Terrorangrepene på New Zealand

- Det var ett eller annet som skurret

Naboer om terrorsiktede Brenton Tarrant.

NB! STERKE INNTRYKK: I 17 minutter sendte den antatte New Zealand-gjerningspersonen, som utgir seg for å hete Brenton Tarrant, live i sosiale medier. Dette er noe av det han streamet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Antallet drepte etter massakren i to moskeer på New Zealand, har steget til 50. Ifølge nyhetsbyrået AFP er de drepte personer i alderen 3-77 år. 35 personer er fortsatt innlagt på sykehus, for to av dem er tilstanden fortsatt kritisk.

Brenton Tarrant (28) er pågrepet og siktet for ett drap i saken. Politiet varsler at han vil bli siktet flere alvorlige forhold etter at han han drepte 50 personer i to moskeer i byen Christchurch.

Tarrant, opprinnelig fra Australia, blir omtalt som høyreekstrem. Da han ble framstilt for varetektsfengsling natt til lørdag, viste han også et tegn som skal symbolisere «hvit makt».

Australske News.com.au har på sine nettsider bilder av at politiet jobber i det som skal ha vært 28-åringens tidligere bolig i Australia. De har snakket med naboer og bekjente av Tarrant.

Beskrivelsene av ham skal sprike fra å være «utadvent og vennlig» til «en raring» og «en tikkende bombe».

Politiet ved huset

Enkelte forklarer at Tarrant pleide å vinke vennlig til dem når han beveget seg rundt i nabolaget.

En ansatt ved et hotell, som ifølge News.com.au heter Justin, sier at det var noe ved Tarrant som gjorde at han var litt ekstra årvåken rundt ham.

- Jeg følte ofte at det var noe som ikke stemte. Han gjorde ikke noe galt, men jeg var bare bekymret. På jobb skal jeg se etter sånne ting, og for meg, så var det noe som skurret, sier han.

PÅGRIPELSE: En video filmet av et øyevitne like ved åstedet, skal vise pågripelsen av én av de antatte gjerningspersonene bak moskéangrepene på New Zealand, ifølge BBC. Video: AP Vis mer

En nabo ved navn Angela Whiles-Humphreys sier:

- Hvem hadde trodd dette. Det får deg til å tenke, hvem er egentlig naboene dine? Men det kunne skjedd hvor som helst. Det er rart å se politiet her, for de er ganske tungt bevæpnet, sier hun til 1 News.

News.com.au, som hevder huset i Australia ble lagt ut for leie tidligere denne måneden, har bilder av at politiet jobber på stedet.

New Zealand Herald har også omtalt beskrivelsene fra naboene, mens Otago Daily Times selv har snakket med flere naboer.

FENGSLET: Slik ankom Brenton Tarrant retten natt til lørdag. Hans identitet er kjent, men dommeren ba da likevel om at fotografene skulle sladde fjeset hans. Foto: Mark Mitchell / POOL / AFP
FENGSLET: Slik ankom Brenton Tarrant retten natt til lørdag. Hans identitet er kjent, men dommeren ba da likevel om at fotografene skulle sladde fjeset hans. Foto: Mark Mitchell / POOL / AFP Vis mer

Manifest

Flere medier, blant annet CNN, skriver at Tarrant har reist til flere land de siste årene - blant annet Tyrkia, Pakistan, Bulgaria, Romania og Ungarn.

Under profilen Brenton Tarrant på Facebook har han publisert en lenke til et langt «manifest» om hvorfor han skal ha utført angrepet, og har i tillegg lagt ut en 17 minutter lang livestream på Facebook. Blant andre New Zealands statsminister Jacinda Ardern fikk manifestet.

Natt til søndag sa hun at hun hadde mottatt det ni minutter før angrepet.

Videoen viser at skytteren kjører til Al Noor-moskeen i Christchurch. Om bord i den beige stasjonsvogna har han flere våpen og mengder ammunisjon både i framsetet og bagasjerommet.

- Bare en vanlig hvit mann, 28 år gammel. Født i Australia i en arbeiderklassefamilie, skriver siktede Brenton Tarrant i sitt manifest.

I manifestet hyller Tarrant også den norske terroristen Anders Behring Breivik og anser seg selv som medlem av Breiviks påståtte organisasjon Knights Templar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer