<strong>OPPLÆRING:</strong> Massemorderne får stor og hjertelig takk for opplæringen:  Unge norske politiaspiranter tar avskjed fra de tyske instruktørene sine etter grunnkurset på Kongsvinger.  Så mange som 600 av dem fortsatte i politiet etter krigen, går det fram av ny bok som kommer ut i dag.  Foto: Fra boka «Himmlers Norge»
OPPLÆRING: Massemorderne får stor og hjertelig takk for opplæringen: Unge norske politiaspiranter tar avskjed fra de tyske instruktørene sine etter grunnkurset på Kongsvinger. Så mange som 600 av dem fortsatte i politiet etter krigen, går det fram av ny bok som kommer ut i dag. Foto: Fra boka «Himmlers Norge» Vis mer

- Det var flere norske massemordere i SS

Norske SS-offiserer deltok aktivt i drap på jøder og partisaner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norsk politi ble lært opp av tyske massemordere. Norske SS-offiserer hadde kommandoansvar for drap på jøder og partisaner, går det fram av Holocaustsenterets store undersøkelse, «Himmlers Norge.  Nordmenn i det storgermanske prosjekt», som legges fram i dag.

Norske til bandebekjempelse
Mange av de første norske frivillige i Waffen-SS meldte seg allerede i begynnelsen av 1941 til den Norske Legion.

Etter opplæring i Tyskland, ble denne styrken satt inn ved Leningradfronten, der nordmennene kom under SS-general Friedrich Jeckelns kommando. Han hadde rykte som den mest effektive til «bandebekjempelse», et begrep som på nazitysk er synonymt med utryddelse av partisaner, jøder og annen russisk sivilbefolkning.

Historikerne Terje Emberland og Mathew Kott på  Holocaustsenteret i Oslo har de siste årene undersøkt arkiver i alle europeiske land, for å avdekke SS? virksomhet i det okkuperte Norge, inkludert rekrutteringen av nordmenn til Waffen-SS og norsk deltakelse i holocaust. I dag blir resultatene publisert i boken «Himmlers Norge».

- Vi har blant annet avdekket at SS-ledelsen ønsket å flytte den Norske Legion fra Leningradfronten, og i stedet sette nordmennene inn i «bandebekjempelse» i Hviterussland, opplyser Terje Emberland.

Massemord
Som et første skritt ble de to norske SS-offiserene Felix Hartmann og Fridtjof Georg Henriksen beordret til Hviterussland.

- Hartmann ble her ganske hurtig involvert i planleggingen av norsk kolonisering i landet, opprettelsen av en slags norsk SS-ledet ridderstat, sier Terje Emberland.

- Vi har i tillegg klare indikasjoner på at både han og Henriksen i perioder var involvert i «bandebekjempelse».

<strong>SS-OFFISER:</strong> Den norske SS-offiseren Fridtjof Georg Henriksen var direkte ansvarlig for drap på hundrevis av uskyldige under krigen.&nbsp; I egenskap av offiser, deltok han i administreringen av flere tusen drap.&nbsp; - En absolutt massemorder, sier historikeren Mathew Kott om ham.&nbsp; Foto: Geir Brendens arkiv
SS-OFFISER: Den norske SS-offiseren Fridtjof Georg Henriksen var direkte ansvarlig for drap på hundrevis av uskyldige under krigen.  I egenskap av offiser, deltok han i administreringen av flere tusen drap.  - En absolutt massemorder, sier historikeren Mathew Kott om ham.  Foto: Geir Brendens arkiv Vis mer

Drepte hundrevis
- I den første tida i Hviterussland var Fridtjof Georg Henriksen selv aktiv i drapene, forteller Matthew Kott.

- Han hadde med sikkerhet flere hundre liv på samvittigheten. Senere ble han forfremmet til en høyere stilling, hvor han deltok i planleggingen av etnisk rensning, en innsats som førte til at han indirekte var ansvarlig for massemord på mange tusen mennesker.

- Mannen var så erfaren i å slakte ned forsvarsløse mennesker, kvinner og barn, at han senere ble satt inn av tyskerne som instruktør for yngre, tyske, SS-soldater som skulle lære det samme «håndverket». Derfor vet vi i dag så mye om hvilke forbrytelser han begikk, for Henriksen skrev det selv i notatene sine, som han brukte til slik «undervisning». Etter krigen ble han dømt for landssvik. Ingen i Norge interesserte seg for de ufattelige ugjerningene han hadde gjort seg skyldig i, hevder Matthew Kott.

SS-fantasi om Urnorge
- SS-sjefen Heinrich Himmler hadde en nesegrus beundring for alt som var norsk. Han mente at vår «germanske» sivilisasjon hadde sin vugge der, og at nordmenn var av mye renere rase enn tyskerne selv. Derfor ville han gjøre om hele landet til en SS-stat. Starten på denne prosessen var at SS søkte å få kontroll over det norske politiet. Styrken ble hurtig lagt under naziminister Jonas Lie, som selv ble høy SS-offiser og snart ble innvidd i hele omfanget av holocaust, blant annet gjennom personlig å delta i virksomheten til en av SS? drapskommandoer på Østfronten. Fra høsten 1941 ble så hele det norske politiet underlagt Himmlers norske stedfortreder Höhere SS- und Polizeiführer Wilhelm Rediess, reorganisert etter SS-mønster og kraftig utvidet, opplyser Terje Emberland.

Lærere for norsk politi
Medlemmer av tyske militariserte ordenspolitibataljonene ble brukt som instruktører under opplæringen av de nye norske politimennene — på først og fremst Kongsvinger og Tvedestrand.

- Det ene av de tyske politikompaniene, som kom til Norge i aprildagene 1940 for opplading og trening etter innsats i overfallet på Polen, ble senere sendt til Østfronten. Der ble de 560 politifolkene fordelt ut over de fire Einsatzkommandoene, som drev etnisk rensing og systematiske drap på hundretusener av jøder bak fronten. Etter noen måneders innsats - hvor enheten totalt begikk omkring 97 000 mord — vendte de tilbake til Norge for grensevakttjeneste eller gatepatruljering i Oslo. Noen av disse tyske ordenspolitifolkene, som altså hadde gjennomsnittlig 200 drap på samvittigheten, fikk i oppgave å lære opp norske politirekrutter. Jeg antar at om lag 600 mann fikk sin opplæring av noen av verdenshistoriens verste massemordere, sier Terje Emberland.

Fortsatte i politiet
En god del av de norske politirekruttene som gjennomgikk denne treningen fortsatte i vanlig polititjeneste etter krigen. Etter krigen ble de 260 overlevende fra den tyske morderenheten utlevert til rettsforfølgelse i Sovjet, der de kollektivt ble dømt til 25 års hardt straffarbeid. Britene lot være å utlevere en eneste av de ansvarlige offiserene. Men noen få av dem ble seinere tiltalt i Vest-Tyskland, forklarer Emberland og Kott.

- Det tok lang tid før det — selv i Tyskland — ble kjent at det var politifolk med SS-runer på uniformene som sto bak de verste forbrytelsene under krigen. Men på norske politistasjoner rådet det i mange år åpent fiendskap og gnisninger mellom de kollegene som kom fra polititroppene i Sverige, og dem som var utdannet på et «nazikurs» under SS-ledelse, forteller Terje Emberland.

<strong>
DELTOK I MASSEMORD:</strong> Felix Hartmann var direkte involvert i "utryddelse" av jøder og partisaner i Hviterussland under krigen - noe krigsveteranen på tysk side under 1. verdenskrig ikke snakket høyt om etter krigen.  Han oppnådde majors grad i Waffen-SS. Etter å ha sonet landssvikdommen, ble han en godt kjent skribent og omreisende levemann. Foto: Geir Brendens arkiv
DELTOK I MASSEMORD: Felix Hartmann var direkte involvert i "utryddelse" av jøder og partisaner i Hviterussland under krigen - noe krigsveteranen på tysk side under 1. verdenskrig ikke snakket høyt om etter krigen. Han oppnådde majors grad i Waffen-SS. Etter å ha sonet landssvikdommen, ble han en godt kjent skribent og omreisende levemann. Foto: Geir Brendens arkiv Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer