- Det var glass og røyk og jeg så personer som lå livløse på bakken

Minst to døde etter eksplosjonen i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Ifølge New York Times har minst to personer omkommet etter at  to bygårder ble smadret etter en gasslekkasje i Harlem i New York i ettermiddag norsk tid. Dødstallene antas å stige, ifølge lokale myndigheter, og politiet opplyser til nyhetsbyrået AP at begge de omkomne er kvinner.

Gassleverandøren Con Edison melder på Twitter at de ble kalt ut for å sjekke gasslukt få minutter før gasseksplosjonen. Selskapet melder at en beboer varslet dem om lukta.

Til Dagbladet sier en beboer at de har varslet om gasslukt i lang tid.

De har nå eksperter på stedet som bistår i etterforskningen og redningsarbeidet. Ingen av deres ansatte er skadd, melder gassleverandøren.

Borgermesteren bekrefter På en pressekonferanse på skadestedet i ettermiddag norsk tid bekrefter borgermester Bill de Blasio at det er snakk om en gasslekkasje.

KAOS: Redningsarbeidere i hektisk aktivitet på skadestedet i East Harlem. Gassleverandøren Con Edison melder at de ble kalt ut for å sjekke gasslukt få minutter før gasseksplosjonen. Selskapet melder at en beboer varslet dem om lukta. Til Dagbladet sier en beboer at de har varslet om gasslukt i lang tid. Foto: AP / NTB scanpix
KAOS: Redningsarbeidere i hektisk aktivitet på skadestedet i East Harlem. Gassleverandøren Con Edison melder at de ble kalt ut for å sjekke gasslukt få minutter før gasseksplosjonen. Selskapet melder at en beboer varslet dem om lukta. Til Dagbladet sier en beboer at de har varslet om gasslukt i lang tid. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Flere personer er savnet etter det som var en kraftig eksplosjon, sier de Blasio.

- Det vil ta tid å få fullstendig oversikt, sier borgermesteren.

- Jeg så livløse personer Jaden Virgel (30) bor i bygningen tvers over gata fra eksplosjonen.

- Jeg hørte et voldsomt smell og løp ut på gata. Murstein raste ned fra bygningen. Det var glass og røyk, og jeg så fire-fem personer som lå livløse på bakken, sier Virgel til Dagbladet.

Selv løp hun unna.

- Jeg trodde det kunne være terror, så jeg ble redd og løp. Jeg så flere mennesker som gråt og var i sjokk, sier Virgel.

Hun forteller også at naboer har reagert på gasslukt i et par uker.

- Jeg er fortsatt redd. Flere har prøvd å varsle om gasslukt, og vi har alle snakket om det, sier Virgel.

Kjente gasslukt Carmen Vargas-Rosa som driver den spanske kirka i første etasje, sier at hun ikke får kontakt med fire personer som bodde i bygget.

- Jeg kjente gasslukt ved en butikk på hjørnet i går kveld. Jeg ga beskjed til eieren av butikken, og han sa han skulle sjekke det, forteller hun.

Vargas-Rosa håper nå at hennes fire leietakere er kommet seg ut i tide.  

- En av dem hadde fri fra jobben, så det er sannsynlig at hun var i bygget. Det er også en mor med en syk sønn, så dersom de ikke var på sykehuset så kan de ha vært i bygget, sier Vargas-Rosa til TV-kanalen CBS.

- De to siste er en ung mann og hans kone som pleier å gå seint på skolen, sier Vargas-Rosa.

- Ikke noe kriminelt Bombeeksperter har rykket ut til stedet. Ifølge TV-kanalen ABC er FBI på plass på stedet, men det skal ikke være noe som tyder på at noe kriminelt ligger bak.

Togtrafikken til og fra knutepunktet Grand Central ble innstilt inntil videre, melder CBS.

- SKREMMENDE OPPLEVELSE: Jasmine Ramirez (t.v) og Jaden Virgel ble vitner til eksplosjonen i East Harlem. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
- SKREMMENDE OPPLEVELSE: Jasmine Ramirez (t.v) og Jaden Virgel ble vitner til eksplosjonen i East Harlem. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer
MØTTE PRESSEN: Borgermester Bill de Blasio. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
MØTTE PRESSEN: Borgermester Bill de Blasio. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer