Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var for varmt å sitte der i isbjørndrakt

Greenpeace vil på ingen måte høre om oljeboring i Arktis. Her blir de ledet vekk av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOLLI PLASS (Dagbladet): «Isbjørnene» som i dag stormet en oljekonferanse på Scandic hotell på Solli plass i Oslo, avslo tilbudet om å bli værende og få med seg resten av konferansen om oljeboring i Arktis.

- Vi fikk tilbud om å delta på resten av konferansen, men det var for varmt å sitte der i isbjørnsdrakt, på en konferanse vi ikke er interesserte i å høre på, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen til Dagbladet.

Se aktivistene bli ledet vekk av politiet, i videovinduet i denne saken.

«Isbjørnene», aktivister fra den miljøorganisasjonen, synes det er feil at oljenæringen holder konferansen «Arctic Oil and Gas Conference», om hvordan de kan fortsette boringa i Arktis, samtidig som toppmøtet i FNs klimaforhandlinger finner sted i Polen.

30 personer fra 18 forskjellige land sitter samtidig fengslet i Russland, for å ha demonstrert mot oljeboringa.

- Klarer ikke forbrenne - Oljefolk fra hele verden sitter og lurer på hvordan de skal løse gåten Arktis - hvordan de skal tømme Arktis for oljegass, som verden ikke klarer å forbrenne.

FØRT BORT: «Isbjørnene» har ansiktet i hendene etter å ha blitt kastet ut fra oljekonferansen i Oslo sentrum. Video: Svein Tore Dybdahl
FØRT BORT: «Isbjørnene» har ansiktet i hendene etter å ha blitt kastet ut fra oljekonferansen i Oslo sentrum. Video: Svein Tore Dybdahl Vis mer

Det vil ikke organisasjonen ha noe av.

- Vi ønsket å kansellere konferansen, vi fortalte dem at de ikke kan holde på med det de skulle, sier Gulowsen.

- Lage trøbbel med politiet Da konferansedeltakerne tok lunsjpause, ringte de samtidig politiet. De rundt 30 aktivistene, ti av dem i kostyme, ble ledet vekk.

- Vi har ikke et ønske om å konfrontere med politiet, så vi fulgte med dem ut. Det er ingen vits for oss å lage trøbbel med politiet - det er oljeindustrien vi har lyst til å gi et budskap om at de ikke kan drive med hemmeligheter lenger. De er nødt til å ta hensyn til det resten av verden mener om klimaendringer og sårbarheten i Aktis - og slutte å ha sånne diskusjoner.

Aktivistene hadde med seg bilder av fengslede, russiske medaktivister som for tida sitter fengslet for å ha demonstrert i sitt hjemland.

I HÅNDJERN: Greenpeace demonstrerer mot oljeboring i Arktis, der isbjørnene holder til. Foto: Svein Tore Dybdahl
I HÅNDJERN: Greenpeace demonstrerer mot oljeboring i Arktis, der isbjørnene holder til. Foto: Svein Tore Dybdahl Vis mer

Greenpeace fikk i alt en halvtime til å fortelle sin sak, inne på konferansen.

- Det var mer enn jeg forventet. Jeg trodde de skulle bli sure, men jeg tror mange av dem var interesserte i å ha en ordentlig klimadebatt og debatt om sin egen rolle, sier Gulowsen.

- FIKK EN HALVTIME: Greenpeaces leder Truls Gulowsen var fornøyd med å få tale til oljenæringen i en drøy halvtime i dag, etter at han tok med seg «isbjørner» for å demonstrere mot oljeboring. Foto: Svein Tore Dybdahl
- FIKK EN HALVTIME: Greenpeaces leder Truls Gulowsen var fornøyd med å få tale til oljenæringen i en drøy halvtime i dag, etter at han tok med seg «isbjørner» for å demonstrere mot oljeboring. Foto: Svein Tore Dybdahl Vis mer