«Det var et bestillingsdrap»

LILLESTRØM (Dagbladet): Siri Grøndahl (33) var Kristin Kirkemo Haukelands beste venninne. Bare et par dager før hun naglet bestevenninnen til trippeldrapet, sendte hun kjærlige hilsninger i brev til Kristin i fengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kan i dag vise hvordan det sentrale vitnet skiftet mening om Kristin - en forklaring som kan komme til å koste eksvenninnen 21 års fengsel.

- Dette var et bestillingsdrap, fortalte Kristin meg samme dag som trippeldrapet ble oppdaget, sa Kristins tidligere beste venninne, Siri Grøndahl, i lagmannsretten i går.

Kristin skal også ha sagt:

- Det var mye blod og gris der oppe.

Grøndahl har tidligere gitt sin varme støtte til Kristin gjennom lange brev som ble sendt til fengslet: «Jeg synes ikke det har kommet fram noen ting som tilsier at du ikke kan komme ut nå! På meg virker det som om de leter i blinde,» heter det i brevet fra Grøndahl.

Kristins Kirkemo Haukelands tidligere venninne er et av de farligste vitnene for Kristin.

I dommen fra Nes herredsrett blir Grøndahls vitnemål trukket fram tre ganger, som argument for å dømme Kristin til 21 års fengsel for trippeldrapet og attentatforsøket mot Anne Orderud Paust. I går forsøkte Kristins forsvarere så godt de kunne å så tvil om Grøndahls vitneprov.

Kristin blør

I retten i går gjentok Grøndahl de alvorlige beskyldningene mot sin tidligere venninne.

- Hun sa også at hadde det ikke vært for at Anne Orderuds Pausts mann allerede var død, skulle hun ha tatt ham med på en fisketur som han ikke skulle returnere fra, forklarte Grøndahl i retten.

- Jeg syntes det var så ubehagelig at jeg stoppet hele samtalen og pratet om noe annet, sa hun.

Hun sa også at Kristin ved en tidligere anledning, under en jentekveld i mars 1999, skal ha sagt at hun hadde festet dynamitten under Anne Orderud Pausts bil sommeren 1998.

Holdt tett

Siri Grøndahl har avgitt fire politiavhør. Først i det siste avhøret, 12. desember 1999, kommer hun med de alvorlige beskyldningene mot Kristin.

- I begynnelsen var jeg redd for å si noe, og var redd for å bli blandet inn. Men jeg følte det så ubehagelig. Jeg kunne ikke leve med det jeg visste, og bestemte meg for å gå til politiet. Og det jeg sa i det siste avhøret, det står jeg for, sa Grøndahl i retten i går.

Men Siri Grøndahl hadde jevnlig kontakt med Kristin Kirkemo Haukeland i varetektsperioden. Hun var på besøk, og skrev flere brev.

5. august skriver Grøndahl: «I skrivende stund begynner et nytt fengslingsmøte for deg og Lars. Jeg krysser fingrene og håper at utfallet blir at du kommer ut.»

Betroelser

Litt seinere skriver hun at «jeg gleder meg som en unge til å få prate med deg igjen». Hele høsten betror hun seg til Kristin, og skriver at hun ønsker at Kristin får komme ut.

Da Grøndahl vitnet i lagmannsretten i går, refererte forsvarer Tor Kjærvik til brevene.

- Da du skrev disse brevene til Kristin, satt du altså på opplysningene om attentatene og drapene som du tidligere har nevnt her? spurte Kjærvik.

- Ja, det gjorde jeg, sa Grøndahl, uten å utdype dette ytterligere.

Hun nektet å svare på Kjærviks spørsmål om hun hadde vært en del av et misbrukermiljø. Grøndahl skriver videre i brevet:«Jeg følger med hver eneste dag i saken. Er inne på internett 5 ganger om dagen for å se om det har skjedd noe nytt, så jeg tenker på deg hver eneste dag Kristin!» I denne perioden får Siri Grøndahl svært god kontakt med Kristins kjæreste, Cato Pedersen. En måned før Grøndahl kommer med sin skjebnesvangre politiforklaring, skriver hun:

«Jeg var og hentet din kjære på flyplassen da han kom hjem fra syden, tok han med meg hjem, plasserte han i sofaen og ga han diktet ditt mens jeg fyrte løs med kameraet. Det var en ganske beveget gutt som leste så øyet ble stort og vått skal jeg si deg!»

Vender Kristin ryggen

Grøndahl fortsetter med å skrive brev til Kristin på cella:

«Synes ikke det har kommet frem noenting som skal tilsi at du ikke kan komme ut nå! Jeg skrev så vidt i forrige brev at jeg har vært inne til avhør igjen... På meg virker det som om de leter i blinde. Meg kjørte de i hvert fall om og om igjen på vårt møte den søndagen etter drapene. Hva vi hadde sagt, gjort osv. Jeg har jo ingenting å komme med!!!»

Noen dager etter slipper Kristin ut av varetekt og dumper kjæresten Cato Pedersen. Etter det Dagbladet erfarer, skal Siri Grøndahl ha blitt fryktelig lei seg. Hun bestemmer seg for å ringe politiet for å skifte forklaring. Grøndahl skal plutselig fortelle sannheten. Og denne politiforklaringen kan nagle Kristin til trippeldrapet. Bestevenninnene har skilt lag.

FARLIG VITNE: - I begynnelsen var jeg redd for å si noe, og redd for å bli blandet inn. Men jeg følte det så ubehagelig at jeg til slutt valgte å forklare meg som jeg gjorde, sa Siri Grøndahl i retten i går. Hun skjulte ansiktet for fotografene da hun gikk sammen med en bekjent inn til rettssalen i går.