Det var et ran likevel

Den ene vekteren løslates, den andre er fortsatt siktet etter verditransportranet 1. april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Påtalemyndigheten har i dag endret statusen til de to vekterne som sitter varetektsfengslet, siktet for medvirkning til grovt tyveri fra verditransporten.

Det melder politiet i Asker og Bærum.

Den ene vekteren løslates, mens den andre vekteren er siktet for grovt ran eller medvirkning til dette.

Saken fikk stor oppmerksomhet i starten av april, etter at det først gikk ut melding om at en verditransport hadde blitt ranet og at ranerne tvang vekterne til å hente penger i fire timer.

Seinere samme dag, som for øvrig var 1. april, ble begge de to vekterne siktet.

- For det første var forklaringene motstridende. Samtidig var de motstridende i forhold til objektive fakta i saken, sa politiadvokat Per Zimmer til Dagbladet.no den gang.

Nå mener politiet at det faktisk var et ran.

- Politiets etterforskning tilsier at det skjedde et ran av verditransporten og at den ene vekteren tok aktivt del i dette. Det er avhør av både de siktede og vitner samt gjennomgang av øvrig etterforskningsmateriale som har ledet fram til denne slutningen, heter det meldingen fra politiet.

LØSLATT: Politiet tror på 21-åringens forklaring om at kollegaen ranet ham.
LØSLATT: Politiet tror på 21-åringens forklaring om at kollegaen ranet ham. Vis mer

Den ene av vekterne har tidligere forklart at han ble truet av sin kollega.

I avhør forklarte han at kollegaen tok fram et våpen og siktet på ham.

«Siktede forklarte at grunnen til at han ikke med det samme fortalte politiet at han var blitt truet av N. N. (den andre vekteren, red.anm.), skyldes frykt for hva raneren kunne gjøre med familien deres, og at han da sto ansikt til ansikt med N.N», het det i  fengslingskjennelsen.

Politiet legger til grunn at det står flere personer bak ranet og at dette var planlagt i forkant.

21-åringen forklarte i retten under fengslingen at vekterkollegaen tok fra ham alarmen og satte på ham strips rundt hendene.

Politiet beslagla hagler og salongrifler hos 21-åringen etter det angivelige ranet. De skal ha vært brukt til jakt, og siktede har forklart at han er svært friluftsinteressert

Utbyttet er fortsatt på avveie.

Konserndirektør Pål Wang i Vakt Service var i dag ikke gjort kjent med endringen av siktelsene overfor de to involverte medarbeiderne i selskapet.

Det var et ran likevel

- Men vi har visst om at den ene vekteren har holdt fast ved at han ble truet med på dette. Om politiets opplysninger er riktige, er det gledelig at ikke begge har deltatt i planleggingen av dette, sier Wang til Dagbladet.no

Han opplyser at selskapets hjelpeapparat nå vil ta hånd om vekteren som blir løslatt.

- Vi har forholdt oss til politiets siktelser og det viktigste for oss har vært å få en avklaring, noe det ser ut til at vi kan få nå, sier Wang.

Les også: Millionene fra «jukseranet» er forsvunnet

LØSLOT 21-ÅRINGEN: Politiadvokat Pål Zimmer (t.v.).