- Det var et apokalyptisk syn. Jeg har aldri sett noe liknende

337 hvaler har strandet i det som omtales som tidenes massedød.

HVALGRAV: Deler av Chiles sørkyst er blitt en massegrav for seihvaler, viser undersøkelser gjort av forskningssenteret Huinay. Dette bildet er tatt 21. april i år, og forskerne har oppdaget til sammen 337 døde hvaler langs kysten. Foto: Vreni Haussermann/Huinay Scientific Center/NTB scanpix
HVALGRAV: Deler av Chiles sørkyst er blitt en massegrav for seihvaler, viser undersøkelser gjort av forskningssenteret Huinay. Dette bildet er tatt 21. april i år, og forskerne har oppdaget til sammen 337 døde hvaler langs kysten. Foto: Vreni Haussermann/Huinay Scientific Center/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I april kom det meldinger om at omkring 20 seihvaler var strandet i de ekstremt avsidesliggende områdene på Chiles sørkyst

Funnstedet for de strandede hvalene var Patagonia-regionen helt sør i Chile, omkring 2000 kilometer fra landets hovedstad Santiago.

Funnet gjorde forskerne nysgjerrige, og i juni gjennomførte biologer ved Huinay forskningssenter flyginger i området. Det de oppdaget, var særdeles forbløffende.

337 hval Forskernes oppdrag var nemlig å telle hvalene etter rapportene om de mystiske dødsfallene. Til sin store overraskelse avdekket tellingen ikke bare 20, men hele 337 - 32 av dem kropper og skjeletter - hvaler skylt opp på strender.

- Det var et apokalyptisk syn. Jeg har aldri sett noe liknende, sier Vreni Haussermann fra Huinay forskningssenter til AFP.

Tellingen ble gjort via satellitt- og flyfoto, og hvalene ble funnet i et område som strekker seg fra Penas-gulfen til Puerto Natales.

MASSEGRAV: Forskerne håper funnene kan føre til bedre tiltak for å beskytte hvalen. Foto: Vreni Haussermann/Huinay Scientific Center via AP/NTB scanpix
MASSEGRAV: Forskerne håper funnene kan føre til bedre tiltak for å beskytte hvalen. Foto: Vreni Haussermann/Huinay Scientific Center via AP/NTB scanpix Vis mer

- Det er fortsatt store områder vi ikke har nådd fram til, så det er sannsynligvis enda flere døde hvaler, sier Haussermann.

De døde hvalene hadde ingen synlige skader eller sår, og ifølge forskerne har de trolig omkommet som følge av et virus eller oppblomstring av skadelige alger, skriver NTB.

Forskerne ønsker imidlertid ikke å utdype funnene videre, ettersom hvaldøden blir omtalt i den kommende utgaven av magasinet National Geographic, som finansierte ekspedisjonen.

Bekymrer Seihvalen, som var svært utbredt i Norge fram til omkring år 1900, pleier ikke å oppholde seg i større grupper.

Et av spørsmålene blir derfor hvorfor hvalene er blitt funnet i et mindre spredt geografisk område i Chiles fjorder.

- De døde antakelig til sjøs. Vi vet ikke nøyaktig hvor, men de døde ikke bare av å ha strandet, sier paleontolog ved Universitetet i Chile, Carolina Simon Gutstein, til nyhetsbyrået AP.

Seihvalen er utrydningstruet flere steder, og etter funnene er det tatt flere prøver av de døde hvalene. Forskerne håper derfor de kan lære mer om hvalenes levemønster og at de kan utbedre lover og regler for å beskytte hvalen.

Ifølge AP ble det mellom 1999 og 2001 funnet 600 strandede gråhvaler på Nord-Amerikas Stillehavskyst fra Alaska til Mexico, men at hendelsen var over en lengre periode og et større område.