Ti år etter 22. juli:

- Det var et stort sjokk

Line Nærsnes ble verdenskjent etter 22. juli. Bildene av henne gikk verden rundt.

BLE KJENT: Line Nærsnes jobbet i Justis- og beredskapsdepartementet da bomben gikk av. Hun fikk en pinne gjennom hodet, men kom fra hendelsen uten større skader. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
BLE KJENT: Line Nærsnes jobbet i Justis- og beredskapsdepartementet da bomben gikk av. Hun fikk en pinne gjennom hodet, men kom fra hendelsen uten større skader. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NYDALEN (Dagbladet): - I dag har jeg egentlig brukt dagen på samme måte som vanlig. Etter markeringen i Regjeringskvartalet møttes vi til en kopp kaffe, før vi dro opp hit hvor det har vært en samling for de ansatte som jobber her nå, samt de som jobbet i depertamentent da det smalt.

Det har gått ti år siden terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Da bomba smalt satt Line Nærsnes i høyblokka og jobbet med en stortingsmelding. Den daværende rådgiveren i Justis- og beredskapsdepartementet hadde satt vinduet på gløtt.

MARKERING: statsminister Erna Solberg snakker til Dagbladet etter tale. Det er 10 år etter 22. juni 2011. Vis mer

- Jeg husker at det var veldig klamt ute. Rett etter at det smalt tok det veldig kort tid før jeg traff kollegaen min Knut. Vi bestemte oss for at vi skulle ut. Det gikk veldig fort for vår del, men for mange andre var det veldig utfordrende å komme seg ut, sier hun.

Flere tekstmeldinger

Trygt ute på gata gikk det ikke lang tid før Nærsnes ble møtt av flere leger. Hun ble sendt rett til legevakta.

- Det var flere som hadde sagt til meg at jeg hadde en pinne stående ut fra panna. Selv visste jeg ikke hvordan jeg så ut, men da jeg våknet i sykesenga 23. juli lå det flere tekstmeldinger på mobilen min. Blant annet var det en som skrev at jeg måtte gi mora mi klar beskjed om å ikke lese VG.

Nærsnes preget bildene fra regjeringskvartalet i nettaviser verden rundt. Pinnen som sto ut av panna, viste seg å være listverket fra vinduskarmen hennes.

SPLINT: Da Line Nærsnes kom ut av regjeringskvartalet 22. juli for ti år siden, sto en del av vinduskarmen ut av panna hennes. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SPLINT: Da Line Nærsnes kom ut av regjeringskvartalet 22. juli for ti år siden, sto en del av vinduskarmen ut av panna hennes. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Selv om jeg visste at noe var der, men det var et like stort sjokk for meg, sier hun til Dagbladet.

- Hva tenker du om at bildene har gått verden rundt?

- Det var tøft til å starte med og jeg skvetter fortsatt litt hver gang jeg ser det. Etter som at tida har gått, har jeg bare måttet konstatere at det er blitt en del av det som står igjen. Nå lever jeg greit med det. Jeg kan ikke gjøre noe med det.

- Mirakuløst heldig

Sjokket til tross, Nærsnes slapp unna hendelsen uten større skader. Vinduskarmen hadde verken truffet øyet eller hjernen. Byråkraten måtte «bare» sy 27 sting og har i dag nesten ingen synlige merker etter hendelsen.

- Jeg var mirakuløst heldig. Jeg kan gå og løpe. Det er mange andre som ikke har vært like heldige.

Hun understreker deretter at det er viktig å belyse alle sidene av saken.

- Det er flere som ikke var til stede den dagen. Mange av dem har det skikkelig vanskelig i dag. Det er et utrolig sammensatt bilde, og mange har ulik bagasje, men jeg tror at vi har gode forutsetninger for å komme oss videre.

DOMKIRKA: Jens Stoltenberg taler i kirka, og kongen og dronningen var der. Det er 10 år etter 22. juni 2011. Vis mer

- Et kaos

Nærsnes jobber fortsatt i Justis- og beredskapsdepartementet. Nå som fagdirektør i nye lokaler som ligger i Nydalen.

- De to første åra var et kaos. Først flyttet vi til Politihøgskolen hvor det en periode var fem pc-er som ble delt på 50 personer. Arbeidsforholdene gjorde at vi ble minnet på det som skjedde nesten hver eneste dag.

Fagdirektøren sier videre at det har vært godt å ha kollegaene ved sin side, også i ettertid av hendelsen.

- Vi har hatt muligheten til å belaste hverandre. Det har vært godt. Etter at vi fikk etablert oss i lokalene her er det blitt en slags normalitet.

NYE LOKALER: Store deler av 22. juli 2021 har Nærsnes tilbrakt i de nye lokalene til Justis- og beredskapsdepartementet i Nydalen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
NYE LOKALER: Store deler av 22. juli 2021 har Nærsnes tilbrakt i de nye lokalene til Justis- og beredskapsdepartementet i Nydalen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Roser tale

De siste timene av tiårsmarkeringen vil Nærsnes følge hjemmefra. Omstendighetene til tross er hun fornøyd med hvordan dagen ble.

- For min del har det egentlig vært en ganske god dag. Det er klart at de vonde minnene har preget dagen, men det har vært fine seremonier. Jeg synes særlig at talen til AUF-leder Astrid Hoem var oppsiktsvekkende bra.

I regjeringskvartalet etterlyste Hoem et fornyet løfte fra befolkningen for å bekjempe hatet som førte til terroren for ti år siden.

Hun sa at hatet fremdeles lever i beste velgående i det norske samfunnet.

- Det må man ta et oppgjør med hver eneste dag, sa AUF-lederen.

- At det nå kommer en åpnere dialog tenker jeg at kan være med på å forebygge kampen mot terror. På den måten kan vi jobbe sammen for at det som skjedde for ti år siden, ikke skjer igjen, avslutter Nærsnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer