MARKERING: Blomster og lys til minne om Mohamed Ahssain på fortauet utenfor Kamikaze i Oslo der han ble brutalt drept i februar i 2007.
MARKERING: Blomster og lys til minne om Mohamed Ahssain på fortauet utenfor Kamikaze i Oslo der han ble brutalt drept i februar i 2007.Vis mer

- Det var et ekstremt brutalt drap

Tirsdag starter Club Kamikaze-rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt om Kamikaze-drapet: Slått, dopet og kvalt

Statsadvokaten betegner drapet på Mohammad Ahssain (31) som et av de mest ekstreme i norsk rettshistorie. Tirsdag starter rettssaken mot de tre tiltalte i saken.

To av de tre tiltalte satt allerede i fengsel for drap, men var på permisjon da drapet ble begått. Den siste, en 39 år gammel mann, sonet en incestdom, da han ble pågrepet og siktet for drapet på Ahssain.

Nå har påtalemyndigheten varslet at det vil bli lagt ned påstand om forvaring for alle de tre som er tiltalt.

- Spesielt

Den tidligere Ap-politikeren Mohammad Ahssain ble ifølge tiltalen holdt fast med halsgrep i kjelleren på nattklubben Club Kamikaze den 28. februar 2007.

Han skal ha blitt slått en rekke ganger med knyttet hånd, helt til han besvimte. Deretter skal de tre tiltalte ha injisert heroin i armen hans, teipet munnen, surret plastfolie rundt hodet hans og holdt over munn og nese.

- Det var et ekstremt brutalt drap, og det er spesielt at samtlige av de tiltalte satt på fengselssoning og to av dem sågar for drap, sier statsadvokat Geir Evanger til NTB. Han skal være aktor i Oslo tingrett når rettssaken starter tirsdag.

Skulle kjøpe nattklubb

Chris Pham (36) er utpekt som hjernen bak drapet på Ahssain. Han skulle etter planen kjøpe nattklubben Kamikaze i Oslo sentrum av Ahssain. Dette skulle skje til tross for at han i 1998 ble dømt for drap på unggutten Tom Halvorsen under et narkotikaoppgjør på Bryne.

Pham ble pågrepet i Larvik fire døgn etter drapet på Ahssain. Da var han på retur til Østlandet fra Stavanger, hele tiden med liket i bagasjen på bilen han kjørte. I avhør har Pham tatt på seg all skyld.

- Han erkjenner forholdene i tiltalen og vil ta sin straff for å komme seg videre i livet, sier advokat John Christian Elden, som forsvarer Pham.

Jaktet på bakmenn

At det har gått nesten to år før saken kommer for retten skyldes politiets etterforskning. Politiet har forsøkt å finne ut hvordan en drapsdømt person skulle være i stand til å kjøpe en nattklubb for 5 millioner kroner, og hvilke personer som må ha hjulpet Pham til i det hele tatt å være i posisjon til å gjøre noe slikt.

Selv om 36-åringen sonet en drapsdom i Berg fengsel i Vestfold, ble det omtalt at han nærmest hver helg festet i Oslo.

- Vi har forsøkt å se nærmere på hva som kan ha vært motivet for dette drapet, og tror nok at det har noe å gjøre med overdragelsen av Club Kamikaze. Det er også undersøkt om andre mulige personer kan ha vært involvert, sier Evanger.

Historisk

Også de to andre tiltalte har vedgått de faktiske forholdene og har i avhør skildret det som skjedde på nattklubben den 28. februar. Det er derimot ikke kjent om de vil si seg skyldige etter tiltalen når saken starter i retten tirsdag.

Etter politiets teori var de begge aktive da drapet ble begått.

Statsadvokat Evanger mener denne saken er veldig spesiell og tror ikke det noen gang før er begått drap i Norge av to personer som samtidig soner for tidligere drap.

(NTB)