Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det var fint å kjenne deg, gamle venn. Jeg kommer til å savne deg»

Nidal Malik Hasan (39) sa opp leiligheten, ga bort Koranen og ringte naboen klokka fem om natta for å si farvel før massakren.

SORG: Soldater ved Fort Hood samlet seg i går kveld lokal tid og tente lys. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi/Scanpix
SORG: Soldater ved Fort Hood samlet seg i går kveld lokal tid og tente lys. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Majoren og militærpsykiateren Nidal Malik Hasan (39) skjøt og drepte 13 personer og skadet 30 i massakren på militærbasen Fort Hood.

Kort tid etter massedrapet kom det fram at Hasan var blitt etterforsket for å ha hyllet selvmordsbombere på nettet.

Ga bort Koranen

Nå melder nyhetsbyrået AP at 39-åringen de siste ukene har gitt bort mat og personlige eiendeler og ringt rundt for å si farvel, som om han skulle dra til utlandet. Men Hasan hadde motsatt seg utenlandsoppdrag.

Hasan var leieboer hos Jose Padilla. Huseieren sier at psykiateren for to uker siden sa i fra at han kom til å flytte ut denne uka.

Tidligere denne uka kom Hasan også til Padilla for å gi ham en spanskutgave av Koranen. Hasan sa også at han ikke trengte å få igjen 400 dollar som huseieren skyldte ham for depositumet og det han hadde forhåndsbetalt for den siste måneden.

- Jeg kunne ikke vite at fienden var i blant oss. Jeg føler med egentlig litt skyldig som ga husrom til en som har gjorde noe sånt, sier han til AP.


Ringte naboen klokka fem om natta

Hasans nabo Patricia Villa sier at han kun timer før massakren kom til henne og ga henne frosne grønnsaker fra fryseren, en luftmadrass, klær, en utgave av Koranen og 60 dollar for å vaske ut av leiligheten hans.

En annen nabo, Jacqueline Harris, sier at Hasan ringte henne og samboeren Willie Bell klokka fem om natta dagen før massakren og la igjen en beskjed på svareren.

- Han ville bare takke Willie fordi han var en god venn og takke ham for at han var der for ham. Vi syntes bare det var en hyggelig melding, sier Harris til AP.

Hasan skal ha avsluttet samtalen slik:

- Det var fint å kjenne deg, gamle venn. Jeg kommer til å savne deg.

Skytingen startet i 11.30-tida lokal tid.

- Ble mobbet
Hasan hadde ifølge flere medier blitt beordret til å dra til Irak senere denne måneden. Han skal ha sagt seg villig til å dra til Afghanistan, men nektet hardnakket å reise til Irak.

39-åringen har ifølge flere medier gitt uttrykk for at han angret på at han vervet seg, etter at han opplevde trakassering fra medsoldatene fordi han var muslim. Medsoldatene skal blant annet ha betvilt hans lojalitet til USA.

I august ble for øvrig en soldat på basen siktet for å ha skrapet opp Hasans bil. Den siktede skal ha reagert på Hasans religiøse tro, og blant annet revet bort et klistremerke fra bilen hans der det stod «Allah is Love».

Hasans familie sendte i går ut en melding der de sa at de ikke kunne forstå det som hadde skjedd.

- Vi er fylt med sorg overfor ofrene og familien dere. Vi er knust over det som skjedde, og det er ikke noe som kan rettferdiggjøre det, uansett. Vi spør oss alle sammen hvordan dette kunne skje, sier hans kusine Nader Hasan på vegne av familien.

Var rolig og behersket

Oberst John Rossi sa i går kveld lokal tid at Hasan avfyrte over 100 skudd under massakren.

Hasan gjennomførte ifølge vitner skytemassakren rolig og behersket.

Et av ofrene ble blant annet skutt på nytt da vedkommende begynte å bevege seg.

Hasan ble stoppet av den sivile politikvinnen Kimberly Munley, som skjøt ham fire ganger. Hun ble selv truffet. De er begge to utenfor livsfare.

USAs forsvar frykter reaksjoner mot muslimske soldater etter skyteepisoden.

TOK FARVEL: Major Nidal Malik Hasan. Foto: REUTERS/Uniformed Services University of the Health Sciences/Handout/Scanpix
TOK FARVEL: Major Nidal Malik Hasan. Foto: REUTERS/Uniformed Services University of the Health Sciences/Handout/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media