Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var enkelt. Politiet serverte sakene

Sture Bergwall (63) om tilståelsene som ga mer dop. Skjebnedag etter 23 år i lukket anstalt.

 SPENT PÅ HELSERAPPORT:  Sture Bergwall møter Dagbladet på besøksrommet på Säter sjukhus i Falun i august i år. Mandag får han vite om den svenske rettsmedisinske kommisjonen mener om han er frisk til et liv urte i samfunnet. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET.
SPENT PÅ HELSERAPPORT: Sture Bergwall møter Dagbladet på besøksrommet på Säter sjukhus i Falun i august i år. Mandag får han vite om den svenske rettsmedisinske kommisjonen mener om han er frisk til et liv urte i samfunnet. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag får Sture Bergwall, alias Thomas Quick, vite om svenske rettsspsykiatere mener han er frisk nok til å leve et fritt liv for første gang siden 1980-tallet.

63-åringen, som løy på seg 38 drap i Sverige og Norge, for etter eget utsagn å opprettholde flyten av beroligende piller, er spent og vennlig da Dagbladet prater med ham på telefon fra bevoktet avdeling på Säters sjukhus i Falun.

- Jeg gleder meg til et normalt liv på utsiden, i egen regi. Bolig er klar, og jeg kan flytte inn på dagen. Jeg har planene klare for resten av livet, sier Bergwall.

Han vil ikke si hvor han har planlagt å bo, eller om han kommer til å bytte navn.

38 tilståelser - ingen bevis - Jeg skal skrive bøker, og har avtale om det her i Sverige. Mer kan jeg ikke si om det nå, men det blir ikke nye krimbøker for å si det sånn. Det kommer til å handle om hva jeg har opplevd.

Opprinnelig het han Sture Bergwall før han ble kjent som Skandinavias verste seriemorder.

Han ble dømt for 8 av de 38 tilståelsene han kom med, uten at det lagt fram tekniske bevis på domstolenes bord i noen av sakene.

Da den siste drapsdommen mot Thomas Quick var opphevet, hadde han tatt tilbake sitt gamle navn.

Det er Medicinalvärket som nå kommer med fasiten på den første rettspsykiatriske undersøkelsen av Sture Bergwall / Thomas Quick siden 1991.

- God følelse Samtidig som Bergwall selv får beskjeden på sykehuset, kommer konklusjonen fram til Förvaltningsretten i Falun. Og det er retten som bestemmer om det er tilrådelig å slippe han ut igjen i samfunnet.

- Jeg tør ikke spå om hva utfallet blir. Men jeg har en god følelse etter mange samtaler med Medicinalvärkets folk de siste seks ukene, sier Bergwall etter sin daglige trimtur. Han går mellom en og to timer med følge av sykehuspersonell hver dag.

Saken om Bergwalls mentale helse er så spesiell at Förvaltningsrättens sekretær ikke kan si noe om hvor lang tid prosessen der vil ta.

- Vi må først få materialet fra Medicinalvärket. Da kan vi si om det skjer noe allerede mandag eller seinere, sier Brita-Karin Pers til Dagbladet.

Selv om Bergwall ikke vil fortelle hvor han håper å bo, kommer han ikke til å «gjemme» seg i skogen eller forandre utseendet.

- Jeg er ikke redd for å bli gjenkjent, sånn sett. Men jetg har et nettverk av familie og venner der jeg skal bo, og jeg vil ikke at noen skal ha problemer fordi jeg er i området.

- Ufattelige lidelser - Tenker du på at det kanskje går drapsmenn fri der ute på grunn av dine løgnhistorier ?

- Jeg tenker på det hver dag. Mor til Therese Johannessen og de pårørende til Gry Storvik og de andre er påført ufattelige lidelser. Det kommer til å forfølge meg resten av livet. Noen få har indirekte tatt kontakt. Men jeg vil ikke påføre noen mer skade, og kommer ikke til å trenge meg på. For noen uker hilste jeg på far til drapsofferet Johan Asplund, en av de første sakene. Det var modig gjort av faren.

I de norske sakene der han først ble dømt for drap, ble ofrene ifølge dommene plukket i Drammen og Oslo.

Thomas Quick, alias Sture Bergwall, har aldri vært i Drammen.

I et tidligere intervju med Dagbladet har han fortalt at han syklet Trondheim - Oslo en gang på 1980-tallet. Dessuten har han vært et par ganger i Røros.

Det var hele hans norske historikk før drapssakene.

- Hvordan var det mulig å holde i gang disse historiene år etter år ?

- Det var tilgangen på reseptbelagt narkotika og måten psykiatrien holdt på den gangen.

Nå sier Bergwall at han ikke har brukt piller siden 2001 og er i bedre form på alle måter.

- Det var enkelt - Leste du aviser fra hele Skandinavia for å finne nye saker å tilstå ?

- Det var enklere enn det. Politiet kom med forslag til tilståelser i saker jeg aldri hadde hørt om. Og da var det jo fristende å fortsette kjøret.

- Er det noe mer å fortelle nå?

- Masse. Det er viktig at historiene kommer fra en part som kjenner systemet ut og inn, sier Sture Bergwall foran skjebnedagen.