- Det var flere norske massemordere i SS

Norske SS-offiserer deltok aktivt i drap på jøder og partisaner.

OPPLÆRING: Massemorderne får stor og hjertelig takk for opplæringen:  Unge norske politiaspiranter tar avskjed fra de tyske instruktørene sine etter grunnkurset på Kongsvinger.  Så mange som 600 av dem fortsatte i politiet etter krigen, går det fram av ny bok som kommer ut i dag.  Foto: Fra boka «Himmlers Norge»
OPPLÆRING: Massemorderne får stor og hjertelig takk for opplæringen: Unge norske politiaspiranter tar avskjed fra de tyske instruktørene sine etter grunnkurset på Kongsvinger. Så mange som 600 av dem fortsatte i politiet etter krigen, går det fram av ny bok som kommer ut i dag. Foto: Fra boka «Himmlers Norge» Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norsk politi ble lært opp av tyske massemordere. Norske SS-offiserer hadde kommandoansvar for drap på jøder og partisaner, går det fram av Holocaustsenterets store undersøkelse, «Himmlers Norge.  Nordmenn i det storgermanske prosjekt», som legges fram i dag.

Norske til bandebekjempelseMange av de første norske frivillige i Waffen-SS meldte seg allerede i begynnelsen av 1941 til den Norske Legion.

Etter opplæring i Tyskland, ble denne styrken satt inn ved Leningradfronten, der nordmennene kom under SS-general Friedrich Jeckelns kommando. Han hadde rykte som den mest effektive til «bandebekjempelse», et begrep som på nazitysk er synonymt med utryddelse av partisaner, jøder og annen russisk sivilbefolkning.

Historikerne Terje Emberland og Mathew Kott på  Holocaustsenteret i Oslo har de siste årene undersøkt arkiver i alle europeiske land, for å avdekke SS? virksomhet i det okkuperte Norge, inkludert rekrutteringen av nordmenn til Waffen-SS og norsk deltakelse i holocaust. I dag blir resultatene publisert i boken «Himmlers Norge».

- Vi har blant annet avdekket at SS-ledelsen ønsket å flytte den Norske Legion fra Leningradfronten, og i stedet sette nordmennene inn i «bandebekjempelse» i Hviterussland, opplyser Terje Emberland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer