BARNDOMSHJEM: Ettersøkte Makaveli Lindén har vokst opp med sin far og storebror i denne blokka i Uppsala. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BARNDOMSHJEM: Ettersøkte Makaveli Lindén har vokst opp med sin far og storebror i denne blokka i Uppsala. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Majorstua-drapet

- Det var fantastiske gutter. Hvordan kunne det gå så galt?

Makaveli Lindén er etterlyst over hele verden etter drapet på Heikki Bjørklund Paltto. Nå forteller en av den siktedes nærmeste naboer om 20-åringen.

UPPSALA (Dagbladet): Det er blitt kveld i bydelen Gränby i byen Uppsala. Det var i lavblokkene her mannen som er etterlyst for drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstua på mandag, vokste opp.

Lindén er født Christian Bo Lindén, men byttet navn etter at han i fjor ble dømt for grovt ran av et kollektiv i Uppsala. Siden har han gått under navnet Makaveli - et scenenavn også rapperen Tupac tok før han ble skutt og drept i 1996.

NABOLAG: Politiet var i helga i området med både sivile og uniformerte patruljer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NABOLAG: Politiet var i helga i området med både sivile og uniformerte patruljer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Bare det at han har bytta navn er jo interessant, sier en nær nabo som kjente familien godt og som er sjokkert over handlingen 20-åringen nå er siktet og etterlyst for.

- Veldig trivelig

Naboen beskriver familien Lindén vokste opp i som gode mennesker og flotte naboer.

MAJORSTUA-DRAPET: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen ble drept i en leilighet på Majorstua mandag. Politiinspektør Grete Lien Metlid sier politiet vurderer å gå ut med navn på den siktede. Reporter: Lars Martin Gimse. Video: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Jeg har aldri hørt om noen problemer med dem tidligere. Det var en veldig bra familie, sier han, som ønsker å snakke anonymt.

Ifølge naboen var Lindéns foreldre skilt. Faren, som er svensk bodde i leiligheten i Gränby. Mora, som er av afrikansk opprinnelse, bodde et annet sted, men hadde også omsorg for den etterlyste 20-åringen og hans eldre bror.

- Han holdt alltid opp døra for meg og andre som bor her. Han spurte alltid hvordan det går. Han var rett og slett veldig trivelig, sier naboen om den etterlyste 20-åringen.

Det har vært mørkt i leiligheten til faren på søndag og gardinene er trukket for. I løpet av helga var det politiaktivitet i området fra sivile og uniformerte patruljer.

- Helt forferdelig

Naboene har nå øynene og ørene åpne. Ingen av dem Dagbladet snakket med søndag, var klar over at Makaveli Lindén var den etterlyste før politiet gikk ut med navnet søndag ettermiddag.

- Jeg gikk på nettet i dag og så det. Jeg kjente ham ikke igjen på bildene. Han var mer lubben før. Det er lenge siden jeg møtte ham i trappa, og jeg ble bestyrtet og overrasket da jeg fikk opp navnet hans.

- Dette er helt forferdelig. De var fantastiske gutter. Hvordan kunne det gå så galt? Det har skjedd noe på et eller annet tidspunkt. Jeg har vanskelig å se for meg at noen av disse små guttene kan ha gjort noe sånt. De var veldig gode gutter, sier han.

Ifølge naboen er Makavelis far en flittig og blyg arbeidskar.

MAJORSTUA-DRAPET: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen ble drept i en leilighet på Majorstua mandag. En svensk 20-åring er siktet for drap og ran. Mannen er etterlyst internasjonalt. Reporter: Lars Martin Gimse. Video: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Han er en stille og meget trivelig herre. Holder seg litt for seg selv. Han er sikkert ekstremt fortvila nå.

Grovt ran

Han tror faren har bodd i leiligheten siden slutten av 90-tallet.

- Jeg blir bestyrtet av hele denne saken. Stakkars familien. Mine tanker går til familien, sier han.

Bildet naboen tegner av Makaveli Lindén er et helt annet enn det rullebladet hans de siste åra forteller. I fjor ble han dømt for grovt ran av et kollektiv i Uppsala.

Dagbladet har fått tilgang til dommen mot mannen fra Uppsala tingsrätt i oktober i fjor. Han skal ha klatret gjennom et åpent vindu til leiligheten i andre etasje midt på natta.

Der vekket han de fem beboerne og truet flere av dem med kniv på nært hold og skal ha oppholdt seg i leiligheten i tre kvarter, der han fikk med seg kontanter og en rekke verdigjenstander.

- Sa at han ville ha penger

I dag har alle fem flyttet fra kollektivet. I et intervju med Expressen forteller et av ofrene at de ble bedt om å være stille under ranet.

- Han hysjet, sa at vi ikke skulle bråke og spurte om penger. Da forsto vi at vi burde ta det med ro - han var tross alt bevæpnet, sier offeret.

- Han gikk gjennom alle rom og alle skuffer på jakt etter penger. Det var det han sa hele tiden, at han ville ha penger, sier offeret og opplyser om at tre av beboerne var hjemme under ranet.

- Sjokkert

En nabo Dagbladet snakket med tidligere søndag, var sjokkert over at den siktede bodde i området.

- Jeg er helt sjokkert hvis han har bodd her. Vi har slitt så mye med kriminalitet. Det var en 17-åring som ble knivdrept like rundt hjørnet her. Det var en stor bileksplosjon midt på natta, som gjorde at det smalt i hele byen. I august hadde vi tre skytinger på ei uke. Jeg blir ikke overrasket om den mistenkte gjerningsmannen kommer herfra, sier Arshia Etminan (28) til Dagbladet.

- Jeg er redd. Vi har så mye problemer her at jeg ikke tør å la barna mine reise alene. Jeg håper virkelig politiet får tak i ham, sier nabo Arman Harutyunyam til Dagbladet.