Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var et jordskjelv

«Komiske Ali» er ikke fullt så morsom lenger. Hele intervjuet med ham ble sendt på arabisk tv. Dette snakket han om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var lite som minnet om tidligere tiders ildfulle og freske uttalelser fra mannen som nå går under navnet «Komiske Ali» eller «Bagdad Bob». Blek, hvithåret og fåmælt ble han intervjuet av Al-Arabiya-kanalen, det 30 minutters lange programmet gikk på arabiske tv-kanaler i går.

Iraks tidligere informasjonsminister Mohammed Said al-Sahhaf svarte med enstavelsesord på mange av spørsmålene, og var lite villig til å gå inn på hva som har skjedd med sjefen Saddam Hussein.

- Jordskjelv

Under krigen gjorde al-Sahhaf seg berømt over den vestlige verden som en sterk troende på Iraks vegne. Mens amerikanske stridsvogner dundret inn i Bagdad avviste han på det sterkeste at okkupasjonsstyrkene var i nærheten. Med håret strittende ut av bereten skrøt han av de irakiske soldatenes overlegenhet, og slengte grove og lattervekkende fornærmelser mot fienden.

Et par måneder etter innrømmer han at invasjonen kom som et sjokk på ham.

- Det som skjedde var et jordskjelv, et kjempestort jordskjelv, sa al-Sahhaf ifølge AP.

- Det var svært smertefullt. Jeg røper ingen stor hemmelighet når jeg sier at det gjorde vondt å se amerikanske stridsvogner i Bagdad.

Han ville ikke snakke om hva som skjedde i Saddam Husseins siste dager ved makten.

Løslatt av USA

al-Sahhaf hevder at han ved hjelp av noen venner meldte seg frivillig til de amerikanske styrkene.

- Ved hjelp av noen venner meldte jeg meg til amerikanerne. Jeg ble forhørt om endel spørsmål i forbindelse med jobben min. Etter det ble jeg løslatt, påstår den tidligere informasjonsministeren. Dette blir kraftig imøtegått av amerikanske myndigheter.

Etter regimets fall forsvant al-Sahhaf, ifølge rapporter gjemte han seg hos venner i Bagdad i frykt for represalier fra rasende irakere.

Bokplaner

al-Sahhaf sier han ikke vet hva som skjedde med Saddam Hussein, om han er i live eller ikke. Han følger opp de knappe svarene sine med at han en dag vil skrive bok om det som egentlig skjedde.

- Bare historien vil kunne dømme om det som egentlig skjedde, sier han.

Men den ikke fullt så komiske Ali understreker at tida ikke er moden ennå. Han har kuttet ut politikken og vil etterhvert vie seg til bokplanene.

Klovn

al-Sahhafs bombastiske uttalelser gjorde ham til en enkel figur å latterliggjøre. Han hevder fortsatt at han fullt og fast trodde alt han sa til journalistene.

- Gud vil steke magene deres i helvete, er en av de mer minneverdige uttalelsene, som på nettsiden Baghdadbobs.com brukes til å markedsføre en sterk saus. Det Londonbaserte Bagdad Broadcasting har gitt ut en samling av «Komiske Alis» mer spektakulære uttalelser.

VONDT: Mohammed Said al-Sahhaf også kjent som «Komiske Ali» opplevde invasjonen av Bagdad som et jordskjelv.