Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var et kraftig bakholdsangrep

Åtte norske soldater skadd da de ble tatt i bakhold i Afghanistan.

KRAFTIG BAKHOLD: Dette bildet viser skadene på en norsk pansret patruljebil av typen IVECO. Foto: Lars Kroken/Forsvaret
KRAFTIG BAKHOLD: Dette bildet viser skadene på en norsk pansret patruljebil av typen IVECO. Foto: Lars Kroken/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I alt åtte nordmenn ble skadd da en kolonne med 20 norske soldater ble angrepet av opprørere i Ghormach-distriktet nordvest i Afghanistan i går.

De norske soldatene og offiserene ble tatt i et regelrett bakhold da de var på vei for å møte afghanske sikkerhetsstyrker og lokale ledere.

Klokka 14.00 i dag var det varslet at Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) ville holde pressekonferanse i Forsvarsdepartementets lokaler i Oslo.

Kraftig bakhold- Vi hadde en alvorlig hendelse i Afghanistan, sa generalmajor Finn Kr. Hannestad, sjef for operasjoner ved FOH.

Et MOT-lag på i underkant av 20 mann var ute på oppdrag for å snakke med afghansk politi og innom flere kontrollposter. Det var mellom to slike møter at de ble tatt under ild.

- Det var et kraftig bakholdsangrep. De måtte stoppe opp og trekke seg tilbake, sa generalmajor Hannestad.

Under pressekonferansen ble det vist bilder av hendelsen, deriblant bilder som viste skader på en norsk pansret patruljebil av typen IVECO.

På telefon fra Afghanistan fortalte anestesisykepleier, Lars Larsen, at de fort skjønte alvoret. Larsen var om bord i helikopteret med nordmannen i 20-årene og en i 40-årene, som ble alvorlig og livstruende skadd.

Flyturen fra Meymaneh til Ghormach tok omlag en halvtime.

- Vi fikk inn de to mest skadde pasientene. Det viste at de hadde svært store skader. Å bli skutt og få kuler i kroppen, betyr at man får store blødninger. Vi fikk begge inn, og brukte alle ressurser på å jobbe med disse på veien inn til leiren i Meymaneh.

- En av pasientene var svært kritisk skadd. Derfor måtte vi begynne å operere på ham allerede i traumestua. Deretter fortsatte dette på operasjonsstua, der han ble operert i brysthule og bukregionen før han ble evakuert videre til feltsykehuset i Mazar-e-Sharif av et amerikansk Black Hawk helikopter.

Nedsetter gruppeDet kom også fram at etter at de norske soldatene ble utsatt for en trefning i 14-tida, trakk de seg tilbake, men ble utsatt for nye trefninger.

Skuddvekslingen skjedde i en trang elvedal med høydedrag og åskammer. Pressen som var tilstede på pressekonferansen ville gjerne ha flere opplysninger om omstendighetene rundt angrepet, og hvordan soldatene kunne bli tatt i bakhold.

Forsvaret sier de nå nedsetter en gruppe for å granske hva som gikk galt under gårsdagens hendelse.

LivstruendeSoldatene fra den norske stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh ble beskutt med håndvåpen og rakettgranater i en skuddveksling som varte i over seks timer.

De to nordmennene som pådro seg de mest alvorlige skadene ble fraktet til det tyske militærsykehuset i Mazar-e-Sharif, der de i natt og i morgentimene ble operert. Tilstanden for begge betegnes som stabil.

Det er fremdeles uklart hvor stor styrken som angrep var, men omstendigheter kan tyde på at gruppen med nordmenn feilberegnet motstanden da de ble tatt under ild ved 14-tiden lokal afghansk tid.

Først da ildstriden hadde pågått en stund ba de norske soldatene om støtte. De skal først ha ment at de kunne takle situasjonen selv. Derfor tok det tid før den norske infanteristyrken som utgjør den såkalte «Task Unit» i Meymaneh startet den nesten ni mil lange ferden fra Meymaneh til Ghormach for å komme soldatene til unnsetning.

Ikke siden 2006Da infanteristyrken var fremme ved 20.30-tiden hadde kampene pågått i over seks timer. Situasjonen på stedet skal da ha roet seg en god del.

Fire av de skadde soldatene ble evakuert av norske sanitetshelikoptre fra PRT Meymaneh, mens det fortsatt pågikk skuddveksling.
Gårsdagens angrep er oppsiktsvekkende og ulikt andre trefninger norske soldater har vært innvolvert i den siste tiden.

Etter det Dagbladet kjenner til har ikke en ren norsk styrke kommet under et så massivt angrep siden den gamle norske leiren i Meymaneh ble angrepet av et hundretalls opprørere 7. februar 2006.

Gårsdagens angrep mot den norske stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh skjedde bare en drøy uke før det planlagte forsvarsministermøtet i Berlin.

- Veldig farligDer skal blant annet Norge, Tyskland og USA diskutere hvordan de skal få til et tettere samarbeid for å styrke innsatsen i nord.

USA skal etter planen sende 5000 soldater og 56 helikoptre til dette området.

Øverstkommanderende for Nato og de amerikanske styrkene i Afghanistan, Stanley McChrystal, har varslet at troppeforsterkningene fra USA skal være på plass innen september.

Senest for ti dager siden advarte McChrystal:

- Situasjonen i nord vil bli farlig, i enkelte områder veldig farlig.

Ghormach i den nordlige Faryab-provinsen er et urolig område som norske ISAF-soldater har hatt et spesielt ansvar for det siste halvannet året. Badghis er naboprovinsen til Faryab-provinsen, der den norske leiren i Meymaneh ligger. Siden 2009 har Ghormach vært administrert fra Faryab, under den norske kommandoen.


HOLDT PRESSEKONFERANSE: Generalmajor Finn Kr. Hannestad,  sjef for operasjoner ved Forsvarets operative hovedkvarter, orienterte under pressekonferansen. Foto: Øisten Norum Monsen
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Generalmajor Finn Kr. Hannestad, sjef for operasjoner ved Forsvarets operative hovedkvarter, orienterte under pressekonferansen. Foto: Øisten Norum Monsen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!