<strong>UFATTELIG:</strong> Anders Behring Breiviks barndomskompis har vanskelig for å forstå at han har begått de grusomme handlingene. Foto: Privat
UFATTELIG: Anders Behring Breiviks barndomskompis har vanskelig for å forstå at han har begått de grusomme handlingene. Foto: Privat Vis mer

- Det var et varmt og koselig hjem

Anders Behring Breiviks barndomskompis er bekymret for gjerningsmannens familie. - Jeg føler enormt mye hat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For bestekompisen i barndommen er det ufattelig at den snille, litt blyge Anders Behring Breivik er blitt massedrapsmann.

- Jeg føler enormt mye hat. En ting er å avfyre ei bombe mot en bygning, men å skyte tenåringer. Det finnes ikke ord, sier barndomsvennen (32).

Anders Behring Breivik var en av de første vennene han fikk da han flyttet til området rundt Hoff i Oslo da han var ung gutt. De gikk på epleslang sammen og drev med andre rampestreker.

- Da jeg leste at han lo mens han skjøt ... Jeg kan høre latteren hans for meg.

- Husker du noen spesielt gode minner?

- Ja, det er mange gode minner, men ... Dette er bare for sykt, sier han, og får tårer i øynene.

Sjokkbeskjed Like før halv fire fredag kjente barndomsvennen et smell, og løp ut fra kontoret. Han løp ned mot regjeringskvartalet, og sjekket at
folk han kjenner ikke var blitt skadet.

Noen timer seinere kom tekstmeldingen. Gjerningsmannen er barndomskameraten han har kjent siden han var liten gutt.

- Jeg tenkte bare: «Fy faen», sier barndomsvennen til Dagbladet.

32-åringen har fortsatt vanskelig for å forstå at det er den snille, litt blyge barndomsvennen hans som står bak de voldsomme
ugjerningene. Da de to ble kjent, bodde Behring Breivik i en leilighet på Hoff sammen med mora og søstera. Foreldrene hans var allerede
skilt.

- Det var alltid veldig koselig å komme dit. Det var et varmt og hyggelig hjem, sier barndomskompisen.

De to gutta var gode venner gjennom hele barneskolen. På ungdomsskolen begynte de å miste litt av den nære kontakten.

- Pumpet jern - Mot slutten av sjette klasse merket jeg at han begynte å falle litt utenfor. Han begynte å bli litt mobbet, men det skjedde aldri i
nærheten av meg. Jeg mobbet ham heller aldri, sier barndomskompisen.

Han beskriver en ung gutt som jobbet hardt og gjorde mye bøll for å få innpass på ungdomsskolen. Han ble en del av taggermiljøet. Var tøff og breial. Mot slutten av ungdomsåra skal han ha blitt tatt for å tyste på taggerne, og ble utstøtt av miljøet.

<strong>FALT UTENFOR:</strong> Da Anders Behring Breivik begynte på ungdomsskolen, hadde han vanskelig for å passe inn, ifølge barndomskompisen. Her blir Behring Breivik konfirmert i Ris kirke. Foto: Privat
FALT UTENFOR: Da Anders Behring Breivik begynte på ungdomsskolen, hadde han vanskelig for å passe inn, ifølge barndomskompisen. Her blir Behring Breivik konfirmert i Ris kirke. Foto: Privat Vis mer

Omtrent samtidig ble han banket opp av en medelev. En annen kompis av ham, som står nevnt i det omtalte manifestet, hadde kontakter i A-gjengen, som derfor beskyttet Behring Breivik.

Det var på denne tida Behring Breivik begynte å pumpe jern. Han skal også ha begynt å bruke anabole steroider, ifølge kompisen.

Etter ungdomsskolen møttes de to vennene sporadisk. Ifølge barndomskompisen hans, ble Behring Breivik litt outsider på videregående, og han mener han slet med en mindreverdighetsfølelse.

- Vi bodde fortsatt like ved hverandre, så vi møtte hverandre nå og da, de siste åra også.

- Når møtte du ham sist?

- Det er vel kanskje ett år siden. Han fortalte meg om et prosjekt han drev og jobbet med, men han var veldig hemmelighetsfull, sa at han ikke kunne gå noe dypere inn på det.

- Tror du det var fredagens hendelser han refererte til?

- Det er godt mulig. Han hadde det litt lure smilet sitt, sier han.

- Ville bli rik Barndomsvennen forteller at Behring Breivik alltid hadde noen gründerprosjekter på gang, og mener at han hadde et ønske om å bli rik.

Barndomskameraten forteller videre at Behring Breivik la til ham og flere andre av de gamle kompisene på Facebook for et par år siden. Profilbildene hans var de samme som de som har florert i media de siste dagene.

- Alt er så tima. Det er slik han har ønsket å framstå, sier barndomskompisen.

I etterkant av angrepene er det blitt tegnet et bilde av Behring Breivik som en perfeksjonistisk ung mann, som var opptatt av kropp og utseende. Ifølge barndomskompisen fikk han utført flere plastiske operasjoner i USA for noen år siden.

- Jeg traff ham på bussen, og han var veldig fornøyd. Han hadde operert panne, nese og hake, sier barndomskompisen.

<strong>SNILL OG USKYLDIG:</strong> Anders Behring Breivik blir beskrevet som en stille og snill gutt, som ikke gjorde noe særlig nummer ut av seg da han var liten. Dette bildet er fra første klasse på Smestad barneskole. Foto: Privat
SNILL OG USKYLDIG: Anders Behring Breivik blir beskrevet som en stille og snill gutt, som ikke gjorde noe særlig nummer ut av seg da han var liten. Dette bildet er fra første klasse på Smestad barneskole. Foto: Privat Vis mer

Barndomsvennen fikk fortalt om operasjon av andre som kjente ham.

- Det var også tydelig at han hadde blitt operert, sier den tidligere vennen.

Tenker på familien I manifestet lagt ut på internett, skriver Behring Breivik at han vil begynne å date igjen i august i år.

Barndomskompisen kjenner ikke til at Behring Breivik har hatt noen dame i det hele tatt. I 2004 så kompisene et bilde av ham fra homoparaden i Oslo, dansende på en buss, og de lurte på om han kunne være homofil, men Behring Breivik avkreftet dette.

- Han drev alltid og fortalte om damer, men vi traff aldri noen av dem. Han har aldri hatt kjæreste, så vidt jeg kjenner til, sier barndomskompisen.

Nå er han aller mest bekymret for mora og søstera til gjerningsmannen.

- Jeg tenker veldig mye på familien hans. De har jo bodd i det samme området i alle år. Mora hans er alltid så blid, og stopper og snakker med alle. Jeg orker nesten ikke å tenke på hvordan de har det nå.

Har du tips relatert til denne saken? Send epost til 2400@dagbladet.no eller direkte til reporterne: llu@dagbladet.no eller gth@dagbladet.no.

<strong>BLE MOBBET:</strong> Mot slutten av barneskolen begynte Anders Behring Breivik å bli litt mobbet, ifølge barndomsvennen. Her fra sjette klasse på Smestad barneskole.
BLE MOBBET: Mot slutten av barneskolen begynte Anders Behring Breivik å bli litt mobbet, ifølge barndomsvennen. Her fra sjette klasse på Smestad barneskole. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer