skjedde lørdag kveld lokal tid, og førte til at store mengder politi og brannvesen kom til området, forteller et vitne til Reuters.

CNN melder nå at det skal være funnet en mistenkelig gjenstand på et tredje sted på Manhattan. Ifølge TV-stasjonen er den funnet på 28th street, like i nærheten av området hvor eksplosjonen skjedde. Området skal være sperret av.

En rekke amerikanske medier, deriblant CNN og New York Times melte tidligere i dag om den andre eksplosive gjenstanden, som beskrives som en trykkoker.

Flere amerikanske medier siterer anonyme kilder på at trykkokeren som ble funnet skal inneholde eksplosiver, og fremstår som en ekte bombeanretning.

Politiet opplyser at 29 personer skal være skadd i den opprinnelige eksplosjonen. For én av de skadde kan situasjonen være kritisk, mens skadene til de andre 28 skal ikke være livstruende.

Myndighetene sier det er for tidlig å fastslå hva som forårsaket eksplosjonen, men utelukker at det dreier som en gasseksplosjon, og at det dreier seg om «en bevisst handling». Så lang mener likevel myndighetene det ikke er snakk om en terrorforbindelse.

- Veldig alvorlig

- Vi har opplevd en veldig alvorlig hendelse. Skadene er betydelige, en ingen er livstruende skadd. Det er foreløpig ikke noe bevis for en terrorforbindelse, sier borgermester Bill De Blasio på en pressekonferanse ved åstedet.

PRESSEKONFERANSE: New Yorks borgermester Bill de Blasio på en pressekonferanse ved åstedet for eksplosjonen. Foto: AFP PHOTO / Bryan R. Smith
PRESSEKONFERANSE: New Yorks borgermester Bill de Blasio på en pressekonferanse ved åstedet for eksplosjonen. Foto: AFP PHOTO / Bryan R. Smith Vis mer

Han understreker også at det foreløpig ikke er noen forbindelse til en hendelse i New Jersey tidligere lørdag der en rørbombe eksploderte. Samtidig understreker han alvoret.

- Dette var en villet handling. Alle våre mannskaper er i full beredskap, sier De Blasio.

Han forteller at det nå etterforskes på spreng, og han ber publikum om tips.

- Det foreligger ingen konkret trussel mot New York, sier borgermesteren.

Ifølge vitner, skjedde eksplosjonen nær 23. gate og 6. aveny ved 20.30-tida lokal tid, altså 2.30-tida norsk tid. Flere vitner beskriver eksplosjonen som et øredøvende smell.

Politiet mener eksplosjonen skjedde ute på gata i området som er fullt av mennesker på en lørdag kveld.

AMATØROPPTAK: Amatørvideo og stillbilder viser knuste ruter og innsatspersonell på stedet etter en kraftig eksplosjon i nabolaget Chelsea på Manhatten. Video: YouTube/Lior Aharoni via Storyful / Instagram/meganljohnston via Storyful / Reuters DV Vis mer Vis mer

Fant enda en gjenstand

Politiet søker etter eksplosiver flere kvartaler ut fra åstedet for den første eksplosjonen. En rekke amerikanske medier melder at det er funnet enda en eksplosiv gjenstand, som blir beskrevet som en trykkoker.

Et bilde, som CNN har fått tilgang til, viser en trykkoker som har en mobiltelefonliknende gjenstand festet til seg. Ved siden av ligger også en papirlapp.

Trykkokere ble brukt til å lage bombene som gikk av under Boston Marathon våren 2013.

De som oppholder seg i Chelsea har også mottatt en nødmelding på sine mobiltelefoner om at det er blitt funnet en mistenkelig pakke i samme område, og folk blir bedt om å holde seg borte fra vinduer.

SØK: Politiet søker i flere kvartalers omkrets rundt eksplosjonen i Chelsea. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SØK: Politiet søker i flere kvartalers omkrets rundt eksplosjonen i Chelsea. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

På en pressekonferansen tidligere opplyste politiet at de etterforsker en annen situasjon noen få kvartaler unna på 27. gate mellom 6. og 7. aveny.

Bombegruppe på stedet

- Politiet har sperret av en omkrets på to kvartaler. Det er mange redningsmannskaper her som gjør seg klare til å gå inn. Bombegruppa til politiet er på stedet, og situasjonen er fortsatt pågående, sier Dagbladets reporter på stedet.

HØY BEREDSKAP: Politiet i New York er i høy beredskap etter eksplosjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HØY BEREDSKAP: Politiet i New York er i høy beredskap etter eksplosjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Et vitne Dagbladet har snakket med på stedet, var ute og røyket like før det skjedde. Da han kom ut igjen etter smellet, så det for ham ut som om eksplosjonen hadde skjedd i førsteetasje på en bygning.

Ifølge New York Post skal det ha vært det en søppelkasse som eksploderte. Eksplosjonen var så kraftig at den blåste ut vinduer i en 14 etasjer høy bygning like ved.

Minst tre personer skal ha blitt sett mens de ble tatt hånd om av ambulansepersonell, men skadeomfanget er ikke kjent.

23. gate, der eksplosjonen skal ha skjedd, er en svært travel tverrgate på Manhattan. Hundrevis av mennesker flommet ut i gatene fra barer og restauranter i det fasjonable nabolaget Chelsea.

Obama orientert

Vitner beskriver også hvordan mange mennesker begynte å løpe unna i panikk.

FBI har også startet etterforskning på stedet.

ETTERFORSKNING: FBI har kommet til åstedet for eksplosjonen i Chelsea i New York. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ETTERFORSKNING: FBI har kommet til åstedet for eksplosjonen i Chelsea i New York. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det hvite hus opplyser at president Barack Obama er orientert om eksplosjonen midt i hjertet av verdensmetropolen.

Også de to presidentkandidatene, Demokratenes Hillary Clinton og Republikanernes Donald Trump, ble raskt orientert.

- En bombe eksploderte i New York like før jeg gikk av flyet. Ingen vet nøyaktig hva som skjer, sa Trump raskt til publikum under et valgmøte i Colorado før det offisielt var kjent om det faktisk dreier seg om en bombe, ifølge CNN.

Clinton maner på sin side til varsomhet før fakta er på bordet.

- Jeg vil ha mer å si når vi faktisk kjenner fakta, sier Clinton, ifølge TV-kanalen.

Tidligere lørdag eksploderte en rørbombe i en søppelkasse i New Jersey, men det er foreløpig ingen indikasjoner på at det er en sammenheng mellom de to hendelsene.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer