- Det var et stort objekt, som kom ned i bratt vinkel, og brant opp i løpet av kort tid

Kraftig ildkule lyste opp nattehimmelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En bolide, eller en kraftig ildkule, kunne i går kveld ses over store deler av landet. Flere har meldt om kraftig lys, og i Gol-området har flere rapportert om buldring.

- Vi fikk meldinger i hele går kveld. Det var en bolide, et stort objekt, som kom ned i relativt bratt vinkel, og brant opp i løpet av kort tid, forklarer Runar Sandnes i Norsk Meteornettverk.

Har du sett noe? Send inn dine bilder eller video til 2400@dagbladet.no

Sandnes forteller at det har vært et usedvanlig aktivt døgn. Selv så han ikke ildkula, men fanget den med det takmonterte videokameraet sitt i Nordfjord.

- Den siste tida har vi registrert tre sterke ildkuler. Akkurat nå på høsten er det som regel litt større aktivitet, sier Sandnes.

- Som kraftig lyn Videokameraet fanget ildkula fra omtrent 200 kilometers avstand klokka 20.18 i går kveld.

- Det ser ut som er kraftig lyn. Fra der hvor jeg var lyste det opp hele himmelen. Jeg ville tippe at folk kan ha sett det rundt om i hele landet. Vi har fått rapporter fra store deler av Sør-Norge, men også fra Nordmøre og Stavanger, sier Sandnes.

Fra Gol-området har Norsk meteornettverk også fått meldinger om kraftig buldring, noe Sandnes forteller kan være et tegn på at meteorer har truffet bakken.

FILMET ILDKULA: Med et takmontert kamera fanget Runar Sandnes fra Norsk Meteornettverk den kreftige ildkula da den lyste opp kveldshimmelen. Foto: Norsk meteornettverk
FILMET ILDKULA: Med et takmontert kamera fanget Runar Sandnes fra Norsk Meteornettverk den kreftige ildkula da den lyste opp kveldshimmelen. Foto: Norsk meteornettverk Vis mer

- Men det blir spekulasjoner å gjette på hvor den har truffet.

Han forteller at ildkula var en såkalt sporadisk meteor, som ikke hører til noen meteorsverm.

- Det er store blokker vi ikke har kontroll over, og som vi ikke oppdager før de går inn i atmosfæren.

Kan ha slått ned Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard sier til NTB at han tror steiner kan ha slått ned i Valdres, og at han ønsker tips fra folk som kan ha sett eller hørt noe.

- Fenomenene skyldes at en stein har kommet inn i atmosfæren og delvis brent opp. Ut fra observasjonene er det sannsynlig at steiner har nådd bakken som meteoritter, sier han.

Også Ødegaard forteller at de har fått inn en rekke rapporter fra rundt om i landet, men at observasjonene i Valdres og Hallingdal beskrives som ekstra sterke, med langvarig buldring og eksplosjonslignende lyder en stund etter at ildkulen var synlig på himmelen.

- Buldringen varte usedvanlig lenge, opptil et halvt minutt. Det kan virke som ildkulen har hatt en brattere vinkel enn den som ble opplevd over det samme området i 2011, sier Ødegaard.

Runar Sandnes / Norsk meteornettverk
Runar Sandnes / Norsk meteornettverk Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer